Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
anason, etkileri, faydaları, hakkında, tıbbi

Anason Tıbbi Etkileri Ve Faydaları, Anason Hakkında

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Anason Tıbbi Etkileri Ve Faydaları, Anason Hakkında




Anason Tıbbi Etkileri ve Faydaları, Anason Hakkında



■Anason Latince Adı : Pimpinella anisum

Anason, yaz aylarında beyaz renkli çiçekler açan 40-60 cm yüksekliğinde otsu bir bitkidir Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, tüylü ve üstü çizgilidir Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur Bir kültür bitkisi olan anasonun doğada aranmasına gerek yoktur Baharatçılardan satın alınabilir

■Anasonun İçindeki Maddeler (Etken Maddeler)

Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler vardır

■Anasonun Halk Arasındaki Adı

Enison, nanahan, anason otu diye de adlandırılır

■Anasonun Faydaları ve Tıbbi Etkileri

Anason öncelikle gaz söktürücü, mideyi güçlendirici ve öksürüğü yatıştırıcı olarak kullanılmalıdır Sürekli hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir Acı, yakıcı tadı ve kokusu sebebiyle iştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, yatıştırıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir Uykusuzluğa karşı da denenebilir

Tadı ve kokusu hoş olmayan bitki çaylarına veya bitkisel kaynaklı ilaçlara aroma katkısı olarak da kullanılabilir Anason çayı, yeterli olmayan anne sütünü arttırır Migren ağrılarını keser Beyin yorgunluğunu giderir Kalbi kuvvetlendirir Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar Cinsel arzuları kamçılar Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir

Ağız içi yaralar için 300 gr suda 30 gr Pimpinella anisum kaynatılır Bu sudan günde birkaç bardak içilir

Ağız kokusu için 10 gr anason 50 gr suda kaynatılır ve gargara edilir Yada 250 gr bal, 5 gr çörek otu, 5 gr anason karıştırılır macun haline getirilir Bundan günde birer çorba kaşığı içilir

Anne sütünü arttırmak için 20 gr susam 10 gr anason ve 500 gr bal karıştırılır ve macun haline getirilir Bundan günde 3 çorba kaşığı yenir

Bağırsak gazları için 10 gr anason, 10 gr papatya 200 gr suda kaynatılır ve birer çay bardağı içilir

Baş dönmesine karşı bir çay bardağı sıcak suya bir kahve kaşığı anason koyulur 10 dakika kadar demlenmesi bekledikten sonra süzüp içilir

Cilt lekelerine karşı anason tohumu maske yapılıp kullanılabilir Anason tohumları bir kaba konur, ağzı hava almadan kaynatılır Daha sonra bir elek veya süzgeç yardımıyla tohumlar süzülür Her gün cildinize uygulayıp parlak görünümlü ve lekesiz bir cilde kavuşabilirsiniz

Hazımsızlık ve bağırsak gazları için 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı anason atılarak karıştırılır Daha sonra bal veya şeker ile hafif tatlandırılarak içilir

İshale karşı olarak 5 gr anason 5 gr nar kabuğu 100 gr soda kaynatılır ve yemeklerden önce birer bardak içilir

İştah açıcı olarak 2-3 gr anason anason sıcak suda 5 dakika bekletilir ve demlenmiş su içilir

Mide şişkinliğine karşı yine günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan içilmelidir Mide ve bağırsak gazları için 5 gr anason 5 gr badem ile karıştırılır, dövülür ve su ili içilir Mide ve bağırsaktaki hazımsızlık için 10 gr kimyon 10 gr anason ve 10 gr rezene karıştırılır ve su ile kaynatılır Bu yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir Mide bulantıları için 1 bardak suya 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason, yarım limon katılır ve kaynatılır Bu yemeklerden önce 1 çay bardağı içilir

Öksürüğe karşı, günde 2-4 bardak anason çayı, bal ile tatlandırılarak içilir

Stres, yorgunluk ve sinir krizleri için 250 gr bala 5-10 gr dövülmüş anason katılır ve karıştırılır Bundan 2 kaşık yenir

Uykusuzluğa karşı 2 çay kaşığı anason tohumu, 2 çay bardağı suda haşlanır Tatlandırmak için içine biraz bal veya şeker ilave edilerek içilir

■Anason Çayı Nasıl Demlenir?

Havanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason, 1 bardak kaynar suyla karıştırılır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür Anasonun havanda hafifçe ezme işlemi, her çay demlenmesinde taze olarak yapılmalıdır

■Anasonun Zararları ve Yan Etkileri

Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir Günde 5 gr kadar alınmalıdır Fazla alınırsa ve uzun süre kullanılırsa dolaşımın yavaşlamasına ve vücudun çalışamaz duruma gelmesine sebep olabilir Ayrıca anason çayının uyuşturucu etkisi, yatıştırıcı etkisi ve uyku getirici etkileri bebek için zararlıdır Çünkü bebeğin bünyesine ağır gelebilir Bu sebeple anason çayı bebeklerde asla aşırı kullanılmamalıdır

Anason, anetol alerjisi durumunda alınmamalıdır



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.