Ayçiceği Tarımı |
10-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ayçiceği Tarımı1 TANIMI VE ÖNEMİ Ayçiçeği memleketimizde son zamanlarda �Eetimi son zamanlarda artmış tek yıllık bir ya�Ebitkisidir Bitkisel ya�E�Eetimimizin %46'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır Ya�E sıvı olarak kullanıldı�E gibi, margarinlerin yapılmasında da kullanılmaktadır K�Epesi hayvan yemi, sap ve tablaları ise yakacak olarak kullanıldı�E gibi sel�Eoz end�Etrisinde de kullanılmaktadır K�E�E%36 potasyum ihtiva eder ve g�Ere olarak kullanılır Tanesi çerez olarak kullanılır 2 İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ 21 İklim İsteği Ayçiçeği, kara iklim kuşa�Enda ve ılıman iklimin ya�Eşlı bölgelerinde de yetiştirilebilmektedir Kısmen kuraklığa dayanıklı bir bitkidir 4-6 yapraklı oluncaya kadar, ilkbaharın ge�Edonlarına dayanır Kurak bölgelerde sulanmalıdır 22 Toprak İsteği Derin, rutubetli, organik maddelerce zengin topraklarda iyi yetişir Nehir kıyıları gibi al�Eiyal ve potasyumca zengin topraklarda verimi artar Asitli topraklar ayçiçeği için elverişsizdir 3 YETİŞME TEKNİĞİ 31 Ekim Nöbeti Ayçiçeği, orabanş zararı topraktan fazla potasyum (K) kaldırıldı�E için aynı tarlaya �Et �Ete ekilmesi iyi değildir En çok uygulanan ekim nöbeti şöyledir Sulanmayan bölgelerde buğdaygil (buğday, arpa, çavdar, mısır vs)'nin arkasından ayçiçeği ekilir veya ayçiçeği ekilen tarlaya buğdaygil ekilir 32 Çeşitler GAP BKİB'ca 1987-1992 yılları arasında Şanlıurfa Koruklu Araştırma İstasyonunda yaptırılmış olan denemeler sonucunda da Romson-59 (19242 kg/da), Fundulea-206 (18731kg/da), Sorem-80 (16346 kg/da), Sunbred-254 (12745 kg/da) gibi çeşitler önerilmektedir Ayrıca bölgede bulunan Şanlıurfa Araştırma Enstit�E�E , sulu şartlarda T�Ek-Ay-1 ve G-3312 kurda ise V8931 çeşitlerini önermektedir 33 Toprak Hazırlı�E Ayçiçeği ekilecek tarla, sonbaharda 20-25 cm derinliğinde s�E�Emelidir İlkbaharda ise tarla otlu ise kazaya�E veya diskaro ile 8-10 cm'lik bir s�E�Eden sonra tırmık veya s�Eg�Eile y�Elek işlenerek tohum yata�E hazırlanır 34 Ekim Ekim yöremizde I �E�Ede mart sonu ve nisan ayı başında II �E�E de haziran sonu temmuz ortasına kadar yapılır Ekim sıraya ve sıra arası 70 cm, sıra �Eeri 35 cm olacak şekilde yapılmalıdır Dekara atılacak tohum pinomatik mibzer kullanıldı�Enda 500-600 gr, normal mibzer kullanıldı�Enda 15-2 kg dır Ekim derinliği 4-6 cm olmaktadır 35 G�Ereleme Uygulanacak g�Ere miktarı, 10 kg/da N, 8-10 kg/da P2O5 Azotlu g�Erenin yarısı v fosforlu g�Erenin tamamı ekimle beraber, azotlu g�Erenin diğer yarısı ise bitki 25-30 cm olduğunda uygulanmalıdır 36 Sulama Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiya�E duyduğu zamanlarda yapılmalıdır Bitki tabla teşekk�El�E çiçeklenme ve s�E olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 g�Ede bir sulanmalıdır 37 Bakım Çapa, bitki 5-6 yapraklı (10-15 cm boylandı�Enda) fazla derine inmeden uygulanır ve aynı anda tekleme yapılır Çapa, bitki 25-30 cm olduğunda uygulanır Bu dönemde azotlu g�Erenin ikinci yarısı uygulanarak boğaz doldurulması yapılır Çapa, ise çiçeklenmeden önce yapılır 38 Hastalıkları, Zararlıları ve M�Eadelesi 381 Hastalıkları ve M�Eadelesi Mildiyo (Plasmopara Halsedii): Sıcak ve rutubetli havalarda gör�E�E Bitkinin yapraklarına arız olur Verim ve kaliteyi d�E�E�E Sıra �Eerinde sık bitki bulundurmamak gerekir Gri K�E: Çiçeklenme devresinde zarar veren mantari bir hastalıktır Tablalarda gri ve siyah k�E şeklinde lekeler meydana getirir Olgunlaşmış tohumları çür�E�E K�El�E tablalar kesip yakılmalı, hasat ve harmanı ya�Eşlı mevsime bırakmamak gerekir 382 Zararlıları ve M�Eadelesi Orabanş: Köklerin geliştiği sırada çimlenir Kökler �Eerine tutunarak beslenir Demet halinde mor çiçekleri vardır Orabanşa dayanıklı çeşitler kullanılmalıdır Kuşlar (Sı�Ercıklar, Serçeler, Kargalar): Ekilmiş tohumlar ile yeni �Ekmış filizlere zarar verirler Serçeler s�E olgunluğundaki daneleri yerler Hasat, Harman ve Saklanması Hasat elle (bıçak, orak vs) veya biçerdöverle yapılır En uygun hasat zamanı; tabla �Eerindeki sarı çiçeklerin (Steril çiçekler) kuruyarak dök�Emesi, sapların alttan itibaren 2/3 kısmındaki yaprakların kurumuş olması, tabla arkasının sarı-kahverengi bir renk alması tabla ortasına yakın danelerin olgunlaşarak sertleşmesi ve tabii rengini almış olması en uygun hasat zamanını gösterir Ayçiçeği olgunlaşıp hasat edildiğinde %15-20 arasında nem ihtiva eder Serilerek kurutulur Daha sonra elle veya batozla daneler ayrılır Daneler kalburdan geçirilir Geçirme işleminde tabla parçalarının kalmamasına özen gösterilmeli 4 VERİM Kuru koşullarda ayçiçeği 100-150 kg/da, sulu koşullarda ise 250-400 kg/da �E�E alınabilir Dane miktarına yakın kurutulmuş tabla, 2-3 katı kadar kuru sap ve kök elde edilir |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|