Şeker Hastalarının Beslenmesi |
06-06-2007 | #1 |
puslu
|
Şeker Hastalarının BeslenmesiDiabette (Şeker Hastalığında) Beslenme *Diabet ( halk arasında şeker hastalığı ) insülin hormonunun yeterince salınamamasına bağlı olarak şekerin kanda yükselmesidir* *Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki şekli vardır Tip 1'de ilaç tedavisi söz konusu iken tip 2'de sadece diyet tedavisi verilir * Diabet hastaları beslenmelerini ön planda tutmak zorundadırlar Kan şekerlerinin yükselişi beslenme ile birebir ilintilidir Bu nedenle ilk ve en önemli kural diabet hastasının diyetinin kendine özel olmasıdır Bununla birlikte herkeste ortak olan altın kurallar da mevcuttur En büyük avantajı sağlıklı beslenme zorunda olmalarıdır Hiçbir öğünlerini atlamamak zorunda oldukları gibi ara öğünleri mutlaka olmalıdır Beslenmelerinde amaç kan şekerini belli bir seviyede tutmaktır Çok hızlı çıkış ve inişleri engellemektir Sabah uyanıldığında kahvaltı mutlaka yapılmalıdır ve bu kahvaltı protein içermelidir Peynir, yumurta yada süt bulunmalıdır Ekmek tüketimini biraz sınırlamak gerekir 2-3 dilim yeterlidir Söğüş sebze tüketilebilir Reçel, bal, pekmez ve çay şekerinden uzak durmak gerekir Çay ya şekersiz içilmelidir ya da yapay tatlandırıcı kullanılmalıdır Yapay tatlandırıcılarda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır Tatlandırıcıyı alırken içindeki etken maddenin aspartam olmasına dikkat edilmelidir Kullanım limiti daha yüksek ve şeker miktarı daha azdır Eczaneden yada marketten alışveriş yaparken mutlaka üzeri okunmalıdır Kahvaltıdan 2 - 25 saat sonra bir ara öğün olmalıdır Bu ara öğünde meyve tüketilebilir ancak mutlaka yanında süt, yoğurt, peynir gibi bir protein kaynağı olmalıdır Meyvelerle birlikte bu gıdaları tüketmenin amacı meyvedeki şekerin kana geçişini yavaşlatmaktır Tek başına meyve tüketildiğinde meyvedeki şeker kana çok hızlı geçtiği için kandaki şekerinde hızla yükselmesine neden olur Öğle ve akşam öğünlerinde temel beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır Et gurubundan, süt gurubundan ve sebze-meyve gurubundan bir yiyecek olmalıdır Örneğin etli türlü, 4 kaşık pilav ve 1 kase yoğurt Başak bir menü örneği de verebiliriz 2-3 köfte kadar ızgara et, bol salata ( yağsız veya çok az yağlı ), 2 ince dilim ekmek, 1 bardak ayran Menüler benzer şekillerde değiştirilebilir Ana öğün aralarında yukarda örnek verdiğimiz gibi ara öğünler oluşturabiliriz Günde 6 öğünü ihmal etmemek gerekir Ancak bu şekilde kan şekerini dengeleyebiliriz Sadece çok tatlı yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor gibi görünse de çok yağlı ve hamurlu yiyeceklerden de uzak durulmalıdır Bunlar da kan şekeri ve kolesterolün yükselmesinde rol alırlar Az yağlı ve şekersiz beslenme esas olmalıdır Kişinin kilosu fazla ise mutlaka kilo vermelidir Kilosu fazla insanlarda diabet görülme riski her zaman daha fazladır Önce ideal kiloya inmeli ve sonra o kiloyu korumalıdır Bu beslenme hastalık beslenmesi olarak değil sağlıklı beslenme olarak görülmelidir Herkesin yanlış beslenmeye bağlı olarak bir gün diabet hastası olabileceği unutulmamalıdır *Sağlıklı günler dileklerimle* Yazılarımı dilediğiniz yerde yayımlayabilir veya iletebilirsiniz Fakat lütfen kaynak göstermenizi rica ediyorum "Kuvvetli olmak demek, katı kalpli, kaba ve sert olmak demek değildir Kuvvetli olmak, sağlam irade, yüksek duygu, şefkatli kalp, ince ruh, tahammüllü gönül, sebatlı akıl ve kararlı hareket sahibi olmak demektir" Mutlaka Zeytinyağı Kullanın Alıntıdır |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|