ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Kebap, Köfte & Et Yemekleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=685)
-   -   Köfteler -Köfte Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=898213)

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:57 PM

Köfteler -Köfte Tarifleri
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Çiğ Köftenin Tarihçesi

Tarihi gelişimi M.Ö. 4000 senelerine dayanır.

Rivayete göre Urfa ve Adıyaman yöresinde olan eski bir medeniyetin kralı Kral Nemrut’un Hz. İbrahim’in tek tanrıya inandığı için Hz. İbrahim’i yakmaya karar verir. Halkına verdiği emirle krallığındaki bütün kullanılabilir ağaç ve tahtaları büyük bir meydanda toplatıp evlerde bile hiçbir ağaç ve odun parçası bıraktırmayıp, yemek pişirmek için bile ateş yakmayı yasaklar.

Yakılacak tek ateş sadece Hz. İbrahim’i yakmak amacıyla toplanan bu odun ve ağaç birikimi olacaktır. Halk kralının verdiği bu emre çaresiz uyar. Tüm yanacak odun ve tahta parçaları günlerce meydanda toplanır. Bu emri dağda avlandığı için duymayan bir avcı avda vurduğu geyiği eve getirir ve eşine bunu pişirmesini söyler. Eşi kocasına kralın ateş yakma yasağını anlatır. Avcı çaresiz kalarak emre itaat eder. Yemek pişirmek için ateş olmadığından geyiğin sağ arka butunu ayırır taşta ince ince döverek ezer. İçine bulgur biber tuz katarak. Ezdiği etle bunu iyice yoğurur. Ve çiğköftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı anlatılır.

Kral ise Hz. İbrahim’i bu devhasa odun yığınının üstüne bağlatır. Ve bu odun yığınını ateşe verir. Ama tanrıdan gelen emirle bu ateş suya odun parçaları balığa dönüşür. Şu anda Urfada ki bu göl ve içindeki balıkların bu anlatılanlar olduğuna inanılır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Çiğ köfte tadına varmak istiyorsanız isin sırrı uzun süre yoğurmaktan geçer
Çiğ köfte için malzemeler
700 gram köftelik ince bulgur
400 gram kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kasığı biber salçası
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
100 gram isot
4 tane kabukları soyulmuş domates
3 çay bardağı limon suyu,
Yeteri kadar kimyon, karabiber ve köfte otu karışımı baharat
1 demet kıyılmış maydanoz
6 tane ince doğranmış yeşil soğan
1 baş sarımsak

Tarifi

Bir kabın içine doğranmış kuru soğan, salça ve isotun yarısı ile yarım su bardağı suyu katıp karıştırın. İçersine bulguru da ilave edip bulgurların yumuşamasını bekleyin. Bu arada domateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Ardından bulgurlu karışımın içine katıp iyice yoğurun. En az 30 dakika boyunca yoğurma işleminiz devam etmelidir.
Kıymayı ve kalan isotu yarım su bardağı suyu, 1,5 çay bardağı limon suyu ile birlikte başka bir yoğurma kabının içinde yoğurun. Ardından bu karışımı bulgurlu karışımın içine koyun ve karıştırın. Ardından içine baharatları ekleyin ve yine en az yarım saat yoğurun.
En son olarak da yeşil soğanları ince ince doğrayın, sarımsakları ezin, maydanozları ince ince doğrayın ve 1,5 çay bardağı limon suyunu da ilave edin ve karıştırın. Elde ettiğiniz çiğ köfte harcından parçalar koparın ve elinizle sekil verip, marul yaprakları içinde servis edin
Afiyet olsun

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Akdeniz Usulü Köfte

Malzemeler
Kereviz Yaprağı
1 Adet Kereviz
100 gr Körpe Havuç
2 Kutu Soyulmuş Domates Konservesi (800 gr)
7 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
200 gr Arpacık Soğanı
4 Diş Sarmısak
Tuz, Karabiber
80 gr Ceviz İçi
80 gr Kurutulmuş Domates
2 Dilim Tost Ekmeği
1/2 Demet Maydanoz
1 Küçük Demet Fesleğen
4 Adet Ançuez Fileto
500 gr Dana Kıyma
1 Adet Yumurta
5 Yemek Kaşığı Sıvıyağ

Hazırlanışı

Kereviz yapraklarını yıkayın, kurulayın ve incecik doğrayın. Havuç ve kerevizi ayıklayıp mutfak robotunda kıyın. Soyulmuş domatesleri süzüp suyunu bir kaba toplayın ve doğrayın.
Soğanları kıyın. Soğanların yarısını, 2 diş ezilmiş sarmısağı, havucu, kerevizi ve domates parçalarını 4 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Domates suyunu ilave edin, toz ve karabiber koyup 30 dakika hafif ateşte pişirin.
Cevizleri ince doğrayın, kurutulmuş domatesleri kıyın. Kalan soğan, sarmısak ve cevizleri 3 yemek kaşığı zeytinyağında çevirin. Tost ekmeğini doğrayın ve mutfak robotunda ufalayın. Maydanoz, fesleğen ve ançuezleri de incecik kıyın.
Kıymayı yumurta, tost ekmeği, kurutulmuş domates, cevizli karışım, maydanoz, fesleğen ve ançuezleri yoğurun, yoğururken tuz ve karabiber ilave edin.
Kıymalı karışımdan 16 köfte hazırlayın. Kızgın yağda ve orta ateşte kızartın.
Köfteleri sıcak domates sosunun üzerine koyun, üstlerine kereviz yaprakları serpiştirip servis yapın.

Afiyet Olsun

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Tebriz köftesi

Kullanılan Malzemeler :

½ kg kıyma
100gr sarı mercimek
1 adet orta boy patates
1-2 adet soğan
½ su bardağı pirinç
3-4 kuru kara erik
3-4 kuru kaysı
2-3 adet ceviz içi
karabiber
tuz
safran
pul biber
2 adet kaynamış yumurta
1 adet çiğ yumurta

Hazırlanışı :

Mercimeği pişirilir.( yarı yarıya sulu kalsın)Yıkanmış patatesleri kaynatılır..Mercimek ve patatesi ayrı ayrı püre haline dönüştür.Pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynat, fakat dirice kalsın.Soğan rendele ve kıymaya karıştır.

Kıyma, soğan, pirinç,patates, mercimek , tuz ve baharatları ve de çiğ yumurtayı iyice yoğur köfte yap ve köfteyi ikiye böl.Tencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koy kavur ve bir tutam safran ekle.Soğan pembeleşince yağdan ayır bir kaba koy.Yağa doğranmış domates ve sadece biber salçası koy.Salçayı pişir ve ayırdığımız mercimek suyunu ekle.Kaynayınca iki bardak su ekle ve yine kaynat.Kaynarken köfteleri oy içine sıcak suda bekletilmiş erik , kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştir.Sonra köfteyi top haline getir.Köfteyi kaynayan suya koy ( kaynama hızlı olmasın) ara sıra çevir köfte sertleşince piştiği anlaşılır.Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun..


Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:58 PM

Köfteler -Köfte Tarifleri
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Şakşukalı Köfte

Malzemeler
500 gr. kıyma
1 tatlı kaşığı köfte bahan
1 adet soğan
Kekik
Tuz
Pul biber – Karabiber
2 adet patates 5 adet sivri biber
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kase sarmısaklı yoğurt
Domates Sos İçin: 3 adet domates
3 diş sarmısak 3-4 dal maydanoz
Tuz

Şakşuka Köfteli Tarifi
Kıyma, köfte baharı, tuz, kekik, pul biber, karabiber iyice yoğrulup küçük misketler halinde köfteler yapılır. Fırın tepsisine konulup 20-25 dakika pişirilir. Diğer yanda patatesler küçük küpler halinde doğranır. Teflon tavada 3 kaşık sıvı yağ ile iyice kavrulur. Kevgirle patatesler ayrı bir kaba alınır. İri doğranmış sivri biberler patatesin kavrulduğu tavada güzelce kavrulup patateslerin yanma alınır. Domatesler rendelenip içine sarmısak ve tuz konulup sularını çekene dek pişirilir. Patatesler, biberler, pişmiş köfteler bir kapta karıştırılıp servis tabağına alınır. Üzerine önce sarmısaklı yoğurt sonra domates sosu dökülür. Maydanoz ile süslenip servis yapılır.
Afiyet olsun.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Saymik Köfte

Malzemeler
500 gr. dana kıyma
1 su bardağı ince bulgur
1 kuru soğan
Tuz
Karabiber
Reyhan
1 çorba kaşığı salça

Tarifi
Kıyma karıştırma kabına alınır. Soğan içme rendelenir. Bulgur, tuz, karabiber, reyhan eklenip iyice yogurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yassı köfteler yapılır. Yayvan bir tencereye dizilir. Salça sulandırılıp üzerine dökülür. Orta ısıda 30-40 dakika pişirilir
Afiyet olsun.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kağıtta Sebzeli Köfte

Malzemeler
Köfte için:
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3-4 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı köfte bahan
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Garnitürü
1 kâse bezelye (konserve)
1 adet havuç
1 adet patates
Tuz

Tarifi
Karıştırma kabının içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz ve bütün baharatlar ilave edilir, iyice yoğurulur. Ufak köfteler hazırlanır. Teflon bir tavada önlü arkalı kızartılır. Köfteler kızardıktan sonra küp küp doğranmış havuç ve patates aynı tavada köfteden kalan yağ ile kavrulur. Tuz ve bezelye ilave edilir. Yağlı kâğıt ya da alüminyum folyodan kare şeklinde parçalar kesilir. Birer porsiyon bu kâğıtlar içine pay edilip bohça şeklinde kapatılır. Katlanan yerler alta gelecek şekilde tepsiye alınır. 40-45 dakika 200° fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Sepet Köfte

Malzemeler
• Yarım kilo kıyma(Köftelik)
• 1 orta boy soğan
• 1 adet, yumurta
• Bayat ekmek
• 1 kg patates
• 2 yemek kaşığı, salça
• 2 yemek kaşığı, pirinç unu
• 2 yemek kaşığı, tereyağı sıvıyağda olabilir.
• Tuz, kırmızıbiber

tarifi
Öncelikle Patatesleri yıkayalım bir tencerede üzerini aşacak kadar su ilave edelim haşlanmaya bırakalım. Biz bu arada soğanı karıştırma kabının içine rendeleyelim, üzerine kıymayı alalım. Sonra sırası ile tuzu, bayat ekmek içini, yumurtayı kırmızıbiber ve pirinç ununu ilave edelim özleşene kadar yoguralım.
Haşlanmış olan, patateslerin kabuğunu soyalım, rendeleyelim bir tavada az yağ ile kavuralım tuzunu ayarlayıp ocaktan alalım. Hazırladığımız köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım, ortasını içli köfte gibi oyalım ve patates püresini yeteri kadar dolduralım. Hazırladığımız köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Köfte harcından kalem inceliğinde cubuklar hazırlayalım, tepsideki püreli canakların üzerine sepek görüntüsü verelim. 170 derecelik ısıda yarı piştikten sonra cıkarıp üzerine hazırladığımız salçalı sudan sürelim fırına tekrar verelim.
Afiyet olsun.

Prof. Dr. Sinsi 10-11-2012 10:58 PM

Köfteler -Köfte Tarifleri
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Top Top Köfte

Malzemeler

500 gram kıyma

2 diş sarımsak

1 küçük boy kuru soğan

İdilim ekmek içi

1 kase iyi doğranmış

maydanoz

Tuz

1 tatlı kaşığı tarçın

1 yumurta

Tarifi
Bütün malzemeleri birbirine karıştırıp yoğurun. Bu karışımdan küçük küçük toplar yapın. Derin dondurucuda saklayabilirsiniz, fakat biliyorsunuz ki çözülmüş gıdaiar tekrar dondurulmamalıdır. Sağlık açısından iyi değildir. Köfteleri teflon tavada yağsız pişirin. Sİze bir önerim var: 3′er 4′er tane top top köfteyi streçiere sarıp derin dondurucuya böyle atarsanız, hem pratik olur hem de köftelerin hepsini çözmek zorunda kalmazsınız. Top köfteler makarna ve pilavların yanına çok yakışır. Bebeğinizin beslenmesinde, 8. aydan itibaren et, köfte, balık ve tavuk gibi gıdalata geçebilirsiniz.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kuru Köfte

MALZEMELER

* 500 gr dana kıyma

* 2-3 dilim bayat ekmek içi

* 1 – 2 Soğan

* 1 çay kaşığı karabiber

* 1 – 2 çay kaşığı kimyon

* 1 yumurta

* Yarım demet maydanoz

* Kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
Kuru Köfte tarifi
1— Kıyma,ıslatılıp sıkılmış ekmek,rendelenmiş soğan,tuz,karabiber,kimyon,kıyılmış maydanoz ve yumurta iyice yoğrulur.

2— Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.

3— Kızgın yağda kızartılır.

NOT :

1— Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur.Yumuşak olması için yoğururken 2 kaşık zeytinyağ ilâve edilir

2— Kuru köfteye 1-2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir. (Köfte Tarifleri)

3— Artan köfteye salçalı su ilave edilerek salçalı köfteler de yapılabilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

BAŞKA BİR TARİF
Malzemeler

• 150 g (1 orta boy) soğan

• 600 g az yağlı koyun kıyması

• 5 dilim tost ekmeği

• 3 yumurta

• tuz

• taze çekilmiş karabiber

• kimyon

• 100 g (6 2/3 çorba k.) Sana

• 125 g (1 su bardağı) un

Yapılışı:

Ön Hazırlık :

Kuru köfte için bir kapta az yağlı koyun kıyması, rendelenmiş soğan,ıslatılıp ufalanmış ekmek içi,yumurta,tuz,karabiber ve kimyonu iyice yoğurarak karıştırın.Köfte hamurunu serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirdikten sonra,parmak biçiminde parçalar halinde yuvarlayın.Fazla yağını çekmesi için,köfteleri tavadan çıkarıp bir kağıt havlu üzerine alın.Sana’yı bir tavada kızdırıp,unlanmış kuru köfteleri kızgın yağda altüst ederek pişirin.
HAZIRLANIŞI


Ön hazırlık olarak soğanı büyükçe bir kabın içine rendeleyin.Unu eleyin.Soğan rendesinin bulunduğu kabın içine kıymayı koyun.Ekmeği ıslatıp,iyice sıktıktan sonra ufalayın ve aynı kaba katın. Kanşıma yumurtalan ilave edin.Tuz,karabiber, kimyonla lezzetlendirin.Malzemenin tümünü iyice yoğurarak karıştırın.Üzerini örtüp,serin bir yerde en az 15-20 dakika dinlendirin.Köfte hamurunu dinlendirdikten sonra elinizle parmak gibi yuvarlayın.Sana’yı bir tavada orta ateşte eritin. Yağ kızınca köfteleri elenmiş una bulayıp,kızgın yağda,her tarafının eşit pişmesi için zaman zaman karıştırarak 4-5 dakika kızartın.Köfteleri yağlarını süzdürerek tavadan alın.Kağıt havlu üzerinde yağlarını iyice süzdürdükten sonra bir servis tabağına aktarın.Kuru köfteleri,dilediğiniz garnitür ile soğuk veya dilerseniz sıcak olarak servis yapın.

Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılara,üzerine birer kürdan saplanırsa soğuk büfe için bir çeşni olur.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.