![]() |
Tab'î Mustafa Efendi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tab'î Mustafa EfendiKassam Ahdebzade Mustafa Efendi adıyla da anılan Tab'î Mustafa Efendi'nin besteciliğinin yanı sıra, hattatlıkla uğraşması, bir divan oluşturacak kadar şiir yazmış olması,onun Enderun'da eğitim gördüğü izlenimini vermektedir ![]() Tab'î Mustafa Efendi padişah Osman III döneminde saray müezzini oldu ![]() ![]() 1760'tan sonra Galata'daki evine çekilerek, uğraştığı bütün sanat dallarını bıraktı ![]() Lale devrinin bestecileri arasında yaygın bir ün kazanan Tab'î Mustafa Efendi'nin besteleri kasik Türk müziğinin özgün yapıtları arasında sayılır ![]() İnce işlenmiş ezgilerden oluşan bu besteler, Lale devrinin edasını ve havasını yansıtır ![]() ![]() Eserleri: Yegâh beste (hafif usulünde): Buldum peyâm-ı lûtf ile yârin nişanesin ![]() ![]() ![]() Bayati nakış ağır semai (aksak semai; sengin semai değişmeli): Çıkmaz derûn-ı dilden efendim muhabbetin ![]() ![]() Hüseyni yürük semai (yürük semai): Dök dîdeden eşk-i teri sermayesiz olmaz ![]() Hüseyni nakış yürük semai (yürük semai; aksak semai değişmeli): Ben gibi sana âşık-ı üftâde bulunmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hûzî beste (muhammes): Bir güzel Arnavud'un gamzesi kâr etdi dile ![]() ![]() Kürdi beste (hafif): Dağ-ı dilimi saklar iken yâre açıldı ![]() ![]() ![]() Dügâh beste (devr-i kebir): Berk-i gül ey gonca-f em sen gibi ter-dâmen midir ![]() Dügâh beste (devr-i revân): Nigâh-ı lûtf ederek sana hayran olduğum busen ![]() Dügâh ağır semai (aksak semai): Nedir ol cünbüş-i nâdîde o cân-sûz ni-gâh ![]() Rahatülervâh beste (çenber): Aldırıp kendini hüsnün seyreden seyyah olur ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|