Salih Avcı Kırboz'un Salih Destanı |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Salih Avcı Kırboz'un Salih DestanıDESTANLAR SALİH AVCI (KIRBOZ'UN SALİH) DESTANI Merhum Kırboz Salih Rize'nin tanınmış halk şairlerindendir Rize de yapılan Atma türkü yarışmalarında birinci olmuştur 65 yaşlarında olmasına rağmen 40-45 yaşlarında gösterirdi Kimse o'nun neşesiz bir gününe rastlamamıştır Ölümüne kadar herhangi bir ciddi rahatsızlığı ve şikayeti olmamıştır Ölümünden bir ay kadar önce gayet sıhhatli iken Dağsu Camii (Dağbaşı) imamına gider İmama : -Şu mektubu al, ben öldüğümde cenazemde açar okursun, der İmam da: - Yahu Salih Dayı sen ne diyorsun Sen beni de gömersin Hem ben devlet memuruyum, her an tayinim çıkar giderim, der Kırboz Salih şöyle cevap verir - Hoca, sen gitmeden bu mektubu açar okursun, der İmam zarfı alır, fakat bu konudan kimseye bahsetmez ve emaneti saklar Aradan 30 gün geçer Kırboz Salih Hakkın rahmetine kavuşur Cenazede hoca zarfı açar, zarfın içerisinden 30 kıtalık destan çıkar Cenaze de hoca bu destanı cemaate okur![]() ![]() 1 Bilmemki niye geldik Şu üç günlük dünyaya Kimisi atlı olur Kimisi olur yaya 2 Dostlarım kulak verin Biraz Salih ağaya Kimisi köşkte yaşar Kimisi barakaya 3 Bilmem nasıl anlatsam Bu ayrılık işimi Azrail görevlidir Takip eder peşimi 4 Bir baş ağrısı alır Düşersin yataklara Gurbetten oğulların Kalkıp düşer yollara 5 Çağırırlar bir doktor Oda bir şey diyemez Çünkü ağır hastadır Yemek verse yiyemez 6 Derdini durumunu Oğluna söyleyemez Gençlikteki günlerin Bir daha geri dönmez 7 Yolculuğu gösterir Hastanın vaziyeti Artık yapmaya başlar Oğluna vasiyeti 8 Her halde yolculuk var İyi değil niyeti Çokta şakacı idi Güldürürdü milleti9 Kapanırda açılmaz Artık o gören gözler Azrailde o zaman Seni görmeyi özler 10 O hallere düşene Hep yokuş olur düzler Kulakta küpe olsun Bu söylediğim sözler 11 İnanın bu sözüme Dünya fanidir fani Görmez misin acaba Kabirlerde yatanı 12 Muhafaza edelim Kalbimizde imanı Bir gün gelir Azrail Okur sana fermanı 13 Yeşil dumana benzer Ruhunu senden alır Çünkü emir öyledir Ceset yatakta kalır 14 Çok zordur çok kolaydır Bu dünyadan ayrılmak Acep fayda verir mi Azraile darılmak 15 Evde başlar ağlamak Herkes haberi alır Kısa zaman içinde Komşuları toplanır 16 Varsa kızın torunun Seni evde ağlarlar Ayağınla çeneni Bir bez ile bağlarlar17 Gelir yakın dostların Seni evde beklerler O akşam senden sebep Uykusuzluk çekerler 18 Sabah olunca başlar Yıkama hazırlığı Orada baş gösterir Varsa amel darlığı 19 Odayı boşaltırlar Herkes dışarı çıkar Kalır orda üç kişi Onlar da seni yıkar 20 Daha sallanmaz olur O hareketli eller Yıkanma tamam olur Hoca seni kefenler 21 Kaldırarak üç kişi Korlar seni tabuta Çıkartırlar kapıya Hep birden tuta tuta 22 Kefenine dökerler Tatlı tatlı kokular İlk olarak kapında Sana Kur'an okurlar 23 Tabutunun üstüne Yeşil sırmalı perde Salih sen hayatını Geçirdin acep nerde? 24 Daha sonrada hoca Namazını kıldırır Bu uzun yolculuğu Cemaate bildirir25 Eller üstünde seni Kabire götürürler Son Kur'an okunacak Hepsi süküt dururlar 26 Lef yerine tabutu Biraz yamuk koyarlar O tabut böcekleri Gözlerini oyarlar 27 Hocanın son görevi Sana bir telkin vermek Kızını torununu Nasip mahşerde görmek 28 Eğer imanın yoksa Zaten halin perişan Mezarını gösterir İki patika nişan 29 Varsa iman amelin Gidersin güle güle Mezarının üstüne Yaparlar bir kumule 30 Gelir bir iki melek Soru sormaya başlar Patikanın yanına Dikilir mermer taşlar AYŞE'NİN DESTANIRize'den çıkalı yedi ay oldu Meraktan vücudum sarardı soldu Meskenim artık buralar oldu Genç yaşıma terkettim onu yanarımOk meydanına bir ev yaptırdım Bende bildim insanlar katıldım Temelli yavrumdan şimdi ayrıldım Genç yaşıma terkettim yalan dünyayıKaradeniz suyun karadır kara Doktor yüreğime bulmadı yara Babam beni Okmeydanı'na ara Genç yaşıma terkettim yalan dünyayı* Ortaköylü Osman Yetkiner'de 55 kıtalık bu destanın tamamı bulunmaktadır ![]() TOPÇU'NUN MUSTAFA'NUN DESTANLARI1 Yirmi üç kişi düştük denize Kimi mapavrili kimisi Rize Duyan halimizi ağlasın bizi Bizi ağlamiyan kimi ağlasunKaradeniz suyun karadır kara Haramdır üstünden alınan para Ne yazık çalışır fakir fukara Bizi ağlamıyan kimi ağlasunKoca su dalgası derinden geldun Sinop Vapuru'nu ortadan deldun Nice çocukları yetim koyverdun Bizi ağlamiyan kimi ağlasın* Ortaköylü Osman Yetkiner'de 30 kıtalık bu destanın tamamı bulunmaktadır ![]() 2 İsmim Mustafa soyadım Topçu Gece saat dörtte kıyamet koptu Kapıyı açınca ailem korktu Sal geldim evime ona yanarımİşime doğru gitmiştim güya Akşamdan görmüştüm bir fena rüya Beni de geçirdi bu fani dünya Sal geldim evime onu yanarımAh gidi annem ağlarsın beni Allah kayırsın ebedi seni Topraklar soğuktur unutma beni Sal geldim evime onu yanarım* Ortaköylü Osman Yetkiner'de 26 kıtalık bu destanın tamamı bulunmaktadır KULOĞLU OSMAN DESTANI1 Aslımı sorarsan Rize civarı, Dört yanımız oldi kale divarı Neslimi sorarsan Kuloğulları, İsmum Osman nam, başka bulunmaz ![]() 2 Şimdi söyliyeyim derdimi size, Hüda'nın takdiri var idi bize, Meylimi duş ettim, vefasız kıza, Yanarım, derdime derman bulunmaz 3 Hak'kın emri idi, şeytana uydum, Ancak gençliğimin kadrini duydum, Belasız başumi belaya koydum, Yanarım, yanarım, derman bulunmaz 4 Bana sebeboldi belası aşkın, Ufak sular gibi akardum, çoşkun; Derunuma girdi cananım, aşkın, Şimdi derdumuze derman bulunmaz 5 Bir kız içun destan oldum aleme, Levh-i kalem böyle yazdı falıma, Mahbuslara hasret kaldım sılama, Niçun derdimuze derman bulunmaz 6 Bir yiğit kırk yılda kemal olmaz mı? Bekara mahpusluk zulüm olmaz mı? Sallanup seyretmek kısmet olmaz mı? Geçti devran, günüm bulunmaz 7 Akrabadan hasım oldular bana, Zalim Hac 'İbrahim kastettin cana, Ölürsem intikam kalur mi sana? Ar ile ölmüşüm sabır olunmaz8 Bir kız için derdest ettik alemi, Alnımıza böyle yazdı kalemi, Bütün zaptiyeler aldi yolumi, Neyleyim, derdime derman bulunmaz 9 Kova kova çıktık, ırmak başına, Bak, şimdi feleğin aksi işine, Hükümet mecmuu geldi peşine Bizum ahbaplardan derman bulunmaz 10 Değirmeni ettim tabya, durdum, Askerin önüne meydana vardum, Tüfeğin elime aldum, yürüdüm, Başa yazılana çare bulunmaz 11 Baktum kız ağladı, "Bırakma beni !" Söyledi "Vallahi terketmem seni " Yalancı imansız, aldadı beni Başa yazılana çare bulunmaz 12 Böyle bilsam, ölsem teslim olmazdım, Bana böyle puşluk olur bilmezdim Şimdi göz yaşımı böyle silmezdim, Çekelim mihnet, derman bulunmaz 13 Hükümete geldim, kollarum bağlı, Biçare Osman'un yüreği dağlı, Ricaya başladı cümle ahali, Şu benum derdume derman bulunmaz 14 Yine Hacı İbrahim açtın kanadı, Canıma kastetti zalim inadı, Yalancı dünyadan kesilsin adı, Ararım, derdime ilaç bulunmaz 15 Koca Hacı İbrahim ettin kalursa, Kurtulursun, canım, Mevlam alursa, Bu mapushanede böyle olursa, Ölümün derdine çare bulunmaz 16 Bu yalan dünyada sürdüğüm devlet, Ölürsem de sana eylemem minnet, Bu mapushaneden çıkarum elbet, Daha bu Osman'un oni alınmaz 17 Sağluğumda kabre girmişim böyle, Benden, seduğume çok selam söyle, Acep gül açtı mı bizim mahalle ? Bizum güller soldi, daha açılmaz 18 Başumuza yazılmıştı balalar, Sağluğumda benum yarim alalar, Hatıra binaen dava görürler, Yanarum, derdume çare bulunmaz 19 Hacı İbrahim hükümeti kabzetti, Lira ile beni kalebent etti, Yalandan muhpirin sozini tutti, Şimdi derdimize çare bulunmaz 20 Benim Suri'ciğim terketmez beni, Mevla'ya emanet etmişim seni, Bir sene curnala uğrattın beni, Benim curnaluma çare bulunmaz 21 Bu dünyada davam görülmez benim, Bigayr-i hak yandım, derdine senin, Şimdi Kobal oldi davacım benim, Irize'de başka yiğit bulunmaz22 Sen benim yarımı almak dilersin, Gel bana elişme, pişman olursun, Belki bu Osman'ı ülmüş bilirsin Sonra derdimize çare bulunmaz 23 Bana kalmaz, ahbap alur canuni, Dünyadan keserim adı, şanuni Sana haber olsun, aç meydanuni, Daha böyle devran sana bulunmaz 24 Bir gül idum İrize'nun içinde, Filiz ile oynardum meydan içinde, Rakılar meydana, kadeh içinde, Geçti devran, günümüz daha bulunmaz25 Merluk ile hasım gelemez başa Ne yapayım, böyle kaldum telaşa, Batum'dan Samsun'a gezdum başbaşa, Selam o günlere, daha bulunmaz 26 Yiğidin başına her bela gelur, Osman'ın yarını başkası alur, Kesilmiş curnalı, bir sene kalur, Sakın gam yeme, kim, o gün bulunmaz27 Benim ustadımdan vasiyetim var, Kadrimi bilmeze hiç olamam yar, Ar ile olmişim derde giriftar, Mevla'dan bir kerem, kuldan bulunmaz 28 Çok devran surmuşim, istemem daha, Yardan selam gelur ![]() ![]() bana, Koca Kobal, ahdum kalur mi sana ? Ar ile kalmışım, çare bulunmaz 29 Bir de pıçağumi taksam boynuma, Hiç acıman beni, aldum koynuma, Beş sene de yatsam, gelmez aynuna, Ölümün derdine çare bulunmaz 30 Ölürsem de beni acıman dostlar, Şimdi bana bağ-ı bostan mahpuslar, Vaz gelmem yarımdan, hazine verseler Neyleyim şimdiluk çare bulunmaz 31 Bir ayluk mapusluk bir sene oldi, Gül gibi bedenler mah****a soldi, Bir zaman çekeyim, daha ne oldi ? Neyleyim, derdime çare bulunmaz 32 Nice kimselerden aldum haracı, Yureğume girdi bir aci, İsterse hep alem olsun davacı, Takdire yazılana çare bulunmaz 33 Hep söylesem size, baş olmaz derdim, Gece gün devrana seyre giderdim, Derviş Paşa kadar hüküm ederdim, Geçti devran günüm, daha bulunmaz 34 Yaran, ahbaplarum gelmez yanuma, Gençliğime yazuk, girme kanuma, Hacı İbrahim yakışmazdı şanuna, Her bulunur, yiğit bulunmaz 35 Dünyayı seyrettim, hep uçtan uca, Reva mı değişmek altuni tunca ? Yürekten yaram var, gittum ilaca, Şu benum yarama ilaç bulunmaz * Bu destanın şairi tespit edilemedi
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|