![]() |
Aşık Nuri Çırağı - Kimdir Kısaca Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aşık Nuri Çırağı - Kimdir Kısaca HayatıAşık Nuri Çırağı ![]() Kötünün kötü hevesi Geriye kalacak nesi Saz âşıkın gam teknesi Parmak telden vaz mı geçer ![]() Çırağı vaadinde dursun Çalışan murada ersin İster ise avcı vursun Turna gölden vaz mı geçer ![]() Âşık Nuri Çırağı 1948 yılının onuncu ayında Erzurum’un Şenkaya ilçesinin Gaziler (Bardız) nahiyesinin Kaynak köyünde doğmuştur ![]() ![]() Asıl ismi Nuri Cihan Karataş’tır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkokuldan 1960-1961 eğitim öğretim sezonunda mezun olur ![]() ![]() ![]() Eşi halasının kızı Zennure Hanım’dır ![]() ![]() ![]() 1976 yılında Âşık Reyhani ile Kars’ın kahve kültüründen de etkilenerek Erzurum’da “Âşıklar Kahvesi”’ni açar ve bu kültürün gelişmesine hizmet ederler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1994 yılında İstanbul’da “Gülhane Parkı Âşıklar Kahvesi”ni açar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocukluğundan beri kendisinden büyüklerle aynı mecliste olmayı sever ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1966’da başlayan Konya Âşıklar Bayramı’na 1967 yılından itibaren katılmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Açtığı kahvelerle âşıkların yetişmesine büyük katkı sağlayan Çırağı, aktif hayatı nedeniyle doğrudan usta-çırak ilişkisiyle âşık yetiştiremese de bu kültüre katkılarıyla tarihteki yerini alacağına inanmaktadır ![]() ![]() Edeb ![]() ![]() Kocaeli Ün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lisans Tezi-2001 GÖRDÜKLERİM Gittim gördüm bizim köyü Neler olmuş biz gideli ![]() Kurumuş pınarın suyu Neler olmuş biz gideli ![]() Bir dolu içtim tasınan Gene eski hevesinen Gönlüm ayrıldı yasınan Neler olmuş biz gideli ![]() O gün çok geç oldu sabah Kalktığımda çektim bir ah Yok olmuş diktiğim kavak Neler olmuş biz gideli ![]() Pınar bilir sözümüzü Senle yuduk yüzümüzü Gel de bir gör emmim kızı Neler olmuş biz gideli ![]() Han evler virâne olmuş Çiçekler sararmış solmuş Yerine baykuşlar konmuş Neler olmuş biz gideli ![]() Çırağı’yım çok merağım Şirin yaylam Kumru dağım Yıkılmış baba ocağım Neler olmuş biz gideli ![]() KAR ÇİÇEKLERİ Çıktım bu dağlara seyran eyledim Serpilmişler düze kar çiçekleri ![]() Durdum onlarınan sohbet eyledim Karıştılar söze kar çiçekleri ![]() Tarihi çok yakın düneyin daha Huşu ile can vermişler Allah’a Bütün istekleri tek bir Fatiha Sesleniyor bize kar çiçekleri ![]() Ölmemişler, canlı fakat konuşmaz Aklı idrak eden bu işe şaşmaz Yazın, kışın renkleri de değişmez Her zaman tap taze kar çiçekleri ![]() İstiklâl uğruna bahşetmiş canı Ruhu ile birleştirmiş vatanı Baktığında selamlıyor insanı Sanırsın yelpaze kar çiçekleri ![]() Her zaman her yerde beraber onlar Vatanın âşığı sevdâkâr onlar Gelenden gidenden haberdar onlar Bakarlar göz göze kar çiçekleri ![]() Biz de yanlarına gitsek otursak Durup ibret ile onlara baksak Nuri Çırağı’yım bir sual sorsak Ne söylerler yüze kar çiçekleri ![]() OĞUL Yaratılan kulu ufak göremem Gönlü kendisine şah olur oğul ![]() Yetimlerin torbasına el atmam Vallahi çok günah ah olur oğul ![]() Çirkef ile gel nefsini bezetme Olur olmaz yere sözün uzatma Elin tabağına elini atma Batar ciğerine mıh olur oğul ![]() Aklı olan hiç boş yere zorlanmaz Bulutun yokluğu göğü gürletmez Cahile bin cila sürsen parlatmaz Kâmillerin yüzü mâh olur oğul ![]() Çırağı derdine bir çâre ara Hayır et, yâr ol yâr olan yâra Günah ile çıkar isen huzura Sadece kendine vah olur oğul ![]() AÇMIŞ OLAYDIM Varıp gittim bir kapıya dayandım Şahâdet miftahıyla açmış olaydım ![]() Ben dört renkli boya ile boyandım Emrini nehyini seçmiş olaydım ![]() Varlığımı Hak cennete koydurdu Sol yanımdan Havva çıktı dedirdi Zalim nefis bana buğday yedirdi Elimle sitrimi biçmiş olaydım ![]() Kara ettim Hakk’a karşı yüzümü Kalmadı cennette adam lüzûmu Serendib’e fırlattılar özümü Bu tatlı canımdan geçmiş olaydım ![]() Hıkıf inzal oldu kendi varından Haber verdi bu gününden yarından Daha evvel bilip şeytan şerrinden Hakk’ın daldasına kaçmış olaydım ![]() Fâni mülke Âdem diye duyruldum Bir kalmadım Havvâ ile ayrıldım Tövbe ettim günahlardan sıyrıldım Fâniden bâkîye göçmüş olaydım ![]() Çıkmaz idim cennet denen yuvadan Ellerimi indirmezdim duadan Bir kalırdım ayrılmazdım Havvâ’dan Rahman pınarından içmiş olaydım ![]() Çırağı’yım razı olsam çileme Dert dökmeye sarılmazdım kaleme Kahretmezdim göçer iken âleme Birlik tohumunu saçmış olsaydım ![]() Kazanı kaynamaz eleği dönmez Dumanı bacadan çıkmaz fakirin ![]() Kapısı açılmaz bir kimse gelmez Komşusu yüzüne bakmaz fakirin ![]() Nasip olmaz gide düğüne toya On bir nüfusu var düşmüş hay huya Aylar geçer hasret şekere, çaya Kurumuş pınarı akmaz fakirin ![]() Feleğin fakire bilmem kastı ne Başın koyar kuru hasır üstüne Dolu düşer harmanının üstüne Karısı erkenden kalkmaz fakirin ![]() Kurban günü bir et değer diline Acımazlar neden ise haline Çocukları elvan değer diline Düğünde bayramda yakmaz fakirin ![]() Çırağı geliyor bilmem ne yandan Kirpiği karışmış yaş ile kandan Her gün kuru ekmek acı soğandan Yiyor çocukları bilmez fakirin ![]() VAZ MI GEÇER Sinek ayranına konar Arı baldan vaz mı geçer ![]() Suç işleyen kendi yanar Mevlâ kuldan vaz mı geçer ![]() Bu varlığı beden bilir Dili tevhit eden bilir Hakk’a doğru giden bilir Yolcu yoldan vaz mı geçer ![]() Yeşeren ağaçta dal var Kâmilde bir ehl-i hal var Kötüye bin kere yalvar Fitne felden vaz mı geçer ![]() Kötünün kötü hevesi Geriye kalacak nesi Saz âşıkın gam teknesi Parmak telden vaz mı geçer ![]() Çırağı vaadinde dursun Çalışan murada ersin İster ise avcı vursun Turna gölden vaz mı geçer ![]() ARZUMUZ Biz ki insan yaratıldık anadan İnsan geldik insan olmak arzumuz ![]() Türlü renge sahip olduk sonradan İnsan geldik insan olmak arzumuz ![]() Bakmaz mısın başındaki dumana Sanma hevesliyim saza kemana Ben âşık değilim fotoromana İnsan geldik insan olmak arzumuz ![]() Dinle kardaş sana bir çift sözüm var Çırağı’yım elde dertli sazım var İnsan olmak için candan arzum var İnsan geldik insan olmak arzumuz ![]() TÜRKÜLERİMİZ Beni gardaşımla kucaklaştırdın Dilden dile yaşa türkülerimiz ![]() Koskoca dünyaya sen çığır açtın Toprak ile taşa türkülerimiz ![]() Biz seni severiz kollarını aç Çünkü yaramıza sendedir ilaç Gelinime duvak, güveyime taç Bacıma gardaşa türkülerimiz ![]() Gönlündesin milletimin her zaman Mehterle çalındın şaşırdı düşman Gâh Köroğlu oldun gâhi Genç Osman Yön verdin savaşa türkülerimiz ![]() Önünde krallar başını eğmiş Kopuz ile çalınarak söylenmiş Öz yurdumda mesken kurmuş eğlenmiş Bir baştan bir başa türkülerimiz ![]() Bas bağrına dalgalansın bayrağı Dünya bilsin bura Türk’ün toprağı Seni söyledikçe Nuri Çırağı Düşer mi telaşa türkülerimiz ![]() BENİM Serin serin esme rüzgâr Bugün gönlüm gamlı benim ![]() Şaka yapmayın bulutlar İki gözüm nemli benim ![]() Ömür güneşimiz açtı Vakit müddete yanaştı Hayat ipliğim dolaştı İşim serencamlı benim ![]() Hal dinlerim hal söylerim Gam okurum dert çözerim Çırağı ağlar gezerim Günüm hep matemli benim ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|