![]() |
Ikilemeler
Anlatım gücünü arttırmak, anlamı pekiştirmek, kavramı zenginleştirmek amacıyla aynı sözcüğün tekrar edilmesi veya anlamları birbirine yakın yahut karşıt olan ya da sesleri birbirini andıran iki sözcüğün yan yana kullanılmasıdır.
I -Yapı Ve Kuruluş Bakımından İkilemeler : 1) Yansımadan kurulan ikilemeler * Bebek mışıl mışıl uyuyordu. * Cam şangur şungur kırıldı. 2) Türkçe ve yabancı sözcüklerle kurulan ikilemeler. * Güçlü kuvvetli bir delikanlıydı. * Hal hatır sormak için eve kadar geldi. 3) Sayılarla yapılan ikilemeler * Sekiz on kişi üstümüze saldırdı. * Üç beş kuruş kazanmaya çalışıyor. 4) Tamlamalarla yapılan ikilemeler * Güzeller güzeli bir kız aklımı çeldi. * Kahramanlar kahramanı Atatürk 5) Pekiştirmeli ikilemeler * Temiz mi temiz bir otelde kaldık. * Güzel mi güzel yemekler yapmış. 6) Aynı türden sözcüklerle yapılan ikilemeler * Yıldan yıla yaşlanıyorum. (isimlerle) * Kendi kendinize zarar vermelisiniz. (zamirlerle) * Yarım yamalak konuşmasını anlamıyorum. (sıfatlarla) * Güle oynaya okula gitti. (ulaçlarla) * Haydi haydi kazanır bu çalışmayla. (ünlemlerle) * Durur durur hatırlar eski günleri. (eylemlerle) 7) Yakıştırma sözcüklerle yapılan ikilemeler. (m’li) ikileme * Şaka maka derken gerçek oldu. * Bu zamanda memur ev mev alamaz. * Çoluk çocuk pikniğe gittik. II-Anlam Bakımından İkilemeler : 1) Anlamı güçlendirmek için yapılan ikilemeler. * Dün akşam güle güle bir hal olduk. * Onu yalvara yalvara ikna ettik. 2) Anlamı çoğaltmak için yapılan ikilemeler. * Bu yumuk yumuk eller geleceğe uzanıyordu. * Ev ev dolaşıp kitaplarını pazarlıyordu. 3) Aynı anlamlı sözcüklerle yapılan ikilemeler. * Gecenin ilerlemiş saatinde ses seda kesilmişti. * Evlerine gidince yüz surat vermedi bize. 4) Yakın anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler. * Akıl fikir bırakmadı ki insanda. * Eş dost bizi hiç yalnız bırakmaz. * Hısım akraba sizi soruyor. 5) Karşıt anlamlı sözcüklerle kurulan ikilemeler. * Er geç benim sözlerime geleceksin. * Uzak yakın tüm akrabalar bizde toplandı. |