ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Zeytinyağlı Lahana Dolması(Sarması) (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=171272)

Prof. Dr. Sinsi 06-26-2012 06:35 AM

Zeytinyağlı Lahana Dolması(Sarması)
 
1 adet küçük boy lahana
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre su

İçi harcı için:
2 adet orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pirinç
2 tatlı kaşığı çam fıstığı
3 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
İsteğe göre dereotu ve maydanoz
Yapılışı:
1- Lahana yapraklarını haşlayacağınız tencereye suyu koyun ve kaynatın, kaynarken içerisine tuzu ekleyin.
2- Lahanayı yapraklarına ayırın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kaynayan suda haşlayın. Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin.
3- Pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün. Soğanları soyun ve ince ince kıyın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
4- Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine baharatları ve kuş üzümünü ekleyerek 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.
5- Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ana damarı kesin.
6- Lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın. Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın. Yaprak yada harç bitene kadar aynı işlemi yapın.
7- Dolma tenceresinin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin. Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin. Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın.
8- Dolmayı pişirmek için su kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin.
9- Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.