|  | Ikilemeler |  | 
|  06-21-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   IkilemelerAnlatım gücünü arttırmak, anlamı pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır  I -Yapı Ve Kuruluş Bakımından İkilemeler : 1) Yansımadan kurulan ikilemeler * Bebek mışıl mışıl uyuyordu   * Cam şangur şungur kırıldı  2) Türkçe ve yabancı sözcüklerle kurulan ikilemeler  * Güçlü kuvvetli bir delikanlıydı   * Hal hatır sormak için eve kadar geldi  3) Sayılarla yapılan ikilemeler * Sekiz on kişi üstümüze saldırdı   * Üç beş kuruş kazanmaya çalışıyor  4) Tamlamalarla yapılan ikilemeler * Güzeller güzeli bir kız aklımı çeldi  * Kahramanlar kahramanı Atatürk 5) Pekiştirmeli ikilemeler * Temiz mi temiz bir otelde kaldık   * Güzel mi güzel yemekler yapmış  6) Aynı türden sözcüklerle yapılan ikilemeler * Yıldan yıla yaşlanıyorum  (isimlerle) * Kendi kendinize zarar vermelisiniz  (zamirlerle) * Yarım yamalak konuşmasını anlamıyorum  (sıfatlarla) * Güle oynaya okula gitti  (ulaçlarla) * Haydi haydi kazanır bu çalışmayla  (ünlemlerle) * Durur durur hatırlar eski günleri  (eylemlerle) 7) Yakıştırma sözcüklerle yapılan ikilemeler  (m’li) ikileme * Şaka maka derken gerçek oldu   * Bu zamanda memur ev mev alamaz  * Çoluk çocuk pikniğe gittik  II-Anlam Bakımından İkilemeler : 1) Anlamı güçlendirmek için yapılan ikilemeler  * Dün akşam güle güle bir hal olduk  * Onu yalvara yalvara ikna ettik  2) Anlamı çoğaltmak için yapılan ikilemeler  * Bu yumuk yumuk eller geleceğe uzanıyordu  * Ev ev dolaşıp kitaplarını pazarlıyordu  3) Aynı anlamlı sözcüklerle yapılan ikilemeler  * Gecenin ilerlemiş saatinde ses seda kesilmişti  * Evlerine gidince yüz surat vermedi bize  4) Yakın anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler  * Akıl fikir bırakmadı ki insanda  * Eş dost bizi hiç yalnız bırakmaz  * Hısım akraba sizi soruyor  5) Karşıt anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler  * Er geç benim sözlerime geleceksin  * Uzak yakın tüm akrabalar bizde toplandı   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |