ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Tatlı Su Bitkilerin Element Derişimleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=945563)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 01:46 PM

Tatlı Su Bitkilerin Element Derişimleri
 

Tatlı su bitkilerin element derişimleri

Şehir evsel ve sanayi atık sularından etkilenen topraklardaki eser element seviyeleri

gittikçe yükselir. Buna bağlı olarak bu alanlarda yetiştirilen bitkilerdeki metal

konsantrasyonların artması insan sağlığı için risk oluşturur. Atık sularla yetiştirilen

bitkilerin insanlar için oluşturduğu riskleri tespit etmek, kontrol etmek ve en aza

indirmek için bu tür bitkilerde toksik türlerin tayini önemlidir. Bu çalışma, atık sulardan

etkilenen toprak ve bu topraklarda yetişen patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen

kısımlarında Cu, Co, Mn, Zn eser elementleri ve Fe’in konsantrasyonlarını tayin etmek

ve potansiyel sağlık risklerini yorumlamak amacıyla yapılmıştır. Toprak örnekleri atık

sularla sulanan 13 noktadan toplandı. Toprak örneklerinde ortalama Cu, Co, Mn, Zn ve

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Fe seviyeleri sırasıyla, 79.78, 13.57, 40.52, 506.31 mg kg-1 ve % 2.06 olarak tayin

edildi. Yine bu alanlarda atık sularla yetiştirilen sebze örnekleri 17 köy/nokta’dan

toplandı. Patlıcan, biber ve domates sebzelerinin yenen kısımlarında ortalama Cu, Co,

Mn, Zn ve Fe konsantrasyonları sırasıyla, 15.98, 0.33, 19.53, 29.84 ve 154.51 mg kg-1

olarak tayin edildi. Metal konsantrasyonları Türk Gıda Kodeksi ve WHO/FAO’nun gıda

bitkileri için izin verdiği sınır konsantrasyonları ile karşılaştırıldı, birçok örnekteki en

azından bir metal seviyesinin sınır değerleri aştığı tespit edildi.

Anahtar kelimeler: Eser element, Atık sularla sulama, Sebze, Gaziantep




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.