![]() |
Sağlikli Hayat İçin
SAĞLIKLI HAYAT İÇİN Merkezi ABD'de bulunan "Partnership for Prevention" adlı sağlık araştırma kuruluşu, daha önce yapılmış 8 000 araştırmayı inceleyerek, sağlıklı bir hayat için anahtar niteliğindeki maddeleri derledi. Bunlardan bazıları şöyledir: Günde bir aspirin alınmalı. (50 yaş üstünde kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.) Çocuklara aşılarını zamanında yaptırmalı. Sigarayı bırakmalı. Tansiyon sık sık kontrol edilmeli. Her yıl grip aşısı olmalı. Alkol almaktan kaçınmalı. 65'in üstünde zatürree aşısı olunmalı. 65 yaş üzerinde, göz doktoruna görünmeli. Çocukları 5 yaş altında göz doktoruna göstermeli. 40 yaş üzerinde kolesterole sık sık baktırmalı. Yetişkinler, kalsiyum takviyesine başvurmalı. 25 yaş altında frengiye karşı tarama yaptırmalı. Her yaşta yiyeceklere dikkat edilmeli. Depresyona karşı mutlu olunmalı. 65 yaş üzerinde kulakları doktora göstermeli. 65 yaş üzerinde kadınlar, kemik erimesine dikkat etmeli. Kalp krizine karşı ara sıra test yaptırmalı. Kolesterol ve tansiyonu olanlar şeker hastalığına dikkat etmeli. Yetişkinler 10 yılda bir tetanos aşısı yaptırmalı. YAŞA GÖRE BESLENME Vücudun her yaşta farklı besinlere ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, sağlıklı beslen-mek isteyen kişilere, yaşlarına uygun yiyecekleri belirlemelerini ve menülerini bu doğrultuda hazırlamalarını tavsi-ye ediyorlar. Hangi yaş dönemlerinde hangi besinlerin alınacağını şöyle sıralıyorlar: GENÇLİK YILLARINDA: Sadece tartıda görülen rakamların önemli olduğu bu dönemde, sağlıklı bir vücut için güzel yemeklere paydos demenize gerek yok. Akılcı ve yağ dengesi düşük gıdalar yiyerek formda kalmanız mümkün. Kilo alıp vermenin en kolay olduğu bu yıllarda vücut daha çok kalori yakabilir. Sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak yerine, yediklerinizin en az % 80’inin besin değerinin yüksek olmasına dik-kat edin. ORTA YAŞLARDA: Kalsiyum, meyve, sebze ve lifli gıdaların tüketiminin üzerin-de durulmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopozdan sonra kemik erimesine yol açmaktadır. Fast-food gıdalardan, bol sostan, asitli içeceklerden, alkol ve sigaradan kaçınılmalıdır. Bu arada sebze ve meyve tüketi-mini mümkün olduğu kadar artırmalıdır. OLGUNLUK YILLARINDA: Bu yaşlarda kişi bir anlamda kendi kendinin doktoru olmak zorundadır. Vücudun en çok bu dönemde vitamin, kalsiyum ve sodyuma ihtiyacı vardır. Yağ oranları, kalp ve damar hastalıklarının başladığı bu yaşlarda, önemini bir kat daha arttırır. Riskli hastalıklar baş göstermişse, eski ye-me alışkanlıklarından kurtulmak gerekir. Tabii gıdalara tam dönüş yapmalı, bol bol sebze ve meyve yemelidir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.