ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Lokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki Lokantalar (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=90731)

Şengül Şirin 08-15-2009 10:41 PM

Lokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki Lokantalar
 
1 Eklenti(ler)
Lokanta-Fransız Lokantaları-Fransa Dışındaki Lokantalar


Fransız Devrimi'nden (1789) önce soyluların evlerinde çalışan aşçılar, devrimden sonra kendilerine iş aramak zorunda kaldı. Bazıları kendi lokantalarını açarken bazıları da var olan lokantalarda çalışmaya başladı. Bu aşçıların yaratcılığıyla "Fransız mutfağr'nın ünlü yemekleri doğdu {bak. AŞÇILIK).

Günümüzde, Fransız yemekleri sunan büyük lokantaların mutfaklarında genellikle ünlü Fransız aşçısı Auguste Escoffier'nin daha 19. yüzyılın sonunda örgütlediği modele uygun bir mutfak ekibi çalışır. Çorbalar, sebzeler, salatalar, fırında, yağda ya da ızgarada kızartılan etler, tavuk, balık ve öbür deniz ürünleri, pasta ve hamur işleri gibi çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasından sorumlu olan aşçılar, tüm ekibin sorumlusu olan bir aşçıbaşının yönetiminde çalışır. Yemek salonunun sorumlusu olan başgarson ya da metrdotel (maître d'hotel) ise, müşterilerin siparişlerini alarak mutfağa ileten ve hazırlanan yemeklerin masalara servisini yapan garsonları yönetir. Ayrıca içki siparişlerini alan ve şarap seçimi konusunda müşterilere yardımcı olan bir garson vardır.
Fransa'da mönüleri daha sınırlı olan küçük lokantalara bistro ya da brasserie denir. Cafe1 ler ise genellikle sıcak ve soğuk içeceklerle alkollü içkilerin yanı sıra, sandviç ve omlet gibi basit yiyecekler verir.

Fransa Dışındaki Lokantalar

İtalya'daki trcıttorie adı verilen küçük lokantaların özelliği, hamurlu yiyecek servisinin ardından et ya da balık yemekleri sunmasıdır. Pizzeria'lar, İtalya dışında da tanınan pizzcC lan pişirmek için özel fırınları olan küçük lokantalardır.
İngiltere'de özellikle bira ve öbür alkollü içkilerin sunulduğu puflarda bazen özel yemek salonları bulunur; bar bölümünde de yemek servisi yapılır. İngiltere'deki çayevlerinin çoğunda alkollü içki satılmaz. Son yıllarda açılan şarap barlarında ise genellikle yemek servisi de yapılır.
Almanya'da şarap ve yemek çeşitleri sunan weinstube'\erden başka aslında yiyecek ve şarap satan, ama isteyenlerin yemek salonunda oturup yemek yiyebildikleri weinhaus,\ar vardır. Avusturya'daki kahvelerde ve Çekoslovakya'daki birahanelerde çeşitli yemekler sunulur.

Hollanda'daki broodjeswinkeV\zrde (sandviç satan büfeler) sandviçler satılır. Soğuk ve sıcak yemeklerin, peynir ve salata çeşitlerinin sergilendiği smörgâsbord İskandinav ülkelerinde hemen her lokantada vardır. Yunanistan'daki küçük lokantalara taverna denir. Tavernalarda geleneksel Yunan çalgısı buzuki eşliğinde uzo içilir; musakka gibi patlıcan, kıyma, soğan ve domatesle önceden pişirilmiş yemeklerden başka mezeler, ızgarada, tavada ya da fırında pişmiş balık ve et yemekleri yenir.

Japonya'nın özel yemek sunan lokantaları arasında, bir tezgâhta kızarmış karides servisi yapılan tempura barları ve soyafasulyesi özütünden yapılmış peynir çeşitleri sunan yudofa'l'dr vardır. Çayevlerinde de yemek servisi yapılır. Çin'de, şehriyeli yemek çeşitleri, buğulama sebze, et, tavuk ve deniz ürünleri sunan lokantaların yanı sıra, hamur işleri sunan dim sumlar vardır. Hindistan'da ve Asya'nın pek çok yerinde yemekler arabalarda satılır ve müşteriler beklerken pişirilir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.