![]() |
Mutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfak Terimleri Sözlüğü D HarfiMutfak Terimleri Sözlüğü D Harfi Damla Çikolata : Nohut büyüklüğünde taneler halinde satılan ve pastacılık işlerinde kullanılan çikolata türü ![]() Dana Fond (Fond de veau) : Dana kemiği ve aromatik malzemelerle yapılan ana sos; kahverengi ya da beyaz olur ![]() Dana Madalyon : Dana bonfileden kesilmiş 1 santim kalınlığında bonfile parçaları ![]() Darı Fülfül : 4-6 santim, koni biçiminde, açık esmer renkli, yakıcı ve keskin lezzetli olan meyveler ![]() Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır ![]() Deglasaj (Deglaçage) : Pişme kabının dibine akarak yapışan maddeyi bir sıvı (su, et suyu, şarap) ile sulandırma usulü; tavuğun piştiği kaba biraz su ilave ederek elde edilen yapma yöntemi ![]() Degorje (Degorger) : Etlerle ilgili olarak, arıtıp kanını akıtmak için bir müddet suya yatırma yöntemi (sebzeler için) ![]() ![]() Demlenmek : Piştikten sonra bir süre bekletilerek kıvama gelmek ![]() Den (Yöresel Tanım) : Yarma buğday ![]() Deniz Kestanesi : Dikenlerle örtülü, yuvarlak kabuklu deniz mahsulü ![]() ![]() Dereceli Şurup : Tatlı şurubun kıvam noktasıdır ![]() ![]() Dereotu : Maydonozdan sonra en çok kullanılan taze ot ![]() ![]() ![]() Deser (Dessert) : Tatlı pasta, tatlı yiyecekler ![]() Dolmalık Fıstık : Fıstıklık çam kozalağının içinden çıkarılır, çam fıstığı, genellikle dolma harcı içerisinde kullanılır ![]() Dezenfektan (Desinfectent) : Mikroplardan arındırıcı madde ![]() Domalan : Akslı mantarlardan, toprak içinde yumru biçiminde yetişen, yenebilen yer mantarı ![]() Dömiglas (Demi-glace) : Kahverengi Dana Fond'u yarıya kadar çektirerek elde edilen temel sos (et yemeği soslarında kullanılır) ![]() ![]() Dövme (Yöresel Tanım) : Kabuğu çıkarılmış buğday ![]() Du (Yöresel Tanım) : İnce bulgur ![]() Duy (Douille) : Krema torbasının ucuna takılan düz veya tırtıklı huni ![]() Den (Yöresel Tanım) : İnce bulgur ![]() Düğücük (Yöresel Tanım) : Ceviz ezmesinden yapılan bir tür çerez ![]() Düğülcek (Yöresel Tanım) : Bulgur elde edilirken ince bulgur eleğin üstünde kalır, altına geçen ince (toz) bulgura düğülcek denir ![]() Düğürcük (Yöresel Tanım) : Bulgur tozu ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|