![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıLAFONTEN ORMAN MAHKEMESİNDE Krilovun masalları ülkemizde Keçi Bir Gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *** EŞEK, bülbülün yoluna çıkmış, durdurmuş ![]() - Yahu, kardeş, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bülbül boynunu bükmüş, derin bir iç çekmiş ![]() - Doğru kardeş, demiş ![]() Eşeği bu kez daha büyük bir şaşkınlık almış mı sana ![]() - Vallai çok şaştım birader, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah, insanlar arasında,bülbülü tanımadıkları yetmiyormuş gibi, bir de güle olan tutkusunu bilmeyen nice nice eşekler yok mudur? |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıKurt İle Köpeğin Hikayesi Bir köpek ormanda gezerken kurtla karşılaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç sorma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen hiç üzülme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç gün boyunca köpek tarafından beslenen kurt, sonunda kendini toparlayıp eski kuvvetine kavuşmuş ![]() ![]() Aradan yıllar geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köpek içini çekip; Yaşlandım artık! demiş ![]() ![]() Kurt; biz eski dost değil miyiz? demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözleri söyleyen kurt, kaşla göz arasında gidip, çocuğu ormana getirmiş ![]() ![]() Bu olaydan sonra yaşlı köpeğin itibarı öyle artmış ![]() ![]() Kurtla köpek arasındaki bu danışıklı dövüşü hiç kimse anlayamamış ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıÜrkek Tavşan İle Kurbağalar Ormanların en korkak hayvanı tavşanmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün tavşan ormanda gezintiye çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra tavşan korkusunu az da olsa yenmeyi başarmış |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıKurt İle Kuzu Kim daha güçlüyse hep odur haklı; İnanmayan dinlesin bu masalı ![]() Kuzunun biri su içiyormuş Pırıl pırıl bir dereden ![]() ![]() — Vay, demiş öfkeyle; Sen kim oluyorsun da, Suyumu bulandırıyorsun benim? Şimdi anlatırım ben sana ![]() — Aman efendim, demiş kuzu; Kızmayın da bir bakın nerdeyim ![]() ![]() Siz yukardasınız ![]() Ben yirmi adım aşağıda ![]() — Onu bunu bilmem, demiş canavar; Bulandırıyorsun işte, o kadar ![]() Hem dahası var, hımbıl: Sen bana küfretmişsin geçen yıl ![]() — Nasıl olur Devletlim, demiş kuzu; Geçen yıl dünyada yoktum ![]() Süt kuzusuyum, baksanıza ![]() — Sen değilsen kardeşindir, ukala ![]() — Kardeşim yok ki küfretsin size ![]() — Seninkilerden biridir öyleyse; İşiniz gücünüz beni çekiştirmek, Çobanlarınız, köpeklerinizle birleşerek ![]() ![]() Size artık haddinizi bildirmeli, Deyip kesmiş devletli; Kaptığı gibi kuzuyu doğru ormana Ve orada Görmüş hesabını güzelce; Danıştayı, yargıtayı, hepsi içinde ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıAslanla Farenin Yaşam Mücadelesi Aslanla Fare Ormanlar kralı aslan ormanda bir gün avlanmaktan gelmiş, yatmış uyuyormuş ![]() ![]() ![]() -Ne olur beni bırak! Gün olur benimda sana bir iyiliğim dokunur, demiş ![]() Aslan farenin bu sözlerine gülerek: -Sen küçük bir faresin, bana ne iyiliğin dokunur ki deyip,fareye acımış ve fareyi bırakmış ![]() Fare sevinerek oradan uzaklasmış Aradan zaman geçmiş, Aslan birgün avcıların kurduğu tuzağa yakalanmış ![]() Aslan çırpınmış, bağırmış ama tuzaktan bir türlü kurtulamamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fare aslana: - Beni küçük diye beğenmiyordun ![]() ![]() ![]() Aslan, böylece yapılan bir iyiliğin karşılıksız kalmayacağını anlamış ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıLafonten Kimdir La Fontenin Hayatı Jean de La Fontaine Doğumu 8 Temmuz 1621 Fransa/Château-Thierry Ölümü 13 Nisan 1695 Fransa / Paris Jean de La Fontaine (okunuşu Lafonten) (d ![]() ![]() ![]() Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1673 senesinde Madam de la Sablièrenin himayesine girerek burada ilimfelsefeciler ve yazarlarla tanıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() La Fontaine masallarındaki konular, şark klasiklerinden alınmadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() La Fontaine, kötüyü göstererek iyinin ne olduğunu anlatmaya çalışmıştır ![]() ![]() Masalları toplam olarak 238 adet olup, 12 kitapta toplanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() La Fontaine, roman ve piyes de yazmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eserleri birçok dile tercüme edilmiştir ![]() ![]() Türkçeye ise, Recaizade Mahmut Ekrem, Tevfik ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıHırsızlar Ve Eşek İki hırsız, çaldıkları bir eşek yüzünden kavga etmeye başlamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar sille tokat kavga ededursun, bir üçüncü hırsız gelmiş eşeği çekip götürmüş ![]() Eşek, bazen bir ülkedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılacak en güzel şey uzlaşmaktır ![]() ![]() Ne diyelim,anlayana ![]() ![]() ![]() Lafonten Hikayeleri La Fonten Hikayeleri Fabl Hikayeleri Jean de La Fontaine |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıÖküz Olmak İsteyen Kurbağa Bir varmis, bir yokmus evvel zaman içinde kalbur saman içinde öküz olmak isteyen bir kurbaga çikmis karsimiza: Kurbaga bir öküz görmüs çayirda, o kadar hoslanmis ki, bayilmis boyuna posuna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nasil hanim öküz kadar oldum mu ? Hanimi söyel bir sagdan bakmis, birde soldan: - Nerdeee ? demis ![]() Kurbaga daha bir hirslanmis - Al öyleyse demis ![]() ![]() ![]() - Vazgeç bu sevdadan demis ![]() Bizimki iyice hiddetlenmis ![]() -Sen dur hele bakalim demis ![]() ![]() ![]() ![]() Iste böyle çocuklar, dünya böyle sersemlerle dolu: Her bakkal illa han hamam yaptiracak, her küçük çobanin usaklari olacak, herkes kendinde olmayana böyle hayran hayran bakacak ![]() ![]() Lafonten Hikayeleri La Fonten Hikayeleri Fabl Hikayeleri Jean de La Fontaine |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıKarga İle Tilki Bir dala konmuştu karga cenapları; Ağzında bir parça peynir vardı ![]() Sayın tilki kokuyu almış olmalı, Ona nağme yapmaya başladı: “-Ooo! Karga cenapları,merhaba! Ne kadar güzelsiniz,ne kadar şirinsiniz! Gözüm kör olsun yalanım varsa ![]() Tüyleriniz gibiyse sesiniz, Sultanı sayılırsınız bütün bu ormanın ![]() Keyfinden aklı başından gitti bay karganın ![]() Göstermek için güzel sesini Açınca ağzını,düşürdü nevalesini ![]() Tilki kapıp onu dedi ki: “Efendiciğim, Size güzel bir ders vereceğim: Her dalkavuk bir alığın sırtından geçinir, Bu derse de fazla olmasa gerek bir peynir ![]() Karga şaşkın,mahcup,biraz da geç ama, Yemin etti gayrı faka basmayacağına ![]() Lafonten Hikayeleri La Fonten Hikayeleri Fabl Hikayeleri Jean de La Fontaine |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıKöylüyle Yılan Bir zamanlar gayet merhametli , fakat buna karşılık biraz saf bir köylü varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Soğuktan uyuşmuş olan yılan sıcağı görünce yeniden canlanmış ![]() ![]() ![]() Köylü yılanın kendisini sokmaya hazırlandığını görünce : " Vay hain, demek benim iyiliğime karşı yapacağın buydu ![]() ![]() ![]() Diyeceğimiz şu ki ; acımak,iyilik güzel şeydir ama layık olana acımalı ve onlara yardım etmeli ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıTilki İle Leylek Tilki hocanın iyiliği tutmuş bir gün Hacı leyleği yemeğe buyur etmiş - Ama, demiş tilki, bizde misafir Umduğunu değil bulduğunu yer ![]() Meğer tilkinin cimrisi hepsinden betermiş Bir çorba çıkarmış topu topu O da sulu mu sulu Hem nerden getirse beğenirsiniz? Tabakta ![]() Leylek gagasıyla uğraşadursun Tilki bitirmiş hepsini bir solukta ![]() Leylek kızmış, ama çekmiş sineye ![]() Bir zaman sonra O da tilkiyi buyur etmiş yemeğe ![]() - Hay hay, demiş tilki, nasıl gelmem? Ben dostlara naz etmesini sevmem ![]() Tam saatinde gelmiş ![]() Leyleğe türlü diller dökmüş ![]() Şu güzel bu güzel, Hele yemeğin kokusu Gel iştahım gel! Gerçi tilkilerin iştahı Pek nazlı değilmiş ama Et ![]() ![]() - Kuşbaşı galiba, demiş Bayılırmış etin böylesine Hele kıvamında pişmişine ![]() Derken yemek sofraya gelmiş, Gelmiş ama nasıl? Kokusunu al, eti arada bul! Dar boğazlı upuzun bir çömlek içinde Tam leyleğin gagasına göre Tilki burnunu burgu etse nafile ![]() Kısmış kuyruğunu evine dönmüş ![]() Aç kaldığına mı yansın Bir kuşa rezil olduğuna mı? El alemi aldatanlar Bu masal size: Bir gün sizi de sokarlar Kurduğunuz kafese ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine Masallarıİki Katır İki katır yürüyormuş yan yana, Biri yulaf yüklüymüş, biri para: Köylülerden tuz vergisi toplamışlar, Koca bir heybe dolusu mangır ![]() Para yüklü katırda bir çalım, bir çalım, Başı havalarda, Boynunda çıngırak şıngır mıngır: Zenginim zengin der ![]() ![]() Derken eşkıyalar sökün etmiş; Doğru vergi katırının üstüne tabii ![]() ![]() ![]() Yakalamış geminden, durdurmuşlar ![]() Katır diretmiş, savunmaya kalkmış parayı ![]() Eşkıyalar da veryansın etmiş sopayı ![]() İşte o zaman ağlamış katır, Ve dert yanmış tanrılara: — Ben böyle mi olacaktım, demiş, Yulaf yüklü katıra Fiske bile vurulmasın da, Ben dayak yiyeyim ölesiye! — Ya, kardeş, demiş öteki; Yüksek işler iyilik getirmez her zaman; Yulaf taşımakla kalsaydın benim gibi, Başına bir belâ gelmezdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıAslan Payı Evvel zaman içinde bir gün, Kısrak, keçi ve kız kardeşleri koyun Bir aslanla birlik olmuşlar ![]() Yaman bir aslanmış bu, çevrenin derebeyi ![]() Kazançta da, kayıpta da ortağız demişler ![]() Ertesi gün bir geyik düşmüş nasılsa Keçinin kurduğu ağlara ![]() Hemen ortaklarına haber salmış keçi ![]() Toplanmışlar hemen ve aslan Pençeleriyle sayıp ortakları tek tek -Dört kişiyiz, demiş bu avı paylaşacak ![]() Der demez de dörde bölüvermiş geyiği ![]() Birinci parçayı kendine ayırmış, tabii Aslan payı olarak: -Bu parça benim, demiş, biliyorsunuz neden; Benim adım aslan da ondan ![]() Buna karşı bir diyeceğiniz olamaz sanırım ![]() Yasaya göre ikinci parça da benim hakkım ![]() Dileyen kitapta yerini bulur: En güçlü kimse en haklı odur ![]() Üçüncü parça en değerli ortağın olacak Ben değilim de kim o en değerli ortak Dördüncü parçaya gelince, ha, bak! O parçaya el uzatanın Kafasını koparırım, inanın! |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıTarla Kuşu İle Yavruları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Aman yavrularım gözünüzü dört açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarla kuşu gidince, tıpki söylediği gibi tarla sahibi ve oğlu gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarlakuşu yuvasına dönünce yavrularının telaş içinde olduğunu görmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarlakuşu : " Öyleyse hiç korkmayın " demiş ![]() ![]() Ertesi gün tarla kuşu gene yiyecek toplamaya gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavrular bu defa daha çok korkmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün tarlakuşu gene gün doğmadan yiyecek toplamak için yola çıkmış ![]() ![]() " Biz hata ettik oğlum, " demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam yuvasına dönen tarlakuşu bu haberi alınca : " Şimdi iş ciddi ![]() ![]() ![]() Hani ne derler insanın dostu da kendisidir, düşmanı da ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
La Fontaine Masalları |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() La Fontaine MasallarıAğustos böceği ile karınca Ağustosböceği bütün yaz Saz çalmış, türkü söylemiş ![]() Karakış birden bastırınca Şafak atmış zavallıda; Bir şey bulamaz olmuş yiyecek: Koca ormanda ne bir kurtçuk, ne bir sinek ![]() Gitmiş komşusu karıncaya: — Aman kardeş, demiş, hâlim fena; Bir şeycikler ver de kışı geçireyim ![]() Hem de faizi maiziyle; Ağustosu geçirmem bile ![]() ![]() ![]() ![]() — Sormak ayıp olmasın ama, demiş; Bütün yaz ne yaptınız? — Ne mi yaptım? demiş ağustosböceği; Gece gündüz türkü söyledim; Fena mı ettim sizce? — Yoo, demiş karınca, ne ![]() ![]() 29 KARGA İLE TİLKİ Bay karga konmuş bir dala Koca bir peynir ağzında ![]() — Günaydın, Sayın Karga, demiş; Bu ne güzellik böyle: Bakmaya doyamıyorum size ![]() Şu tüylere bakın, pırıl pırıl; Sesiniz bilmiyorum nasıl; O da renginiz kadar güzelse Ne yalan söyleyeyim Bu ormanda güzel yoktur üstünüze ![]() Karga bu sözlere bitmiş: — Şuna bir gak diyeyim de ses görsün, demiş; Gak der demez peynir düşmüş, tilki yutmuş ![]() — Kara bayım, demiş kargaya; Şu sözümü hiç unutma, Kaptırdığın peynire değer: Her dalkavuk çıkarı için över, Yüzüne güler, peynirini yer ![]() İş işten geçtikten sonra ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|