Sağlikli Hayat İçin

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlikli Hayat İçin




SAĞLIKLI HAYAT İÇİN
Merkezi ABD'de bulunan "Partnership for Prevention" adlı sağlık araştırma kuruluşu, daha önce yapılmış 8 000 araştırmayı inceleyerek, sağlıklı bir hayat için anahtar niteliğindeki maddeleri derledi Bunlardan bazıları şöyledir:
Günde bir aspirin alınmalı (50 yaş üstünde kalp krizi ve felç riskini azaltıyor)
Çocuklara aşılarını zamanında yaptırmalı
Sigarayı bırakmalı
Tansiyon sık sık kontrol edilmeli
Her yıl grip aşısı olmalı
Alkol almaktan kaçınmalı
65'in üstünde zatürree aşısı olunmalı
65 yaş üzerinde, göz doktoruna görünmeli
Çocukları 5 yaş altında göz doktoruna göstermeli
40 yaş üzerinde kolesterole sık sık baktırmalı
Yetişkinler, kalsiyum takviyesine başvurmalı
25 yaş altında frengiye karşı tarama yaptırmalı
Her yaşta yiyeceklere dikkat edilmeli
Depresyona karşı mutlu olunmalı
65 yaş üzerinde kulakları doktora göstermeli
65 yaş üzerinde kadınlar, kemik erimesine dikkat etmeli
Kalp krizine karşı ara sıra test yaptırmalı
Kolesterol ve tansiyonu olanlar şeker hastalığına dikkat etmeli
Yetişkinler 10 yılda bir tetanos aşısı yaptırmalı





YAŞA GÖRE BESLENME
Vücudun her yaşta farklı besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslen-mek isteyen kişilere, yaşlarına uygun yiyecekleri belirlemelerini ve menülerini bu doğrultuda hazırlamalarını tavsi-ye ediyorlar Hangi yaş dönemlerinde hangi besinlerin alınacağını şöyle sıralıyorlar:




GENÇLİK YILLARINDA: Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde, sağlıklı bir vücut için güzel yemeklere paydos demenize gerek yok Akılcı ve yağ dengesi düşük gıdalar yiyerek formda kalmanız mümkün Kilo alıp vermenin en kolay olduğu bu yıllarda vücut daha çok kalori yakabilir Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak yerine, yediklerinizin en az % 80’inin besin değerinin yüksek olmasına dik-kat edin




ORTA YAŞLARDA: Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerin-de durulmalıdır Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır Fast-food gıdalardan, bol sostan, asitli içeceklerden, alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır Bu arada sebze ve meyve tüketi-mini mümkün olduğu kadar artırmalıdır




OLGUNLUK YILLARINDA: Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır Vücudun en çok bu dönemde vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır Yağ oranları, kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha arttırır Riskli hastalıklar baş göstermişse, eski ye-me alışkanlıklarından kurtulmak gerekir Tabii gıdalara tam dönüş yapmalı, bol bol sebze ve meyve yemelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.