Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bitkilerin, derişimleri, element, tatlı

Tatlı Su Bitkilerin Element Derişimleri

Eski 10-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tatlı Su Bitkilerin Element Derişimleri

Tatlı su bitkilerin element derişimleri

Şehir evsel ve sanayi atık sularından etkilenen topraklardaki eser element seviyeleri

gittikçe yükselir Buna bağlı olarak bu alanlarda yetiştirilen bitkilerdeki metal

konsantrasyonların artması insan sağlığı için risk oluşturur Atık sularla yetiştirilen

bitkilerin insanlar için oluşturduğu riskleri tespit etmek, kontrol etmek ve en aza

indirmek için bu tür bitkilerde toksik türlerin tayini önemlidir Bu çalışma, atık sulardan

etkilenen toprak ve bu topraklarda yetişen patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen

kısımlarında Cu, Co, Mn, Zn eser elementleri ve Fe’in konsantrasyonlarını tayin etmek

ve potansiyel sağlık risklerini yorumlamak amacıyla yapılmıştır Toprak örnekleri atık

sularla sulanan 13 noktadan toplandı Toprak örneklerinde ortalama Cu, Co, Mn, Zn ve

Fe seviyeleri sırasıyla, 7978, 1357, 4052, 50631 mg kg-1 ve % 206 olarak tayin

edildi Yine bu alanlarda atık sularla yetiştirilen sebze örnekleri 17 köy/nokta’dan

toplandı Patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen kısımlarında ortalama Cu, Co,

Mn, Zn ve Fe konsantrasyonları sırasıyla, 1598, 033, 1953, 2984 ve 15451 mg kg-1

olarak tayin edildi Metal konsantrasyonları Türk Gıda Kodeksi ve WHO/FAO’nun gıda

bitkileri için izin verdiği sınır konsantrasyonları ile karşılaştırıldı, birçok örnekteki en

azından bir metal seviyesinin sınır değerleri aştığı tespit edildi

Anahtar kelimeler: Eser element, Atık sularla sulama, Sebze, Gaziantep

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com