![]() |
Zeytinyağlı Lahana Dolması(Sarması)
1 adet küçük boy lahana
1 tatlı kaşığı tuz 1 litre su İçi harcı için: 2 adet orta boy kuru soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı 1,5 su bardağı pirinç 2 tatlı kaşığı çam fıstığı 3 tatlı kaşığı kuş üzümü 1 yemek kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı kuru nane 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tarçın Tuz İsteğe göre dereotu ve maydanoz Yapılışı: 1- Lahana yapraklarını haşlayacağınız tencereye suyu koyun ve kaynatın, kaynarken içerisine tuzu ekleyin. 2- Lahanayı yapraklarına ayırın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kaynayan suda haşlayın. Haşlanan lahana yapraklarını süzün ve soğumasını bekleyin. 3- Pirinci 1-2 su yıkadıktan sonra süzün. Soğanları soyun ve ince ince kıyın, başka bir tencereye yağı ve soğanları alarak 1 dakika kavurun, kavrulan soğanların üzerine çam fıstığını ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. 4- Pembeleşen soğanların içine pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine baharatları ve kuş üzümünü ekleyerek 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin. 5- Lahana yapraklarını büyüklüğüne göre 2 parçaya bölün, düzgün sarılabilmesi için ana damarı kesin. 6- Lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın. Hazırladığınız yapraklara 1 tatlı kaşığı harç koyarak sarın. Yaprak yada harç bitene kadar aynı işlemi yapın. 7- Dolma tenceresinin dibine ayırdığınız lahana yapraklarını döşeyin. Dolmaları sıkı sıkı tencereye dizin. Sarma işlemi bitince üzerine ters çevirerek porselen bir tabak kapatın. 8- Dolmayı pişirmek için su kaynatın. Suya biraz tuz, biraz şeker ve yarım limon suyu ekledikten sonra tencerenin yanından dolmanın üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ilave edin. 9- Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.