Dunya Uzum Uretimi |
08-16-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dunya Uzum UretimiDunyada uzum uretimi yapilan baslica ulkeler ve uretime ayrilmis arazi: Ispanya: 11,750 km² Fransa: 8,640 km² Italya: 8,270 km² Turkiye: 8,120 km² ABD: 4,150 km² Iran: 2,860 km² Romanya: 2,480 km² Portekiz: 2,160 km² Arjantin: 2,080 km² Avustralya: 1,642 km² Grape - Wikipedia, the free encyclopedia Dunya sarap uretiminde pazar paylari: Italya 2464% Fransa 2365% Ispanya 1577% Avustralya 586% Sili 489% ABD 476% Almanya 376% Guney Afrika 256% Portekiz 249% Arjantin 153% WORLD VINEYARD Iki tabloyu karsilastirdigimizda bir terslik goruluyor: Turkiye ilkinde dunya 4su, ikincisinde ise ilk 10'a giremiyor, yuzde 1 bile degil pazar payi Nedenleri ne olabilir acaba? |
Dunya Uzum Uretimi |
08-16-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dunya Uzum UretimiTabloya baktigimda cok uzuldum, uretimde iyi bir siralamaya sahibiz peki ama neden bu avantajimizi sarap pazarinda kullanamiyoruz? Bunun nedeni Turkiyemin malesef icinde bulunmus oldugu hukumet krizi mi, yoksa bu tablo bu hukumetten oncede mi boyleydi, ilk once bunu incelemek lazim Uretici acaba pazarda bir cekinceyemi sahip? Neden elin oglu bu isi yapiyorken biz yapamayalim? Kalitemize gelince hic de kotu bir pozisyonda degiliz, biraz emek vermek gerekiyor, bu sart Bizim ihracatcimiz biraz farkli, yurtdisinda az da olsa fuarlara katilir, ama genelde tok saticiyi oynar isterki musteri ayagina gelsin Ben buna cok sahit oldum, bu sarap sektorundeki pozisyonun bir benzeride zeytinyaginda mevcut ama zeytinyaginda daha iyi bir istatistige sahibiz saraba oranla Tek sorun emek vermemek, tembellige kacmak ve malia guvenmemek Yani biraz tesvik ve ozveriyle ustesinden gelinir |
Dunya Uzum Uretimi |
08-16-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dunya Uzum UretimiOyle zaten dunyada zeytinyaginda lider durumda olan Italya ve Ispanya, zeytinyaginin bir kismini Turkiye'den ithal ediyor, sonra orada isleyip siselere doldurarak Italyan ve Ispanyol zeytinyagi gibi satiyor Ama sarap uretiminde ve dunya pazarlarindaki pay olarak zeytinyagindan gerideyiz Bana gore nedenlerden birisi de yerli sarap ureticilerinin son 10 yil haric asagi yukari 70 yildir Fransiz uzumlerini getirip dikmeleri, yerli uzumleri (ki ozgun uzum cesidi yonunden dunyanin en zengin topraklarindan birisi Turkiye) bosvermeleri, Turkiye'den adeta Fransiz sarabi uretip satma hevesleri Tabii kim neden alsin Fransiz sarabi dururken Turkiye'de yapilmis Fransiz sarabini? Neyse ki son 10 yildir yerli uzumlerin degeri daha iyi anlasilmaya baslandi Tabii bunun dunya pazarina etki etmesi cok uzun zaman alacak |
Dunya Uzum Uretimi |
08-16-2012 | #4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dunya Uzum UretimiEvet, zeytinyaginda ki acikladiginiz durum malesef gercek, biraz mantalite gerek Turk isadamlarina, biraz zaman alacak bazi seylerin oturmasi Sarap konusunda girilmis olan yol son derece mantiksiz ve gereksiz, anlasilan ciddi bir zaman kaybina yol acmis ve hala acacaga benziyor Sarap baskadir, insanlarin mutfagina yeni bir marka sokmak o kadar kolay degildir hele hele de sarapsa bu urun o zaman iki kere daha zordur Neyseki imkansiz degil bu durumu toparlamak, sadece zaman |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|