Asure

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Asure








• 750 gr aşurelik buğday
• 1/2 su bardağı pirinç
• 15 su bardağı nohut
• 1 su bardağı kuru fasulye
• 200 gr konserve mısır
• 500 gr kuru incir
• 500 gr kuru kayısı
• 200 gr kuru üzüm
• 1 ad elma
• 1 portakalın kabuğu
• 100 gr kuş üzümü
• 100 gr tuzsuz fıstık içi
• 9 su bardağı toz şeker
• 4-5 adet karanfil
• 2 yemek kaşığı gül suyu
• 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerini süslemek için :

• tarçın
• ceviz
• çam fıstığı
• fındık
• tuzsuz fıstık
• susam
• kuş üzümü
• file fıstık
• nar

1 Bir gece önce buğdayı elimle iyice ovarak duru su elde edene kadar yıkadım Tarifi bloga yazacağım için saydım tam 16 kez su değiştirdim
2 Pirinci de aynı şekilde duru su çıkıncaya kadar yıkadım
3 İkisini birlikte aşure tenceresine koyarak üzerini yaklaşık dört parmak geçecek kadar su ilavesi ile ocağa yerleştirip hafif tıklattım Bu annemin tabiridir Kaynamaya başladığı an kapatılması gerektiğini ifade eder
4 Tenceredeki suyu süzerek tekrar aynı şekilde doldurdum ve kaynamaya başladığı an yine ocağı kapattım
4 Kapağını kapatıp önce büyükçe bir havlu onun üzerini de battaniye ile sıkıca sardım
5 Nohut ve fasulyeyi de yine akşamdan haşladım Nohudun kabuklarını soydum
6 Sabah aşure tenceresinin kapağını açtığımda buğdayların gayet iyi bir şekilde patladığını tencerenin yarısına kadar geldiğini sevinçle gözlemledim
7 Fındık çam fıstığı tuzsuz fıstık ve susamı 180 ºC fırında 5’er dakika fırınladım
8 Kuru kayısı kuru incir portakal kabuğu ve elmayı küçük küçük doğradım Ayıklanacakları ayıklayıp hepsini yıkadım
9 Tencereye bitimine beş parmak kalacak şekilde su ilave ederek ocağa yerleştirdim Suyu ölçmek aklıma sonradan geldi ne yazık ki
10 Kaynamaya başlayınca önce nohut fasulye ve mısırı ilave ettim
11 Bu aşamada su azaldığı için 5 su bardağı daha su ekledim12 Karanfili 1 çay bardağı su ile 3-4 dakika kaynatarak süzgeç ile suyunu süzüp ilave ettim
13 Sırasıyla zor pişenden kolay pişene doğru incir ve şeker hariç bütün malzemeleri ekleyerek dibi tutmaması için aralıklarla sürekli karıştırdım
14 İnciri ilave edip 4-5 dakika daha kaynattım
15 Son olarak tozşekeri ilave edip karıştırdım
16 Şekerli olarak da yine 4-5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapattım
17 Sıcakken kaselere boşalttım
18 Hafif ılık olunca süsleme malzemeleri ile içimden geldiği gibi süsledim Bu kısımda biraz uzun sürdü

Notlar :
1 Aşurenin kararmaması için buğdayın bol su ile iyice yıkanması önemlidir
2 İncir çekirdekleri dağıldığı ve aşurenin rengini kararttığı için en son eklenir
3 Ceviz aşurenin rengini kararttığı için iç malzemesine karıştırılmaz
4 Şeker ilave edene kadar kıvamı oldukça koyu olur fakat şeker ilave ettikten sonra sulanıp normal kıvama ulaşır
5 Buğday pirinçle birlikte ıslatıldığı için nişasta ilavesine gerek kalmadan kıvam kendiliğinden koyulaşır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.