02-10-2014
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Lahana Gözlemesi
MALZEMELER
- 5 adet beyaz lahana yaprağı
- 1 su bardağı pirinç
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
- 1 kahve fincanı kuş üzümü
- 1,5 su bardağı ılık su
- ½ çay kaşığı kimyon, tuz
- ½ çay kaşığı karabiber
Kızartmak İçin;
- ½ su bardağı ayçiçek yağı
Üzeri İçin;
- 1 demet ince kıyılmış dereotu
YAPILIŞI
- Lahana yapraklarını yıkayıp ortadaki damarlarını çıkararak ikiye bölün
- Ayçiçek yağını bir tavada kızdırıp lahana yapraklarını hafif pembeleşinceye kadar, 3-4 dakika kızartın Kızarttığınız yaprakları bir tepsye alın
- Diğer taraftan, soğanı soyup ince ince doğrayın
- Zeytinyağı ve soğanı bir tencereye aktarıp ara sıra karıştırarak 5 dakika, rengi sararıncaya kadar kavurun
- Üzerine dolmalık fıstığı ilave edip 1 dakika kadar daha kavurun
- Ayıklayıp yıkadığınız kuş üzümü, yıkadığınız pirinç, tuz, kimyon ve karabiberi ekleyin
- Pirinç şeffaflaşıncaya kadar, yaklaşık 4-5 dakika daha kavurmaya devam edip ocaktan alın
- Kızarttığınız lahana yapraklarının ortasına pirinçli karışımdan koyup hafifçe yaydıktana sonra gözleme gibi katlayın (önce karşılıklı iki kenar, daha sonra diğer iki kenar katlanır)
- Hazırladığınız gözlemeleri ters çevirerek yayvan bir tencereye yerleştirin
- Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayıp tencereye yerleştirdikten sonra 1,5 su bardağı ılık suyu da tencereye aktarın
- Ocak üzerinde ya da fırında en az 25-30 dakika pişirip servis tabağına aldıktan sonra üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirerek servise sunun
Afiyet olsun
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|