![]() |
Köfteler -Köfte Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köfteler -Köfte Tarifleri![]() Çiğ Köftenin Tarihçesi Tarihi gelişimi M ![]() ![]() ![]() Rivayete göre Urfa ve Adıyaman yöresinde olan eski bir medeniyetin kralı Kral Nemrut’un Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Yakılacak tek ateş sadece Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kral ise Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çiğ köfte tadına varmak istiyorsanız isin sırrı uzun süre yoğurmaktan geçer Çiğ köfte için malzemeler 700 gram köftelik ince bulgur 400 gram kıyma 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kasığı biber salçası 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan 100 gram isot 4 tane kabukları soyulmuş domates 3 çay bardağı limon suyu, Yeteri kadar kimyon, karabiber ve köfte otu karışımı baharat 1 demet kıyılmış maydanoz 6 tane ince doğranmış yeşil soğan 1 baş sarımsak Tarifi Bir kabın içine doğranmış kuru soğan, salça ve isotun yarısı ile yarım su bardağı suyu katıp karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıymayı ve kalan isotu yarım su bardağı suyu, 1,5 çay bardağı limon suyu ile birlikte başka bir yoğurma kabının içinde yoğurun ![]() ![]() ![]() En son olarak da yeşil soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları ezin, maydanozları ince ince doğrayın ve 1,5 çay bardağı limon suyunu da ilave edin ve karıştırın ![]() Afiyet olsun ![]() Akdeniz Usulü Köfte Malzemeler Kereviz Yaprağı 1 Adet Kereviz 100 gr Körpe Havuç 2 Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (800 gr) 7 Yemek Kaşığı Zeytinyağı 200 gr Arpacık Soğanı 4 Diş Sarmısak Tuz, Karabiber 80 gr Ceviz İçi 80 gr Kurutulmuş Domates 2 Dilim Tost Ekmeği 1/2 Demet Maydanoz 1 Küçük Demet Fesleğen 4 Adet Ançuez Fileto 500 gr Dana Kıyma 1 Adet Yumurta 5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ Hazırlanışı Kereviz yapraklarını yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın ![]() ![]() ![]() Soğanları kıyın ![]() ![]() ![]() Cevizleri ince doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin ![]() Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın ![]() ![]() Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın ![]() Afiyet Olsun ![]() Tebriz köftesi Kullanılan Malzemeler : ½ kg kıyma 100gr sarı mercimek 1 adet orta boy patates 1-2 adet soğan ½ su bardağı pirinç 3-4 kuru kara erik 3-4 kuru kaysı 2-3 adet ceviz içi karabiber tuz safran pul biber 2 adet kaynamış yumurta 1 adet çiğ yumurta Hazırlanışı : Mercimeği pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyma, soğan, pirinç,patates, mercimek , tuz ve baharatları ve de çiğ yumurtayı iyice yoğur köfte yap ve köfteyi ikiye böl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Köfteler -Köfte Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köfteler -Köfte Tarifleri![]() Şakşukalı Köfte Malzemeler 500 gr ![]() 1 tatlı kaşığı köfte bahan 1 adet soğan Kekik Tuz Pul biber – Karabiber 2 adet patates 5 adet sivri biber 3 çorba kaşığı sıvı yağ 1 kase sarmısaklı yoğurt Domates Sos İçin: 3 adet domates 3 diş sarmısak 3-4 dal maydanoz Tuz Şakşuka Köfteli Tarifi Kıyma, köfte baharı, tuz, kekik, pul biber, karabiber iyice yoğrulup küçük misketler halinde köfteler yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]() ![]() Saymik Köfte Malzemeler 500 gr ![]() 1 su bardağı ince bulgur 1 kuru soğan Tuz Karabiber Reyhan 1 çorba kaşığı salça Tarifi Kıyma karıştırma kabına alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]() ![]() Kağıtta Sebzeli Köfte Malzemeler Köfte için: 500 gr ![]() 1 adet kuru soğan 3-4 dal maydanoz 1 tatlı kaşığı köfte bahan 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kekik Tuz Garnitürü 1 kâse bezelye (konserve) 1 adet havuç 1 adet patates Tuz Tarifi Karıştırma kabının içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz ve bütün baharatlar ilave edilir, iyice yoğurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]() ![]() Sepet Köfte Malzemeler • Yarım kilo kıyma(Köftelik) • 1 orta boy soğan • 1 adet, yumurta • Bayat ekmek • 1 kg patates • 2 yemek kaşığı, salça • 2 yemek kaşığı, pirinç unu • 2 yemek kaşığı, tereyağı sıvıyağda olabilir ![]() • Tuz, kırmızıbiber tarifi Öncelikle Patatesleri yıkayalım bir tencerede üzerini aşacak kadar su ilave edelim haşlanmaya bırakalım ![]() ![]() ![]() Haşlanmış olan, patateslerin kabuğunu soyalım, rendeleyelim bir tavada az yağ ile kavuralım tuzunu ayarlayıp ocaktan alalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Afiyet olsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Köfteler -Köfte Tarifleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köfteler -Köfte Tarifleri![]() Top Top Köfte Malzemeler 500 gram kıyma 2 diş sarımsak 1 küçük boy kuru soğan İdilim ekmek içi 1 kase iyi doğranmış maydanoz Tuz 1 tatlı kaşığı tarçın 1 yumurta Tarifi Bütün malzemeleri birbirine karıştırıp yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru Köfte MALZEMELER * 500 gr dana kıyma * 2-3 dilim bayat ekmek içi * 1 – 2 Soğan * 1 çay kaşığı karabiber * 1 – 2 çay kaşığı kimyon * 1 yumurta * Yarım demet maydanoz * Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı Kuru Köfte tarifi 1— Kıyma,ıslatılıp sıkılmış ekmek,rendelenmiş soğan,tuz,karabiber,kimyon,kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur ![]() 2— Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır ![]() 3— Kızgın yağda kızartılır ![]() NOT : 1— Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur ![]() 2— Kuru köfteye 1-2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir ![]() 3— Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfteler de yapılabilir ![]() ![]() BAŞKA BİR TARİF Malzemeler • 150 g (1 orta boy) soğan • 600 g az yağlı koyun kıyması • 5 dilim tost ekmeği • 3 yumurta • tuz • taze çekilmiş karabiber • kimyon • 100 g (6 2/3 çorba k ![]() • 125 g (1 su bardağı) un Yapılışı: Ön Hazırlık : Kuru köfte için bir kapta az yağlı koyun kıyması, rendelenmiş soğan,ıslatılıp ufalanmış ekmek içi,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu iyice yoğurarak karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() HAZIRLANIŞI Ön hazırlık olarak soğanı büyükçe bir kabın içine rendeleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılara,üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşni olur ![]() |
![]() |
![]() |
|