Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
helezon, mi’rac, namaz, nurdan

Nûrdan Helezon: Mi’Rac Ve Namaz

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nûrdan Helezon: Mi’Rac Ve Namaz

Nûrdan helezon: Mi’rac ve namaz
Hakkında Nûrdan helezon: Mi’rac ve namaz

Nûrdan helezon: Mi’rac ve namaz

Hz Ömer Efendimiz (ra), bir gün Ka’be-i Muazzama’yı tavâf ederken Hacerü’l-Esved’e geldiğinde onu istilâm edip selâmlıyor, öpüyor ve karşısında durarak şöyle diyor: “Vallâhi ben kesin olarak biliyorum ki, sen yalnızca bir taşsın Ne zararın dokunur ne de faydan Ancak şu kadar var ki, şâyet ben Allah Rasulü’nün seni öptüğünü görmeseydim seni aslâ öpmezdim
Hadd-i zâtında Mi’râc Gecesi de herhangi bir gece gibi bir gecedir Onun hususiyeti, değer kazanması yine Efendimiz (sas) vesilesiyledir O’nun (sas) kudsî yolculuğu bu geceye nasip olduğu için bu gece diğer gecelerden ayrı bir hususiyet kazanmıştır Her şeyden maksat O (sas) ve O’nun (sas) vesilesiyle Kâinatın Sultânı olan Allah’tır (cc) Rabbimiz bâzı zaman ve mekânlara çeşitli sebeplerle değişik hususiyetler vermiştir Mekke, Medîne, Mescid-i Aksâ, Tur-i Sînâ buraları mübârek mekânlara misâldir Üç aylar, özellikle Ramazan ayı, Kadîr Gecesi, Mi’rac Gecesi, cuma günü, bunlar Cenâb-ı Hakk’ın, bir vesileyle bunlara kudsiyet atfetmesiyle değer kazanmışlardır Hz Ömer’in sözü muvâcehesinde Mi’rac Gecesi’ne bakarsak bunlar karşımıza çıkar O geceyi Mi’rac Gecesi yapan ve 14 asırdan beri yâd edilip kutlanmasına vesile olan yine Mi’rac Gecesi’nin sultanı olan Hz Muhammed (sas)’dir Mi’rac’ın meyveleri Bediüzzaman, ‘Mi’râc–ı Nebeviyeye dâirdir’ dediği 31 Söz’de, Mi’râc’ın netîce ve faydalarından bahsederken, o gecenin beş yüzden fazla meyvesinin (netîce, fayda) bulunduğuna dikkat çekiyor Oradan da istifâdeyle şunu söyleyebiliriz; Mi’râc’ın meyvelerinden biri, Efendimiz’in, şu madde ve şehâdet âlemini yırtıp, mânâ ve gayb âlemine yelken açmasıdır ‘Gidip de gelen mi var!’ diyenlere, ‘Evet, var’ diyebilme imkânı bahşetmiştir Şu tenteneli perdeyi parçalamış, her şeyin künhüne ve aslına vâsıl olmuş, Mutlak Hakîkat’e ulaşmış ve bunu bizlere göstermiştir Mi’râcla Nebiler Sultânı (sas) bütün insanlığa, özellikle de kıyâmete kadar gelecek olan ümmetine takdim ettiği/edeceği hediye yağmuruyla geri dönüyor ki, o kudsî hediyeler O’na (sas), bizzat Kâinat’ın Sultânı tarafından bahşediliyor Mi’râc’ın en büyük hediyesi de yerle gök arasındaki Nurdan olan namazdır Mi’râc Efendiler Efendisi’nin (sas) en büyük mûcizelerinden biridir En kâmil mânâda sâdece O’na (sas) nasîb olmuş; O’ndan önce ve sonra, bu ölçüde hiçbir varlığa müyesser olmamış ve olmayacaktır da Bu ilâhî vuslat, sâdece O’na mahsustur Fakat O’nun açmış olduğu bu kutlu yoldan niceleri istifâde etmiş, kıyâmete kadar da edeceklerdir O kudsî kaynaktan kana kana içmişler ve içeceklerdir Mi’rac günü peygamber efendimiz (sas) hediye öz olarak üç sey verilmişti: Bunlar; 5 vakit Namaz, Bakara Sûresi’nin son âyetleri ve şirk koşmamak şartı ile ''Lâ ilâhe illallah'' diyen her Müslümanın Cennet’e girebileceği müjdesi Mi'rac'a namazla çıkılır * “Mi’râc’a namazla çıkılır, Allah’a namazla ulaşılır” * “Herkes namazdaki mi'racı kendine göre hisseder ve kabiliyeti nisbetinde yükseldiğini duyar En mükemmel Mi’râc Efendimiz’in mi’râcıdır” * “Kılınan her namazı tıpkı bir Mi’râc veya mi’râcın gölgesi gibi bilmelidir” * Mü’min için, her namaz bir Mi’râc vesilesidir Mü’mine düşen de her namazda farklı buudlarda olsa mi’râcını tamamlamaktır” * “Mi’râc’a yürümek için âdeta bir rampaya yürüyüp kendinden geçmek ve fenâfillah’a, bekabillah’a ulaşıp, kendini düşünemeyecek kadar maiyyet atmosferini duyarak namaz kılmak” 5 vakit namaz Mi’rac, Nebiler Sultânı Efendimiz’in (sas) önce, bugün kan-revân içindeki Mescid-i Aksâ’ya götürülmesi (Kudüs’teki Beytü’l-Makdis), oradan göğe yükseltilmesi, nebiler ve meleklerle (aleyhimü’s-selâm) görüşüp, nihâyet beş vakit namaz emri ve binlerce lütuflarla aynı gece tekrâr yeryüzünü şereflendirmesi hâdisesidir

Bayram Bursalı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com