Eylemler (Fiiller) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)EYLEMLER (FİİLLER) ylemler (Fiiller)[/url] 1-Eylemle, iş-kılış, duruş, durum ve oluş bildiren sözcüklerdir ![]() 2-Bir sözcüğün eylem sayılabilmesi için, çekim ekleri atıldıktan sonra kalan bölüme ;mek-mak ekinin getirilebilmesi gerekir ![]() 3-Eylemde 3 temel öğe vardır ;-Hareket -Kişi -Zaman HAREKET (Eylemin Anlamı) A) İş ve Kılış Eylemleri ; Bir nesneyi olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen eylemlerdir ![]() Bilinçli yapılan eylemlerdir ![]() İnsanlara özgüdür (Kırmak- Neyi KIRMAK-Bir şeyi KIRMAK-Çocuk camı kırdı)İş ve kılış eylemleriyle kurulan cümlelerin eylemleri çatı bakımından GEÇİŞLİDİR ![]() Silmek, dövmek, yırtmak, asmak, atmak, taşımak, bulmak, yazmak, sallamak eylemleri İŞ ve KILIŞ bildirir ![]() B) Durum Eylemleri; Süreklilik gösterir ![]() Durağanlık vardır ![]() İnsanlara özgüdür; bilinçli veya bilinçsiz olabilir ![]() Nesneye bağlı değildir ![]() Sona ermesi için başka eylemler gereklidir ![]() Çatı bakımından eylemi GEÇİŞSİZDİR (Uyumak-Neyi uyumak?-Ne uyumak?YANITSIZDIR Yatmak ;Uzanmak ; Bakmak ; Dikilmek eylemleri durum bildirir![]() C) Oluş Eylemleri; Doğa eylemleridir ![]() Eylemi gerçekleştiren gizli bir güç vardır Bu gizli güç, dilbilim açısından kişi sayılır![]() Bilinç gerektirmez ![]() Kendi kendine olma anlamı vardır ![]() Nesneye bağlı olmadığı için eylemi çatı bakımından geçişsizdir ![]() Rüzgar esiyor Çiçekler açtı Güneş doğdu Ağaçlar yeşerdi Yapraklar sarardı KİŞİ Gel-di-m / Gel-di-k Gel-di-n / Gel-di-niz Gel-di / Gel-di-ler Zaman ekinden sonra ulanır ![]() ZAMAN (Eylemlerde Kip) Eylem bildiren sözcüklerin zaman ve kişi eki alarak biçimlenmesine KİP denir Kiplerİkiye ayrılır ![]() D) BİLDİRME KİPLERİ (Haber kipleri) 1 -di’li geçmiş zaman;-dı, -di, -du, -dü -tı, -ti, -tu, -tü (Görülen geçmiş zaman) İş önce, söz sonra 2 -miş’li geçmiş zaman;-miş, -mış, -muş, -müş (Duyulan geçmiş zaman) İş önce, söz sonra Eylem, geçmişte yapılmıştır, eylemin yapıldığını başkasından duyma durumu vardır ![]() 3 Şimdiki zaman; -yorBu kip, eylemin yapılmakta olduğunu bildirir Eylem yapılırken kullanılır![]() İş, söz ayni zamanda 4 Gelecek zaman; -ecek, -acakEylemin gelecekte yapılacağını anlatır ![]() Söz önce, iş sonra ![]() 5 Geniş zaman; -r, (i)rEylemin her zaman yapılabileceğini bildirir ![]() Söz, iş her zaman E) DİLEK KİPLERİ Bu kiplerde zaman kavramından çok, eylemin yapılışıyla ilgili bir duygu, bir düşünce, bir istek, bir dilek anlamı vardır ![]() 1 İstek kipi; -e, -aEylemin yapılması için istek bildiren kiptir ![]() 2 Dilek – koşul kipi; -sa, -se![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + -sa, se ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dilekSınavı bir kazansa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu akşam bize gelseniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() + -sa, -se![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() koşulÇalışırsa kazanır ![]() Bu akşam bize gelseniz, seviniriz 3 Gereklik kipi; -malı, -meliEylemin yapılmasının gerekli, zorunlu olduğunu bildiren kiptir ![]() 4 Buyruk (emir) kipi; Eylemin yapılmasını emir yoluyla ister İnsan kendisine buyrukta bulunamayacağı için, yalnız ikinci, üçüncü ytekil ve çoğul kişiler için kullanılır![]() BİLEŞİK ZAMANLI EYLEMLER 1 Hikaye (öyküleme) bileşik zamanı;![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() +I Zaman + II ZamanEylem Diğer - di Kökü Zaman Ekleri Örnek ; Al-mış-tı Duyulan geçmiş zamanın hikayesi biçiminde okunur ![]() Al-ır-dı Al-a-y-dı Al-acak-tı Al-malı-y-dı Al-(ı)-yor-du Al-sa-y-dı 2 Rivayet bileşik zamanı;![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() +I Zaman +II ZamanEylem Diğer -miş Kökü Zaman Ekleri Örnek ; Al-acak-mış, Al-ır-mış, Al-sa-y-mış Geniş zamanın rivayeti biçiminde okunur ![]() 3 Koşul bileşik zamanı;![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() +I Zaman +II ZamanEylem Diğer - se Kökü Zaman Ekleri Örnek; Al-malı-y-sa, Al-(ı)-yor-sa, Al-dı-y-sa Şimdiki zamanın koşulu biçiminde okunur ![]() EYLEM KİPLERİNDE ANLAM (ZAMAN) KAYMASI A) Şimdiki zaman Yöntem; ‘’yor’’ ekini gördüğümüzde eyleme ŞU AN, ŞİMDİ’’ sözcüklerini getirip cümleyi okumalıyız Anlamsız olursa zaman kayması vardır![]() Yusuf, bütün zamanını televizyon seyretmekle geçiriyor ![]() Şimdi Şu an Yüklem ‘’geçirir’’ biçiminde olmalıydı ![]() ‘’-yor’’ eki geniş zaman yerine kullanılmıştır ![]() ; Yusuf, yarın İstanbul’a gidiyor ![]() ; Şimdi Şu an Yüklem ‘’gidecek’’ biçiminde olmalıydı Gelecek zaman yerine kullanılmıştırOnunla iddiaya giriyor, on dakika sonra kazanıyorum ![]() Girdim kazandım - di’li geçmiş zaman yerine kullanılmıştır ![]() Cumartesi ölüyor, Pazar günü gömüyorlar Ölmüş gömmüşler -miş’li geçmiş zaman yerine kullanılmıştır ![]() B) Geniş Zaman Yöntem; ‘’-r’’ ekini gördüğümüzde eyleme ‘’DEVAMLI,SÜREKLİ, HER ZAMAN’’ Sözcüklerini getirip cümleyi okuduğumuzda cümle anlamsızlaşırsa zaman kayması vardır Çocuk, bakkala gider çikolata alır (gitti ve gitmiş – aldı veya almış) olmalıdır![]() Geçmiş zaman yerine kullanılmıştır Çocuk, devamlı, sürekli, her zaman bakkala gidip çikolata alamaz Dünya malı, dünyada kalır, öldüğün gün Kalacak olmalıdır![]() Güzel günler de gelir elbet Gelecek olmalıdır![]() Bunun hesabını onlardan sorarım Soracağım olmalıdır![]() Gelecek zaman yerine kullanılmıştır ![]() C) Gelecek Zaman; Dün beni arayan arkadaşım olacak (olmalı)Şimdi kapıyı çalan Ayşe olacak ki ![]() ![]() (olmalı ki![]() ![]() )-Bir gürültü duyar gibi oldum ![]() -Üst kattaki adam olacak ![]() (olmalı![]() ![]() )Gereklilik kipi yerine kullanılmıştır Başın derde düştüğünde beni arayacaksın (Ara)İstanbul’a varır varmaz beni arayacaksın (Ara)Bu cümlelerde de görüldüğü gibi emir kipi yerine kullanılmıştır ![]() EK – EYLEM Ad soylu sözcüklere eklenerek onları yüklem görevine sokan, basit zamanlı eylemlere ulanarak onları bileşik zamanlı eylem durumuna getiren eklere EK-EYLEM denir ![]() ‘’idi, imiş, ise’’ sözcükleri, ‘’-im, -sin, -dir’’; -iz, -siniz, -dirler’’ ekleri |
|
Eylemler (Fiiller) |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)EK EYLEMLERDE ZAMANLAR 1 Geniş ZamanBen yeni öğretmen-im ![]() Sen yeni öğretmen-sin ![]() O yeni öğretmen-dir ![]() Biz yeni öğretmen-iz ![]() Siz yeni öğretmen-siniz ![]() Onlar yeni öğretmen-dirler ![]() Anlamı; a)Ad soylu sözcükleri geniş zaman anlamıyla yüklem yapar ![]() b)Cümleye kesinlik ve gereklilik anlamı katar ![]() Sınav süresi bitmiştir ![]() Her canlı ölümü tadacaktır ![]() Kazanmak için çalışılmalıdır ![]() c)Cümleye olasılık anlamı katar ![]() O, şimdi beni düşünüyordur ![]() 2 Ek-Eylemin Hikayesi;Okuldaki en yakın arkadaşımdı ![]() Çocukken daha mutluyduk ![]() 3 Ek-Eylemin Rivayeti;Onların evleri Adana’daymış ![]() Mevsimlerin en güzeli sonbaharmış ![]() 4 Ek-Eylemin Koşulu;O, ONURLU BİR İNSANSA SUSSUN ![]() Hastaysa hemen doktara gitsin ![]() (Ek eylemlere olumsuzluk anlamını ‘’değil’’ sözcüğü katar )Çocuk çok güzeldi (Olumlu)Çocuk çok güzel değildi (Olumsuz)YAPILARINA GÖRE EYLEMLER Yapılarına göre eylemler üçe ayrılır ![]() 1-Basit (Yalın) Eylemler 2-Türemiş Eylemler 3-Bileşik Eylemler 1-BASİT (Yalın) EYLEMLER Kök biçimindeki eylemlerdir Gel-di / Koş-muş / Al-acak-lar-mışYukarıdaki eylemlerde bulunan çekim eklerini çıkarıp eylemi okuduğumuzda yapım eki almadığını görürüz Kaç-mış-lar- -------Basit / Kaç-ır-mış-lar------Türemiş 2 TÜREMİŞ EYLEMLERBir addan ya da eylemden yapım eki yardımıyla türetilmiş eylemlerdir ![]() Baş-la-dı------Addan eylem Gör-ün-dü-----Eylemden eylem 3 BİLEŞİK EYLEMLERÖzellikleri; YAZIM AÇISINDAN 1 Ad bileşiklerinde, bileşiği oluşturan sözcükler,her zaman bitişik yazılırken; eylem bileşiklerinin kimi bitişik kimi de ayrı yazılır![]() Hanımeli Zeytinyağı Gecekondu Uyurgezer Mutlu olmak Rica etmek Hissetmek Sabretmek Yapısal Açıdan a Bir ad +Bir yardımcı eylemhasta ol-mak hisset-möek b İki eylemölebil-mek giriver-mek bakakal-mak düşeyaz-mak c Bir eylem + Bir eylemsigöreceği gel-mek gideceği tut-mak d Bir eylemsi + Bir yardımcı eylemanlatacak ol-mak dinlemez ol-mak e DeyimleşmeBir ad + Bir eylem Kafa tut-mak Göze gir-mek f DeyimleşmeBirden fazla ad + Eylem Etekleri zil çal-mak Ağzının payını ver-mek Anlam Açısından a Gerçek + GerçekHasta olmak, rica etmek, sabretmek, Mutlu olmak, kabul etmek, affetmek b Mecaz + Mecaz (Deyimleşme)Kulak asmamak Küplere binmek |
|
Eylemler (Fiiller) |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Eylemler (Fiiller)ANLAMCA KAYNAŞMIŞ BİLEŞİK EYLEMLER Sonu eylemle biten deyimler, anlamca kaynaşmış bileşik eylem sayılır ![]() YAPI Ad + Eylem Bileğine güvenmek Gözünü korkutmak Ad (Bazen birden çok) + Eylem Etekleri zil çalmak Kırkından sonra saz çalmak Ağzının payını vermek ANLAM Mecaz + Gerçek Bileğine güvenmek Gözünü korkutmak Gerçek + Mecaz Deniz tutmak Derdine yanmak Mecaz + Mecaz Burnundan solumak Ağzını bozmak Gözden düşmek Göze girmek İkiden fazla sözcükle kurulan deyimlerde tüm sözcükler mecaz anlamlıdır ![]() Etekleri zil çalmak Ağzının payını vermek Kulağına küpe olmak KURALLI BİLEŞİK EYLEMLER 1 Eylem + Eylem(Değişken) (Ayni) 1 Yeterlilik EylemiYöntem Eylem kökü + (-e)(-a) bil - mek Cümleye kazandırdığı anlamlar Gücü yetme -Başarma anlamı İnsanlarla iletişim kurabiliyorum -Olasılık anlamı Seni bir daha görebilirim + (olumlu) Seni bir daha gör-me-y-e-bilirim (olumsuz) Geniş zaman kipinin soru biçimi belli bir istekle ilgili rica bildirir ![]() Kitabınızı ödünç alabilir miyim? Yeterlik Eyleminin Olumsuzu Eylem kökü + (-e)(-a) + (-me)(-ma) 2 Tezlik EylemiEylem kökü + -i ver –mek Cümleye kazandırdığı anlamlar Tezlik Öğretmen zili çaldığı anda içeri giriverdi ![]() Hakemin düdüğüyle maç başlayıverdi ![]() Beklenmezlik Koca ağaç tepemize yıkılıverdi ![]() Önemsemezlik Çocukları yalınayak dışarı salıvermişler ![]() Saçını, sakalını gelişigüzel bırakıvermiş ![]() Kolaylık + Tezlik Soruları on dakikada çözüverdim ![]() Problemi, kalem kullanmadan çözüverdi ![]() Olumsuzu Fiil kökü + (-me)(-ma) + i (-maz)(mez) Gitmeyiver Almayıver Görmeyiver Eylem kökü + i + ver + (-maz)(-mez) Bakı-ver-mez-sin 3 Sürerlik EylemiSen düşünedur ![]() ![]() ![]() Sen şu çocuğa bakadur, ben geliyorum ![]() Fiyatları görünce donakaldı ![]() Boğaz Köprüsü’nde intihar girişimi alışılageldi ![]() Olumsuzu kullanılmaz ![]() Bazı ikilemeler cümleye sürerlik anlamı katar ![]() Pop müziğini oldum olası sevemedim ![]() O takım, bildim bileli ikinci ligdedir ![]() Bu kente, oldu bitti ısınamadım ![]() 4 Yaklaşma Eylemi‘’Neredeyse, az kalsın’’ anlamını verir ![]() Bileğim burkuldu, düşeyazdım ![]() ÖSS sonuçlarına bakarken heyecandan öleyazdım ![]() Olumsuzu kullanılmaz ![]() ÇOCUK DÜŞEYAZDI ![]() Düştü düşecekti / neredeyse / az kalsın düşecekti Biçimleri kullanılır![]() Eylemsilerin Eylemlerle Oluşturduğu Bileşik Eylemler 1- İsteklenme Eylemi ; Çocuğun annesini göreceği geldi 2- Beklenmezlik Eylemi; Sinirleneceğim tuttu ![]() Eylemlerin Yardımcı Eylemlerle Oluşturduğu Bileşik Eylemler Başlama Eylemi; Biz, bu yerden gider olduk Bitirme Eylemi; İstemezdim ama bağırmış oldum Yeltenme (Davranma)Anlamı; Sorulara matematikten başlayacak oldu ama ![]() ![]() ![]() ![]() Sanma (Olasılık) Anlamı; Şu anda sınavda terliyor olmalı ![]() |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|