Zeytinyağlı Lahana Dolması(Sarması) |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Zeytinyağlı Lahana Dolması(Sarması)1 adet küçük boy lahana 1 tatlı kaşığı tuz 1 litre su İçi harcı için: 2 adet orta boy kuru soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı 1,5 su bardağı pirinç 2 tatlı kaşığı çam fıstığı 3 tatlı kaşığı kuş üzümü 1 yemek kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tarçın Tuz İsteğe göre dereotu ve maydanoz Yapılışı: 1- Lahana yapraklarını haşlayacağınız tencereye suyu koyun ve kaynatın, kaynarken içerisine tuzu ekleyin 2- Lahanayı yapraklarına ayırın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kaynayan suda haşlayın Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin 3- Pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün Soğanları soyun ve ince ince kıyın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun 4- Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin Son olarak içine baharatları ve kuş üzümünü ekleyerek 2 su bardağı kaynar su ekleyin Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin 5- Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ana damarı kesin 6- Lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın Yaprak yada harç bitene kadar aynı işlemi yapın 7- Dolma tenceresinin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın 8- Dolmayı pişirmek için su kaynatın Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin 9- Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika pişirin Soğuk servis yapın |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|