|
|
Konu Araçları |
dışındaki, lokantafransız, lokantalar, lokantalarıfransa |
Lokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki Lokantalar |
08-15-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
Lokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki LokantalarLokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki Lokantalar Fransız Devrimi'nden (1789) önce soyluların evlerinde çalışan aşçılar, devrimden sonra kendilerine iş aramak zorunda kaldı Bazıları kendi lokantalarını açarken bazıları da var olan lokantalarda çalışmaya başladı Bu aşçıların yaratcılığıyla "Fransız mutfağr'nın ünlü yemekleri doğdu {bak AŞÇILIK) Günümüzde, Fransız yemekleri sunan büyük lokantaların mutfaklarında genellikle ünlü Fransız aşçısı Auguste Escoffier'nin daha 19 yüzyılın sonunda örgütlediği modele uygun bir mutfak ekibi çalışır Çorbalar, sebzeler, salatalar, fırında, yağda ya da ızgarada kızartılan etler, tavuk, balık ve öbür deniz ürünleri, pasta ve hamur işleri gibi çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasından sorumlu olan aşçılar, tüm ekibin sorumlusu olan bir aşçıbaşının yönetiminde çalışır Yemek salonunun sorumlusu olan başgarson ya da metrdotel (maître d'hotel) ise, müşterilerin siparişlerini alarak mutfağa ileten ve hazırlanan yemeklerin masalara servisini yapan garsonları yönetir Ayrıca içki siparişlerini alan ve şarap seçimi konusunda müşterilere yardımcı olan bir garson vardır Fransa'da mönüleri daha sınırlı olan küçük lokantalara bistro ya da brasserie denir Cafe1 ler ise genellikle sıcak ve soğuk içeceklerle alkollü içkilerin yanı sıra, sandviç ve omlet gibi basit yiyecekler verir Fransa Dışındaki Lokantalar İtalya'daki trcıttorie adı verilen küçük lokantaların özelliği, hamurlu yiyecek servisinin ardından et ya da balık yemekleri sunmasıdır Pizzeria'lar, İtalya dışında da tanınan pizzcC lan pişirmek için özel fırınları olan küçük lokantalardır İngiltere'de özellikle bira ve öbür alkollü içkilerin sunulduğu puflarda bazen özel yemek salonları bulunur; bar bölümünde de yemek servisi yapılır İngiltere'deki çayevlerinin çoğunda alkollü içki satılmaz Son yıllarda açılan şarap barlarında ise genellikle yemek servisi de yapılır Almanya'da şarap ve yemek çeşitleri sunan weinstube'\erden başka aslında yiyecek ve şarap satan, ama isteyenlerin yemek salonunda oturup yemek yiyebildikleri weinhaus,\ar vardır Avusturya'daki kahvelerde ve Çekoslovakya'daki birahanelerde çeşitli yemekler sunulur Hollanda'daki broodjeswinkeV\zrde (sandviç satan büfeler) sandviçler satılır Soğuk ve sıcak yemeklerin, peynir ve salata çeşitlerinin sergilendiği smörgâsbord İskandinav ülkelerinde hemen her lokantada vardır Yunanistan'daki küçük lokantalara taverna denir Tavernalarda geleneksel Yunan çalgısı buzuki eşliğinde uzo içilir; musakka gibi patlıcan, kıyma, soğan ve domatesle önceden pişirilmiş yemeklerden başka mezeler, ızgarada, tavada ya da fırında pişmiş balık ve et yemekleri yenir Japonya'nın özel yemek sunan lokantaları arasında, bir tezgâhta kızarmış karides servisi yapılan tempura barları ve soyafasulyesi özütünden yapılmış peynir çeşitleri sunan yudofa'l'dr vardır Çayevlerinde de yemek servisi yapılır Çin'de, şehriyeli yemek çeşitleri, buğulama sebze, et, tavuk ve deniz ürünleri sunan lokantaların yanı sıra, hamur işleri sunan dim sumlar vardır Hindistan'da ve Asya'nın pek çok yerinde yemekler arabalarda satılır ve müşteriler beklerken pişirilir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|