|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beydeba, eserleri, hikayeleri, kimdir, masalları |
![]() |
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriŞaşkın Tilki - Bir gün; bir tilki ormanda geziyordu ![]() Ağacın üzerinde semiz mi semiz bir horoz gördü ![]() Ağzının suyu aktı ![]() - Güüm güm de güm güm! Baktı, sesin geldiği yöne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bir de ne görsün! İçi boş bir kasnak ![]() ![]() ![]() Yiyecek gibi değil ![]() Bu arada horoz da kaçmıştı ![]() Tilki, yaptığına pişman, önüne baka baka uzaklaştı oradan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleri |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriYaramaz Fare Hazıra Mal Dayanmaz Bir zamanlar bir köyde, tedbirli bir çiftçi yaşardı ![]() ![]() ![]() Bazen kıtlık olurdu köyde ![]() ![]() Ambarın dışarı bakan duvarında delik açılmıştı ![]() Bunu yaramaz fare yapmıştı ![]() ![]() Fare: - Gökten yağıyor, arkası kesilmez nasıl olsa diyerek har vurup harman savuruyordu ![]() Üstüne üstlük bir de pek çok arkadaşını çağırmıştı buraya ![]() ![]() ![]() Gün geldi şiddetli bir kıtlık ortaya çıktı ![]() Bir tane buğdaya muhtaç oldu insanlar ![]() Sadece köylüler değil, fareler de kıtlığı hissettiler ![]() ![]() ![]() “Kahrolası fareler!” diyerek söylendi ![]() ![]() Adam taşıyadursun, bizim tembel fare uyuyordu bu sıra ![]() Çiftçi tahılı güvenli biryere taşımıştı bile ![]() ![]() ![]() Neden sonra fare uyandı ![]() ![]() ![]() Fare yalnız kaldığına çok sevindi ![]() ![]() Çok acıkmıştı ![]() Ambara gitti ![]() ![]() ![]() ![]() “Nasıl olur! bir yanlışlık olmalı!” diyerek çok kızdı ![]() ![]() Daldı ki ne görsün! Bir tek tane kalmamış ![]() Az kalsın aklını kaybediyordu ![]() Oracığa yığılıverdi ![]() ![]() “Ben mahvoldum, ben mahvoldum!” diyerek ağlamaya başladı ![]() ![]() Vaktiyle kendisi herkesi doyururken şimdi herkese muhtaç bir duruma düşmüştü ![]() Açlıktan ölecek gibiydi ![]() Pişmanlık duygusu içini kemiriyordu ![]() “Ben ![]() ![]() Aradan çok geçmedi, müsrif fare ölüp gitti bu dünyadan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleriİki Arkadaş Vaktiyle ülkelerden birinde Salim ve Ganim adında iki arkadaş yaşardı ![]() ![]() Az gittiler uz gittiler ![]() Dere tepe düz gittiler ![]() Gide gide bir çöle vardılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda yüce bir dağa ulaştılar ![]() ![]() Çevresi, rengarenk çiçeklerle donanmıştı ![]() ![]() ![]() İki arkadaş nasıl da yorulmuşlardı ![]() ![]() ![]() Kenara oturdular ![]() ![]() ![]() ![]() Çevreyi seyrederken gözlerine birşey ilişti ![]() ![]() ![]() ![]() Okudular ![]() ![]() Şöyle diyordu yazıda: “Ey yolcu! Bir yolculuğa ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet onu omuzlayıp bir çırpıda şu dağa çıkarabilirsen, sınırsız bir mutluluğa erişecksin ![]() Fakat çıkacağın yol çok sıkıntılıdır,yorucudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki arkadaş donup kaldılar ![]() Bir süre sessizce durdular ![]() - Ben , dedi, böyle sonu belirsiz bir maceraya atılmam ![]() Ganim itiraz etti: - Zahmetsiz bir şeye ulaşılmaz ![]() ![]() Salim, düşüncesinde kararlıydı: - Hayır, dedi, ben onca tehlikeyi göze alamam ![]() Ganim: - Sen kabul etmezsen etme, dedi, ben şansımı deneyeceğim ![]() Salim korkmuştu ![]() Arkadaşına acıyordu ![]() - Bari, dedi, senin karşılaşacağın tehlikeleri görmeyeyim ![]() Ve uzaklaştı oradan ![]() Gani, korkusuzdu ![]() ![]() Bildiği bütün duaları birer birer okuyarak atladı havuza ![]() Yüzmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Havuzun diğer ucuna varınca derin bir nefes aldı ![]() ![]() ![]() ![]() Taştan yapılmış arslan heykeli karşısındaydı ![]() ![]() ![]() Yine, okuyarak bildiği bütün duaları, dağa yükselen dik yokuşa doğru yürümeye başladı ![]() ![]() ![]() Omzundaki heykelse sanki gittikçe ağırlaşıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda dağın doruğuna varmıştı ![]() Oflaya puflaya heykeli taşıdı doruğa ![]() Yere koyar koymaz arslan dile gelip kükredi ![]() ![]() ![]() Dağın arkasında büyük ![]() ![]() Arslanın kükreyişi kantlere kadar ulaştı ![]() Sesi duyan bir gurup insan Ganim ‘in ![]() ![]() Ganim şaşkınlık içindeydi ![]() ![]() ![]() Kalabalıktan çok korkmuştu ![]() “Aman Allahım, nedir bu başıma gelenler?” diye söylenmeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat korkusu boşunaydı ![]() ![]() Ellerinde süslü padişah giysileri vardı ![]() ![]() Kaftan’ı Ganim ‘e giydirdiler ![]() ![]() Güzel bir Küheylan’a bindirdiler ve şehre doğru yola koyuldular ![]() Ganim, şimdi çok sevinçliydi ![]() ![]() ![]() Yine de hayretler içindeydi ![]() ![]() - O gördüğünüz arslan ve havuz tılsımlı şeylerdir, cevabını aldı ![]() Bir başkası: - Bizim padişahımız ölünce, dağdan arslanın kükremesini bekleriz ![]() ![]() ****** Dimne’nin anlattığı bu hikaye Kelile’yi çok etkilemişti ![]() - Tamam, dedi, kabul ediyorum ![]() ![]() ![]() - Sanmıyorum, dedi Dimne ![]() ![]() ![]() Kelile hala kuşkuluydu ![]() - Diyelim ki padişaha yakın bir mevkiye geldin ![]() ![]() Dinme’nin kendine güveni sonsuzdu ![]() - Kolay, dedi ![]() Bazı kurallara uymalısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serin kanlı olmalısın ![]() Kelile: - Söylediklerin güzel şeyler, dedi ![]() Dimne: - O da kolay, dedi ![]() ![]() Öncelikle hükümdarına bağlı olacaksın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kelile, Dimne ‘nin kararlı olduğunu anladı ![]() - Bari, dedi, padişahın yanında bulunmanın ateşten bir gömleği giymek kadar tehlikeli olduğunu aklında çıkarma ![]() Dimne, Kelile’ye hak verdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriPadişaha Arılardan İlham Yüzyıllar Önce Çin Ülkesinde Hümayun Fal adında bir padişah yaşardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hümayun Falın Haceste Ray isminde bir veziri vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün Hümayun Fal ava çıkmak istedi ![]() Yanına Haceste Rayı da aldı ![]() Maiyetinde bir çok insanla ava çıkmıştı ![]() Av isteği sönene kadar avlandı ![]() Yanındaki insanları geri gönderdi ![]() ![]() ![]() Hava sıcak mı sıcaktı ![]() Çöl sıcağı gibi ![]() ![]() Haceste Ray, - Bu sıcağa dayanmamız çok güç padişahım,dedi ![]() ![]() Padişah da sıcaktan bunalmıştı ![]() ![]() Haceste Ray,padişahı, bulundukları yere yakın bir dağa götürdü ![]() Dağ, yemyeşil bir ormanla çevriliydi ![]() ![]() Kalın gövdeli bir ağacın yanında konakladılar ![]() ![]() ![]() Padişah çok şaşırdı ![]() ![]() Vezir Haceste Ray, - Bu hayvanlar toplu halde yaşarlar padişahım,dedi,çok temizdirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah Hümayun Fal,vezirin anlattıklarını ilgiyle dinliyordu ![]() Vezir,konuşmasını ![]() - Arıların işlerini görürken ilginç bir yardımlaşma örneği sergilediklerini biliyoruz ![]() Bal için gerekli peteği kurarken,önce her deliği altı köşeden oluşan düzgün gömeçler yaparlar ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah,arıların çalışkanlıklarını öğrenince çok şaşırmıştı ![]() Vezir Haceste Ray,daha ilgi çekici bir ayrıntıdan söz etti: - İşin ilgi çekici bir yanı da,padişahım,arıların temiz olmaları ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Allah Allah,dedi Padişah şaşkınlıkla ![]() - Ola ki,diye sürdürdü konuşmasını vezir,içeri üzerinde pislik olan bir arı yanlışlıkla girse,hemen belirlenir ![]() ![]() ![]() Padişah Hümayun Fal,kovandaki düzeni merak etmişti ![]() Vezir: - İlk saltanat binasını kuran Cemşidin arılardan esinlendiği söylenir,dedi ![]() Padişah, bunun üzerine kovanı incelemek istediğini söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah Hümayun Fal,artık hayranlığını gizlemedi: - Nasıl olur! dedi şaşkınlıkla, arılarda görülen bu düzen insanlarda yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir Haceste Ray, padişahın zihninde oluşan soruyu cevaplamaya çalıştı: - Bu hayvanların hepsi aynı özellikte yaratılmıştır padişahım,dedi; oysa insanların her biri farklı kişiliğe sahip ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - İyiler her zaman daha az,diye vezirin sözlerine ekledi Padişah, - Evet, dedi Vezir, sürekli iyilik yapan insanlar çok az ![]() Padişah bir süre düşünceye daldı ![]() ![]() - Madem, dedi Padişah, iyiler az,o halde yardımcı olmalıyız onlara ![]() ![]() ![]() Vezir Haceste Ray,Padişahın sözlerinde halktan uzaklaşmak düşüncesinin uzaktan uzağa kendisini gösterdiğini hissetti: - Yüce ruhlu insanlarla görüşmek,onlardan yararlanmak iyidir, dedi ![]() ![]() ![]() Kuşkusuz, dedi Padişah ![]() Vezir devam etti:Kaldı ki insanın yalnız yaşaması da imkansız ![]() ![]() ![]() Padişah,"vezir çok doğru söylüyor "diye geçirdi aklından ![]() Söz gelimi, çiftçilik yapmak istiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çok doğru ![]() ![]() - Nitekim diye konuşmasını sürdürdü vezir ![]() "Bir insanın bir lokma ekmek yiyebilmesi için bin kişinin çalışması gerekir ![]() - Haklısın, dedi Padişah Vezire ![]() Padişah Hümayun Fal, farklı bir konuya geldi ![]() - İnsanlar birbirinden apayrı kişilikte yaratılmış diyorsun ![]() ![]() Vezir,Padişahın amacını kestirmişti: - Padişahım, dedi;bunu önlemek, ancak adaletli bir yönetimle mümkün olur ![]() ![]() Padişah, adaletin ne demek olduğunu biliyordu ![]() ![]() - Peki bu kanunları nasıl gerçekleştireceğiz? - İçinde yaşadığımız dünyaya bakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu kuralları nereden öğreniyoruz? diye sordu Padişah ![]() - Yüce Allah,dedi Vezir ![]() - Toplumu yönetenler tarafından dedi ![]() ![]() ![]() - Yöneticilerin ne gibi özelliklere ![]() ![]() - Öncelikle bilgili olmaları dedi vezir ![]() ![]() ![]() ![]() - Çıkarcı kişiler mi? diye sordu Padişah ![]() - Evet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Çok doğru, dedi padişah ![]() - Eğer padişah, diye sürdürdü konuşmasını Vezir, uyanık davranırsa, bu çıkarcıları yanından uzaklaştırabilir ![]() ![]() ![]() Vezir Haceste Ray daha sonra Hindistan ın ünlü padişahı Debşelemi örnek verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah Hümayun Fal Debşelem ile Beydeba ın öyküsünü çok merak etmişti ![]() Vezirine anlatması için emir verdi ![]() Vezir Haceste Ray, emir üzerine hikayeyi anlatmaya başladı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriArslan, Öküz Ve Çakal Her türlü aşağılama ve kendini büyük görme somut alemin depremidir ![]() Vaktin birinde oldukça çalışka bir tüccar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerce uykusuz kalmış, aç yatmıştı ![]() Daha çok kazanmak için ne gerekirse yapmıştı ![]() Aradan yıllar geçti ![]() ![]() Serveti padişahların hazinesinden daha çoktu ![]() İki de oğlu vardı ![]() ![]() ![]() ![]() Gel zaman git zaman tüccar yaşlandı ![]() ![]() ![]() Çocuklarının durumu değişmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüccar, çocuklarını durumuna çok üzüldü ![]() ![]() ![]() Onları yanına çağırdı ![]() Servetin önemini anlattı ![]() - Oğullarım, dedi; insanlar için servetin üç anlamı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() İkincisi, ün sahibi olmak ![]() ![]() Üçüncüsü, dünyayı ahiretin tarlası bilmek ![]() ![]() ![]() ![]() İşte servet bu denli önemlidir ![]() ![]() Sizin bu durumunuz beni çok üzüyor ![]() ![]() ![]() Çocuklar babalarını dikkatle dinlediler ![]() Büyük oğul, söz aldı: - Ben, dedi, babasına; senin anlattığını doğru bulmuyorum ![]() ![]() ![]() Bu konuda bir hikaye biliyorum ![]() Tüccar, büyük oğluna, bu hikayeyi anlatmasını söyledi ![]() Büyük oğul,”İki Şehzade” hikayesini anlatmaya başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba Hikayeleriİki Güvercin Hikayesi Ya Da Gezmenin Bedeli Vaktin birinde bir ülkede iki güvercin vardı ![]() ![]() ![]() Yuvaları o kadar güvenliydi ki,doğrusu oradan ayrılmayı düşünmek düpedüz aptallık olurdu ![]() ![]() - Sevgili arkadaşım, daha ne zamana kadar yuvamızda oturup duracağız ![]() ![]() ![]() ![]() Nevazende, onun bu düşüncesini kaygıyla karşıladı: - Güzel, dedi,gezmek, değişik yerler görmek çok güzel ![]() ![]() Bazende, söze girdi hemen, - Doğru, haklısın, ben de o tehlikeleri hesaba katmıyor değilim ![]() ![]() ![]() Nevazende, arkadaşının kararının kesin olduğunu gördü: - Yine de gel şu düşünceden vazgeç dostum, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nevazende’nin öğütleri Bazende’yi bir türlü etkilemedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzak ülkelere gidecekti ![]() Sonunda hazırlığını yaptı, Bazende ![]() Arkdaşıyla vedalaştı ![]() Yuvadan havalandı ![]() ![]() Ufukta kayboldu ![]() Nice denizler aştı ![]() ![]() Günlerce yol aldı ![]() Havada süzülürken ayaklar altında kayan güzelliği zevkle seyrediyordu ![]() ![]() ![]() Fakat keyfi o kadar yerindeydi ki, yorgun oluşu aklının ucundan geçmiyordu ![]() Günler günleri kovaladı ![]() Bazende, arada bir dinlenerek sürekli uçtu ![]() ![]() Birgün yüce mi yüce bir dağın doruğuna ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre dinlenmek istedi ![]() ![]() Fakat birden büyü bozuldu ![]() Sessizliğin ortasına bir fırtına düştü ![]() Kuvvetli bir rüzgar sanki sessizliği yırtar gibi esiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bazende neye uğradığını şaşırmıştı ![]() Fırtına sağnak bir yağmurla sürdü gitti ![]() Bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında zavallı Bazende sığınacak doğru dürüst yer bulamadı ![]() Hele şimşek ve yıldırım gürültüsü! En çok onu korkutan buydu ![]() Bazende yağmur altında sırılsıklam olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() Fırtına biraz biraz yavaşladığında kalın gövdeli bir ağacın kovuğuna sığındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazende, gurbete çıkmanın ilk pişmanlığını duyuyordu ![]() Neden sonra fırtına dindi ![]() Sabaha doğru artık hava normale döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazende sığındığı kovuktan çıktı ![]() Kendisini müthiş yorgun hissediyordu ![]() Çaresiz, uçmalıydı ![]() Tekrar havalandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de ne görsün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümün yaklaştığını hissetti ![]() ![]() ![]() ![]() Şaşılacak bir şey oldu bu sıra ![]() ![]() ![]() ![]() Şahin’le tavşancıl avı paylaşmaya yanaşmadılar anlaşılan ve birbirlerine düştüler ![]() ![]() ![]() Kuytu bir yere sığındı ![]() ![]() ![]() Sabaha dek orada sessizce bekledi Bazende ![]() Sabahın diri ışıklarıyla çıktı gizlendiği yerden ![]() ![]() ![]() “Oh! Çok şükür” diye mırıldandı,”yaşamak ne güzel şey” Dünkü kararını unutmuştu ![]() Hiçbir şey olmamış gibi yine havalandı ![]() ![]() ![]() Uzak diyarlara doğru yol almağa durdu ![]() Uçtu ![]() ![]() Yoruldu, dinlendi, tekrar havalandı ![]() Bir hayli acıkmıştı, yorulmuştu ![]() Süzüldüğü yerde aşağı doğru baktı ![]() ![]() Aşağıda güzel bir çimlik vardı ![]() ![]() Yanına doğru süzüldü onun ![]() Çimliğe kondu ![]() ![]() ![]() ![]() “Eyvah! bir tuzak galiba” diye bağırdı ![]() Çaresiz çırpınmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güvercin yanına yaklaştı ![]() - Güvercin kardeş, sen de benim cinsimdensin ![]() Güldü diğer güvercin: - Yapılacak hiç bir şey yok, dedi ![]() ![]() ![]() Bazende, güvercinin sözlerine hak verdi ![]() ![]() ![]() - Haklısın, dedi Güvercin ‘e ![]() ![]() Çağırtkan Güvercin de çaresizdi: - Ayağıma baksana, dedi ![]() Bazende, baktı ayağı bağlıydı ![]() - Görüyorsun, dedi Çağırtkan Güvercin, ben de bağlıyım ![]() Kendi isteğimle burada durmuyorum ![]() ![]() Bir de öykü anlattı Çağırtkan Güvercin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriÇağırtkan Güvercin Bazende Çağırtkan Güvercin ‘in anlattığı öyküyü çok beğendi ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili, eşi Nevazende’yi düşündü ![]() ![]() ![]() ![]() Baktı, ayağındaki tuzağa, kararını verdi ![]() Şansını denemeliydi ![]() Kanatlarını gerdi ![]() ![]() Olanca gücüyle çırpındı, kanatlanmağa çalıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Çağırtkan Güvercin ‘e kanat salladı, göğe yükselirken ![]() Bazende, özgürlüğe kavuşmuş olmanın sevinciyle dah da yükseğe havalandı ![]() Artık yuvasına dönmek istiyordu ![]() ![]() Uça uça bir köye vardı ![]() Köyün kıyısındaki ekin tarlasına kondu ![]() ![]() ![]() Burada da kendisini bir tehlikenin beklediğinden habersizdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuyu derin ve karanlıktı ![]() ![]() ![]() Sabah olunca, güç durumuna karşın evine dönmek için tekrar uçmaya başladı ![]() Yuvasına ulaştığında artık gücü takatı kalmamıştı ![]() ![]() ![]() Nevazende, yaralı eşinin durumunu görünce çok üzüldü ![]() ![]() - Bu sana ders olsun, dedi, artık yuvanı terketmek yok ![]() ![]() Başvezir hikayeyi burada bitirdi ![]() Padişah Debleşem, vezirin anlatmak istediğini kavramıştı ![]() - Ey başvezirim! dedi, doğrudur, gezmenin güç yanları çoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Başvezir, Padişah’ın sözünü ettiği hikayeyi bilmiyordu ![]() ![]() ![]() Padişah Debleşem Şah, Şahin yavrusunun öyküsünü anlatmağa başladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriHayalin Çizdiği Başarı Zamanlardan bir zaman çalışkan bir adam yaşardı bir ülkede ![]() Çok çalışırdı ![]() ![]() Fakat harcaması fazla olduğu için bir türlü yoksulluktan kurtulamazdı ![]() Gün geldi, bir erkek çocuğu oldu ![]() Adamcağız buna çok sevindi ![]() ![]() Artık yoksul adamın durumu değişmişti ![]() ![]() ![]() Çocuk, henüz küçük yaştayken ok atmak, kılıç kullanmak istiyordu ![]() Okuldan kaçıyordu ![]() ![]() Bütün ilgisi silah kullanmak yolundaydı ![]() Aradan yıllar geçti ![]() ![]() ![]() Oğluyla konuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nedir? diye sordu babası ![]() - Düğün giderlerini ben karşılayacağım ![]() ![]() ![]() Babası çok şaşırdı: - Sen de düğün yapacak para var mı ki evladım? Delikanlı ok gibi fırladı yerinden, kılıcını eline aldı: - Benim, dedi evleneceğim gelin, ancak bir sultan olabilir ![]() Babası oğlunun bu durumuna çok üzüldü ![]() “Sonu karanlık bir yola girdi” diye düşündü ![]() Fakat aradan yıllar geçti, oğlu o ülkeye padişah oldu ve sultan bir gelin aldı ![]() Şahin yavrusu, Anne Çaylağa bu öyküyü anlattıktan sonra; - Ben, artık bir lokma için buralarda kalamam, dedi ![]() Başka ülkelere gitmek istiyorum ![]() ![]() ![]() Anne Çaylak, sonunda Şahin ‘i yuvada tutmanın imkansız olduğunu anlamıştı ![]() Çok üzülmesine rağmen gitmesine izin verdi ![]() Padişah Debleşem, şahin hikayesini anlatmaya devam ediyordu: ![]() ![]() Durup dinlenmeden epeyi kanat çırpmış çok yol almıştı ![]() ![]() ![]() Karnı acıkmıştı ![]() ![]() Keklik eti çok lezzetliydi ![]() ![]() ![]() - Şimdiye deknasıl d avlanmadım! diyerek hayıflandı ![]() Anne Çaylağı düşündü bir süre ![]() ![]() ![]() - Gurbete çıkmasaydım, şimdi bu lezzetli eti yiyebilir miydim? diye söylendi şahin ![]() - Kimbilir ilerde daha neler bekliyordu kendisini? Bunu düşününce, bir an önce dinlenip yola çıkmak istedi ![]() ![]() Havada süzüldü ![]() ![]() Yol boyunca soğuk pınarlardan içti ![]() ![]() Kendisini oldukça rahat hissediyordu ![]() ![]() Gezisi unutulmaz anılarla sürüp gidiyordu ![]() ![]() ![]() İlerde, ağaçların arasında kalabalık gördü ![]() ![]() ![]() O anda ansızın ortaya çıkan bir kuşun ardına doğanı salıverdi, Padişah ![]() ![]() ![]() Padişah kendi doğanından önce avı yakalayan Şahin ‘e sahip olmak istedi ![]() Bunu üzerine evcil bir şahin’i bizim şahin’e doğru gönderdiler ![]() ![]() Yavru Şahin bunu ![]() ![]() ![]() Debleşem Şah, hikayeyi burada bitirdi ![]() ![]() ![]() O da, başvezir gibi geziye çıkmanın kötü yanlarından ![]() ![]() - Ülkenin huzuru padişahın sağlıklı ve güçlü olmasına bağlıdır ![]() ![]() ![]() Debleşem Şah, ikinci vezirin sözlerini de bağenmedi ![]() - Padişah yorgunluğu halkın mutluluğu içindir ![]() ![]() ![]() ![]() Debleşem Şah, yavru bir kaplanın hikayesinden söz etti danışmanlarına ![]() Vezirler, padişahın başka ülkelere geziye çıkmasını istemiyorlardı ![]() Padişah ise, anlattığı hikayelerle gezi düşüncesini benimsetmeye çalışıyordu ![]() Söyleşi gele ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriÇaresiz Deve Zamanın birinde, bir deve yavrusu annesinin arkasında gidiyormuş ![]() ![]() ![]() Annesine yalvarmış, - “Anneciğim, nolur biraz yavaş yürü sana bir türlü yetişemiyorum”demiş ![]() Bunun üzerine anne deve, - “Ah yavrum” demiş, “yular ben de değil ki, başkasının elinde, o beni ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriŞahin Yavrusu Oldukça dik ve yüksek bir kayanın tepesi… Günlerden bir gün iki şahin buraya yuva yaptılar ![]() Gel zaman git zaman, sevimli bir palazları oldu ![]() ![]() Yuvalarını rengarenk tüylerle süslediler ![]() Yavrularına türlü türlü yiyecekler getirdiler ![]() Mutluluklarını artıran bu olaya çok sevindiler ![]() Yavru şahin büyümeğe başlamıştı ![]() ![]() ![]() Yine günlerden bir gün…Anne ve baba şahin yavruya yiyecek bulmak için uçtular ![]() ![]() Yavru sıkılmıştı ![]() Kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ” Çok güzel bir gün” diye geçirdi içinden ![]() Uzaklarda bulutlar… Güneş, ışıklarını dört bir yana salmıştı ![]() ![]() “Ben de annem ve ![]() ![]() Canı da çok sıkkındı, sürekli oturmaktan… Kararını vermişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat zavallı şahin yavrusunun uçmaya gücü yetmedi ![]() ![]() ![]() ![]() Yavru şahinin hızla yere doğru düştüğü sırada, yerde bir başka yuvadan bir anne dışarı çıkmıştı ![]() ![]() ![]() “Şahinin pençesinden düşen bir fare olmalı” diye düşündü Anne Çaylak ![]() Ve koşarak yavru şahinin düşeceği noktaya gitti ![]() Orada durdu ve bekledi ![]() Şahin yavrusu tam düşeceği sıra Anne Çaylak kanatlarını açtı ![]() ![]() Fare diye beklediği şeyin bir yırtıcı kuş yavrusu olduğunu görünce şaşırdı ![]() “Yüce Allah” dedi, “bu yavrunun ölmemesini takdir etmiş, buna da beni araç yaptı ![]() ![]() ![]() Anne Çaylak’ın düşüncesi gerçekleşti ![]() Yavru Şahin, çaylak yavruları arasında büyüyordu ![]() Günler günleri aylar ayları kovaladı ![]() Yavrular büyüdü ![]() Şahin yavrusu, çaylaklara bakarak, kendisinin onlardan farklı olduğunu düşünüyordu ![]() Anne Çaylak, yırtıcı bir kuşun annesi olmayı kendisi için önemli bir özellik olarak görüyordu ![]() ![]() Fakat gün geçtikçe yavru şahin kendisinin farklı olduğunu anladı ![]() Kalbini derin bir üzüntü kapladı ![]() Yalnızlaştı ![]() ![]() Anne Çaylak, Şahin ‘e üzüntüsünün sebebini sordu ![]() ![]() - Kendimi garip bir üzüntünün kollarında hissediyorum ![]() ![]() ![]() Anne Çaylak, şahinin ayrılmayı düşündüğünü görünce şaşkına döndü ![]() - Bak yavrum, insan gurbete iki nedenle çıkabilir: Biri, geçimini sağlamak, diğeri,kendi ülkesinde kalmayacak kadar rahatsız olmak ![]() ![]() ![]() ![]() Şahin, sessizce öününe bakıyordu ![]() Anne, şahinin içinde kesin bir ayrılma düşüncesi oluğunu hissetti ![]() Ona, gurbete çıkmanın tehlikeli olduğuna dair bir hikaye anlattı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydeba - Beydeba Kimdir? Beydeba Eserleri - Beydeba Masalları - Beydeba HikayeleriKelile Ve Dimne Padişah Debleşem, hikayeyi burada bitirdi ![]() Vezirlerine Serendip’e gitme niyetinde olduğunu açıkladı ![]() ![]() - Ben, dedi; geziden kaçarsam, bilgiden yoksun kalırım ![]() ![]() ![]() ![]() Vezirler,Padişahın düşüncesinde kararlı olduğunu anlamışlardı ![]() Yol hazırlığı başladı ![]() Padişah Debleşem, vezirlere ülke yönetimiyle ilgili bazı emirler verdi ![]() Gerekli hazırlıklar yapılmıştı ![]() Debleşem Şah, yanındakilerle birlikte yola çıktı ![]() Bazen karadan bazen denizden gitti ![]() Günlerce, aylarca yol aldı ![]() Dağ dağa kavuştu ![]() ![]() Çok ülkeler geçildi, çok iklimler aşıldı ![]() Debleşem Şah, gördüğü her yerden ilginç bilgiler edindi ![]() ![]() Yoruldukça dinleniyordu ![]() ![]() Dinlenerek tekrar yola koyuldu ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda Serendip Adası’na vardılar ![]() Adanın ortasında yüce bir dağ yükseliyordu: Serendip Dağı… Dağın eteğinde bayındır şehirler kuruluydu ![]() Debleşem Şah, kentlerde gezindi bir süre ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgisini, görgüsünü daha da artırdı ![]() Aradan bir kaç gün geçmişti ![]() Padişah, yanına birkaç adamını alarak dağa gitti ![]() ![]() Burası, ünlü düşünür Beydeba’nın eviydi ![]() Beydeba, hikmet bilgisinin önemli bir bilginiydi ![]() ![]() ![]() Padişah, tıpkı bir hükümdarın huzuruna giriyormuş gibi izin isteyerek yanına gitti Beydeba’nın ![]() Hazineden çıkan vasiyetten söz etti ![]() - Vasiyette sözü geçen düşünceleri yorumlar mısınız? diye ricada bulundu ![]() Beydeba, uzun ve yorucu bir yolculuktan gelmiş olan Padişah’a baktı bir süre ![]() ![]() - Acele etme Sultanım, dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Günler süren söyleşmeden hikmet dolu bir kitap ortaya çıktı ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|