![]() |
Erzurum Gelenek Ve Görenekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurum Gelenek Ve GörenekleriGenel Bilgiler Yüzölçümü: 25 ![]() Nüfus: 937 ![]() İl Trafik No: 25 Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kenti olan Erzurum oldukça eski bir yerleşim birimidir ![]() ![]() ![]() İLÇELER Erzurum (merkez), Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, Ilıca, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Oltu, Olur, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum, Uzundere ![]() Pasinler: Pasinler ilçesi, IV ![]() ![]() ![]() Pasinler'de bulunan 3702 kişi kapasiteli, 39 derece su sıcaklığı olan termal tesis, ilçe dışından gelen hastalara konaklama hizmetiyle birlikte; böbrek,sindirim sistemi, idrar yolları, romatizma, siyatik, lumbago, nevralji ve çeşitli kadın hastalıklarının tedavisinde olumlu etki yapmaktadır ![]() Köprüköy: Köprübaşında kurulmuş köy anlamına gelen Köprüköy'ün kuruluşu çok eskilere dayanmaktadır ![]() Köprüköy (Deli Çermik) Kaplıca suları, sindirim sistemi, böbrek ve idrar yolları, kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, metabolizma bozuklukları ve romatizmal hastalıklara olumlu etki yapmaktadır ![]() ![]() Uzundere: İlçenin 3000 yıla yakın geçmişi vardır ![]() İlçe sınırları içinde bulunan Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak yeridir ![]() ![]() ![]() Ilıca: Yapılan araştırmalar Ilıca'daki hayatın M ![]() ![]() ![]() İlçede kükürtlü sıcak su kaynakları bulunmakta, termal tesisler sayesinde şehir dışından gelen hastalara da konaklama ve tedavi için olanaklar sağlanmaktadır ![]() ![]() İspir: Kuruluşu M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olur: Turizm açısından önemli bir potansiyel göstermekte olan ilçenin Keçili Köyü'ndeki Van Kilisesi, Yıldızkaya Köyü'ndeki Kivi Mağarası görülmeğe değerdir ![]() İlçelerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurum Gelenek Ve GörenekleriERZURUM COĞRAFYA Erzurum ili, Türkiye'nin orta ve batı kesimlerine göre, yükseltinin fazla olduğu illerinden biridir ![]() Doğu Karadeniz Dağlarının doğu uzantıları olan Rize Dağları, ili kuzeyden çevreler ve Rize ile sınırını oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum şiddetli karasal Doğu Anadolu iklimi bölgesinde yer alır ![]() ![]() ![]() İki coğrafi bölgede toprakları buluna Erzurum İlinin arazi büyüklüğü, yaklaşık 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: Erzurum İli, genel olarak yüksek arazilerden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İl topraklarını kuzeyden engebelendirmiş olan dağlarsa, Kuzey Anadolu Dağlarının ikinci sırasına bağlı yükseltilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İKLİM ÖZELLİKLERİ: İl arazisinin büyük çoğunluğunda, karasal iklim özellikleri egemendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ: İl arazisinde egemen doğal bitki örtüsü, step formasyonudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AKARSULAR: İl topraklarının doğu yarısı, Hazarakaçlama Havzası içinde kalır ![]() ![]() ![]() ![]() GÖLLER: İlde doğal göller azdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NÜFUS: Erzurum, arazi büyüklüğüne koşut bir nüfus barındırmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARİHÇE Doğu Anadolu'nun en büyük kenti olan Erzurum'un MÖ 4900 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir ![]() ![]() ![]() Milli mücadele, milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı Kongre 23 Temmuz 1919 da Erzurum'da toplamıştır ![]() Erzurum'un bilinen ilk adı Doğu Roma (Bizans) İmparatoru II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarih Öncesi Çağlar Erzurum ve çevresi özellikle son Kalkolitik ve Eski Tunç çağından itibaren yoğun iskana ve siyasi olaylara tanık olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUSTAFA KEMAL PAŞA ERZURUM'DA İstanbul Hükümeti, İtilaf Devletleri'nin baskıları sonucu, Anadolu'da asayişi sağlamak amacıyla ordu müfettişlikleri teşkil etli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal Paşa 3 Temmuz 1919'da Erzurum'a geldi, ilk karşılama merasimi Erzurum'un batısında on yedi kilometre uzaklıktaki Ilıca' da yapıldı ![]() Mustafa Kemal Paşa Erzurum'a gelişinin ertesi günü 4 Temmuz'da Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni ziyaret etti ![]() Mustafa Kemal Paşa, 5 Temmuz 1919'da yakın arkadaşları ile bir toplantı yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Ermeni Meselesi 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum ve çevresinde Türklere uygulanan "soykırımı" Taşnak Generali Antranik yönetmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1918 yılının Şubat ve Mart aylarında bu tarihi şehir insanıyla, medeniyetiyle, kültür varlıklarıyla ortadan kaldırılmaya çalışılıyordu ![]() ![]() ![]() Sonra Erzurum Garnizonlarında bulunan Ermeni askerleri evlere saldırarak yağma, öldürme, ırza geçme gibi muameleleri yapmaya başlamışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() Kazım Karabekir Paşa, 12 Mart sabahım şöyle dile getiriyordu: "Erzurum'da halk göz yaşları içinde kimi babasını, kimi karışım yakılmış yada süngülenmiş buluyor, saçlarım yoluyordu, sokaklarda canlılıktan bir iz bile kalmamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum'da resmi belgelere göre 9563 yerli Türk ahali Taşnak Ermeni çeteleri tarafından şehit edilmiştir ![]() 12 Mart 1918 günü Türkün kalbi olan Erzurum'un esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu bir gündür ![]() ![]() 12 Mart 1918 tarihi Erzurum kalesinin beklediği kutsal sabahtır ![]() ![]() ERZURUM KONGRESİ - (23 TEMMUZ - 7AĞUSTOS 1919) Erzurum Kongresi, I ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kongre, Erzurum Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye ile Trabzon Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyetlerinin ortak girişimleriyle 23 Temmuz (Çarşamba) – 7 Ağustos (Perşembe) 1919 tarihleri arasında Nutuk’ta belirtildiği gibi çalışmalarını 14 günde tamamlamıştır ![]() ![]() Kongrenin ilk günü yapılan oylama ile Mustafa Kemal Paşa, Kongre başkanı seçilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Kongre sonunda yayınlanan beyannamenin giriş kısmında: Aydın Vilâyetinde Yunanlıların, Kafkasya’da Ermenilerin, Karadeniz’de Rumların Müslüman ahaliye yaptığı zulümlerden, milleti parçalanma tehlikesi karşısında gören Doğu Anadolu halkının kurduğu cemiyetler vasıtasıyla Erzurum Kongresi’ne katıldığından ve kongrenin yayınlanan kararları aldığından bahsedilmiştir ![]() ![]() ![]() Erzurum Kongresi’nin amacı, sadece doğu bölgesinin bütünlüğü değil, 30 Ekim 1918’deki sınırıyla “Vatanın bütünlüğü” idi ![]() ![]() ![]() Kongrenin kabul ettiği kararları, belirlediği hedefleri, çizdiği stratejiyi iyi tahlil etmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Erzurum Gelenek Ve GörenekleriNinniler Ninniler anonim halk edebiyatı ürünlerlndendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bebeğin beşiği bakır Ben sallarım tıkır tıkır İçindeki aslan Bekir Nenni bebek, nenni bebek Benim kızan nar tanesi Anasının bitanesi Uykusunun bir çaresi Nenni kızım nenni nenni Dandini dandini dan İki Yddız saydım on iki Ortadakinin yarısı Gel benim kızımın dayısı nenni Elma attım yuvarlandı Gem beşiğe dayandı Beşikle bebek uyandı Nenni bebeğim nenni Hu hu hu billah Oğluma uyku ver Allah Uyusun da büyüsün Fetullanh Nennl yavram nenni Kuzu meler anasına Kuşlar uçar yuvasına İşte geldim bir yaşıma Nenni bebek neni Oğlum oğlum yürûdi Ak donunu sürüdi Haydi büyü koş oğlum Tarlayı diken bürüdi Uyu yavrum nenni Büyü yavrum nenni Uyu bebeğim uyuşana Yavaş yavaş büyüsene Sütüm yok ki verim sene Nenni bebek nennl Masallar ERZURUM MASALLARI Anadolu Türk diyolektolojisi üzerinde çalışan Prof ![]() ![]() ![]() KÖSE HİKAYESİ Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ökizi satmiya götürirem Ne istirsen, biz alah "On panknot verin" diyende, kösenin biri diyir ki: "Ey hoş fiyeti de ey amma bu öküzün bir gusuri var ![]() "Neymiş gusuri hele diyin bahim" ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlan bu sözleri dinlir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anbu öküzü götirirem ki şeherde satim Ne lstirsen? Biz alah, "On panknot verin yeter" diyir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğlan köselere peki diyir, öküzü öğüne gatir ![]() ![]() ![]() ![]() Anbu öküzi şehirde satmiya götürirem Vola ne ey bir öküzmüş bu öküz ![]() Ne istisen biz alah, On panknot isdirem ![]() Ey ![]() ![]() -Neymiş gusuri? -Bu öküzün pocçigi çoh uzun, Bir sallasa etrafi berbad eder ![]() Bu sözleri dinledikten sonra köselerden ayrılan oğlan, şehre yahlaşdıgı yerde gene piçagını çıgardir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ola ne ettin? -Heç baba ![]() "Nasıl oldu bu iş?" diyende, oğlan "Hal bele iken bele" diyir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aga uğur ola ![]() Anbu eşsegi satmiya götürirem ![]() Ne istirsen? Biz alah ![]() Yüz pankınot ![]() Aga bir eşşek de yüz pankınot ede ![]() "Ahlız keserse, benim eşşeğimin değeri yüz pankınottur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hele dur aga bu eşşek her vahıt mı altın cihardır? Benim eşşegiin âdeti beledir, her vahit çıharır ![]() Bu İş nasıl olir? Hele annat ![]() Bu eşsegi bir yere gabatacahsın ![]() hafta sora cıhanp bir modulladın mi, gördüğüz gibi altın cihardır ![]() Köse Hasan bele diyende öbürleri dinnirler ![]() ![]() Ne başınızı agırdim ![]() ![]() ![]() Köse Hasan kövünde olsun, biz gelah eşşegi alan köselere: Köseler, eşsegi alır almaz götürir bir boş merege gabadirlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasan'a verir verişdirir ![]() ![]() Biz gelek Hasan'a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -ee ![]() ![]() ![]() Tebi tilkiyi puhardanda gacıp gidecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Kim o? Hasan Aga evde mi? Heyir evde yoh Ya nere gitmiş? anu garşıdaki tarlada çalışir ![]() Köseler "pekey" diyir ![]() Bize sattığın eşşek öldi ![]() Vah ![]() ![]() Bir hafta yanına uğramadıh ![]() Yanına ot, su goyduz mu? Heyir goymadıh Vah vah zavallı essek, demek ki acından ölmüş ![]() ne edek canız sağ olsun, o ki olan olmuş üzülmeyin ![]() bir yemek yiyah sora gidin ![]() 'Yoh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hep beraber toplanir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aga anbu tilkiye heyran olduh, gel buni bize sat ![]() Olmaz, bu tilki çoh merifetlidir ![]() ![]() Hasan tebi bu sözleriynen müşteri gızıştırir ![]() ![]() ![]() ![]() Ne başınızı ağırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl hebersiz, tilki gelip söylemedi mi? Ne tilkisi, sen ne gonişirsan, tilki de heber getire? Köseler, üzüntüden birbirlerini suçliya dursunlar, biz gelah Köse Hasana Köse Hasan, gansma diylr ki: "Bah_ gari bu herifler gene gelip beni bulacahlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köse Hasan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan coh geçmlr ![]() ![]() ![]() ![]() - Hasan Aga yoh mi? -Vay canım cıha Hasan Aga öleli 48 saat oldl Gari bunları söyleyende kaprom anhasında yalandan aglir ![]() -Buraya gelmişken gidah bari mezerinde bir fatiha ohiyah ![]() Gabristana gidirler, sıraya düzülir fatiha ohiyanda baş köse bahir ki ![]() ![]() ![]() -Vola hele mezeri açın ![]() Köseler mezeri açirlar ki Hasan mezerin ortasında oturir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Neyi istemirsen baba ![]() Ah benim gardaşım, nasıl annadlm, bene begin gizini vermek istediler, almadım ![]() ![]() ![]() -Vola sen ne ahılsız adamsan ![]() -Eğer sen istersen, gel çuvala gir ![]() ![]() sen al ![]() Hasan bele diyende çobanın ahlı yatir ![]() ![]() ![]() ![]() Biz gelah yeddi köseye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Türküler YEMEN TÜRKÜSÜ Mızıka çalındı, düğün mü sandın Al beyaz bayrağı gelin mi sandın Yemen'e gideni gelir mi sandın Dön gel ağam, dön gel dayanamiram Uyku, gaflet basmış, uyanamiram Ağam öldüğüne inanamiram Ağamı yolladım Yemen eline Çjfte tabancalar takmış beline Ayrılmak olur mu taze geline Akşam olur mumlar yanar karşımda Bu ayrılık cümle âlem başında Gündüz hayalimde, gece düşümde Koyun gelir, kuzusunun adı yok Sıralanmış küleklerin südü yok Ağamsız da bu yerlerin tadı yok SARIGELİN TÜRKÜSÜ Erzurum çarşı Pazar, Leylim aman aman, Leylim aman aman, Leylim aman aman sarı gelin İçinde bir kız gezer, Hop ninen ölsün sarı gelin aman, Sarı gelin aman suna yarim Palandöken yüce dağ, Leylim aman aman, Leylim aman aman, Leylim aman aman sarı gelin Altı mor sümbüllü bağ, Hop ninen ölsün sarı gelin aman, sarı gelin aman Seni vermem ellere, Leylim aman aman ![]() Niceki bu canım sağ, Hop ninen ölsün sarı gelin aman Sarı gelin aman ![]() ![]() KEVENK YOLU TÜRKÜSÜ Kevengin yollarında, Çimeydim göllerinde, ilik düğme olaydım, O yarin kollarında Kız yandan yandan yandan Severim seni candan Kevenk yolu bu mudur Testi dolu su mudur Gittin ki tez gelesin Tez gelişin bu mudur Kız yandan yandan yandan Severim seni candan ![]() KÖMÜR GÖZLÜM TÜRKÜSÜ Kömür gözlüm ne gezersin bu bağda Bu bağ bizim güzellerin bağıdır Aklan uyup yuva yapma bu bağda Felek vurur yurdun, yuvan dağılır Kömür gözlüm bu yerlerden gidersem Hoşça geçin yârân ile eşinen Gurbet elde kem haberin alırsam Döğünürüm kara bağrım taşınan HUMAKUŞU Yavri, yavri huma kuşu yükseklerde seslenir Ağa yâr goynunda bir çift suna beslenir Yavri yavri sen ağlama kirpiklerin ıslanır Ağam ben ağlim ki deli gönül Uslanır Yavri yavri sen bağ ol ki ben bahçende gül olim Ağam layıkımdır yanim yanim kül olim Yavri yavri sen efendim ben gapında gul olim Atasözleri Atasözleri, bir fikri, bir öğüdü meolu ile kısa ve kesin olarak anlatan, eskiden beri söylene gelmiş veciz sözlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Erzurum ve çevresi atasözleri bakımından zengin bir potansiyele sahiptir ![]() Aç koyarsan hırsız olur, çok söylersen yüzsüz Aç tavuk rüyasında darı görürmüş Ağacı kurt öldürür, insanı dert Ağır taşı kimse yerinden kaldıramaz Akıllı düşünene kadar deli oğlunu evermiş Akşamın hayrından sabahın şerri iyidir Alışmış kudurmuştan beterdir Allah dağına bakar kar verir Allah kardeşi kardeş yaratmış, kesesini ayrı Allah'ın bildiği kuldan saklanmaz Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste Araz (Araş) akar, göz bakar Arsız neden arlanır, çulda giyse sallanır Asıl azmaz Aslını yitiren haramzadedir Aş taşınca kepçeye paha biçilmez At binenin, kılıç kuşananındır Ateşle barut bir arada bulunmaz Ateş olmayan yerde duman çıkmaz Atın ölümü arpadan olsun Ava giden avlanır Avcı avında yolcu yolunda gerek Avrat vardır arpa unundan aş yapar, avrat vardır dolu ambarı boş yapar Az tamah çok ziyan, getirir Balık baştan kokar Başa gelen çekilir Başı bezeklinin aşı tezekli olur Ben ağa sen ağa inekleri kim sağa Ben umarım bacımdan, bacım ölür acından Benim için şap da bir şekerde Besle kargayı oysun gözünü Bir eli yağda bir eli balda Bir ye bin şükret Borcun yoksa kefil ol ![]() Boş çuval dik durmaz Büyük lokma ye, büyük söz söyleme Bugünün işini yarına bırakma Bugünkü tavuk yarınki kazdan iyidir Buz üstüne bina yapılmaz Can boğazdan geçer Can çıkmadan huy çıkmaz Cömertsin der, maldan ederler ![]() Çağrılan yere erinme, çağırmayan yere görünme Çarşıda mum yok korun (körün) talaşına (telâşına) Çıra, dibine ışık vermez Çok segirden (koşan) tez yorulur Çok söyleme arsız edersin, aç bırakma hırsız edersin Çöreğinde çiği olan gocunur Çürük tahta mıhi (çivi] tutmaz Dağ dağ üstüne olur, ev ev üstüne olmaz Dağ dağa kavuşmaz insan insana kavuşur Dağ ne kadar yüce olsa, yol onun üstünden aşar Davacısı kadı olanın, yardımcısı Allah olsun Davulun sesi uzaktan hoş gelir Deli dostun olacağına, akıllı düşmanın olsun Delik büyük, yama küçük Deliye hergün bayram Deli kız düğün etmiş, kendi baş sedire geçmiş Demiri nem çürütür, insanı gam Deveye diken lazım boynunu uzatsın Dilin kemiği yok Dinsizin hakkından imansız gel Dünya malı dünyada kalır Dünya yansa bir horum bağ otu yanmaz Düşmez kalkmaz bir Allah'tır Ecel geldi cihana, bas ağrısı mahane Eceli gelen keçi çobanın değneğine sıçrar Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste Elin ağzı torba değil ki çekip bûzesin El mi yaman, bey mi? Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz El kazanı ile aş kaynamaz El yarası onulur, dil yarası onulmaz Ergen gözüyle kız alma, gece gözüyle bez Eşek çamura batanca yol gösteren çok olur Et tırnaktan ayrılmaz Ev alma komşu al Ev danası öküz olmaz Evdeki hesap çarşıya uymaz Evli evinde, köylü, köyünde gerek Fazla mal, göz çıkarmaz Felek kimine kürk giydirir, kimine yelek Fukaranın ahı, tahttan İndirir şahı Gelen gideni aratır Gelin ata binmiş, "ya kısmet demiş '' Geven ne ki gölgesi ne ola Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur Gün doğar, âlem görür Gün doğmadan neler olur Güneş balçıkla sıvanmaz Güvenme varlığa, düşersin darlığa Güzelin basından çile eksik olmaz Güzün gelişi yazdan bellidir Hamama giden terler Harman yel ile düğün el ile olur Hazıra dağlar dayanmaz Her horoz kendi çöplüğünde öter Her kuşun eti yenmez Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır Her yiğidin gönlünde bir arslan yatar Hırsız evden olunca, öküz bacadan çıkar Hırsıza beyler borçludur İmam evinde aş ölü gözünde yaş bulunmaz İnsani arkadaşı azdırır İnsana dayanma ölür, ağaca dayanma kurur İnek öldü şab kesildi dana öldü hep kesildi İnsanın yere bakanından suyun durgun akanından kork İnsanoğlu kanatsız kuştur İsli kazanın yanında durma sana da is bulaşır İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü Kara İşten artmaz, dişten arta İyi dost kara günde belli olur İyi olacak hastanın doktor ayağına gelir Kabahat da gizli ibadet de Kabahat samur kürk olsa, kimse üzerine almaz Kabul olunmayacak duaya amin denilmez Kadı ekmeğini karınca yemez Kadı kızında bile kusur bulunur Kalp kalbe karşıdır Kalpten kalbe yol vardır Kara haber tez duyulur Kardeş kardeşi bıçaklamış, dönmüş yere kucaklamış Kârını bilmeyen kasap, elinde kalır masat Kaş İle göz, gerisi söz Kaynayan kazan kapak tutmaz Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez Kazma kuyunu, kazarlar kuyunu Kediye ciğer emanet edilmez Komşu komşuya bakar canını ateşe yakar |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|