Ekşili Dolma Nasıl Yapılır |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ekşili Dolma Nasıl YapılırEkşili Dolma 250 gram kuzu kıyma 1 küçük su bardağı pirinç (her dolmaya 1 tatlı kaşığı olarak da ölçebilirsiniz) 1 avuç ince bulgur 2 adet soğan 3 adet domates 5-6 diş sarımsak 1 çorba kaşığı domates salçası 1/2 çorba kaşığı biber salçası 1/2 demet maydanoz 1/4 demet nane 1/4 demet dereotu 2 kaşık nar ekşisi Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon Zeytinyağı Dolmaların üzerine koymak için 1 kibrit kutusu kadar tereyağı Kuru veya taze patlıcan, dolmalık biber, kabak Sosu için 1 adet limon ve kuru nane Patlıcan tazeyse, soyup içlerini oyun ve tuzlu suya yatırın Biber kullanacaksanız; yıkayın ve süzün Benim tercihim her zaman kuru patlıcan olur Kuru patlıcandaki tadı daha vazgeçilmez buluyorum Siz de kuruyu tercih ederseniz, kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın Sebzeleri kürdanla 4-5 yerinden delin ve hafifçe içlerini tuzlayın![]() Ayrı bir tarafta domatesin kabuklarını soyun ve incecik kıyın Soğanları, maydanozu, dereotu ve naneyi incecik kıyın Sarmısağı ezin Tüm malzemeyi karın Patlıcanlara veya biberlere doldurun Üstlerine birer parça tereyağı koyun![]() Tencereye zeytinyağı koyun ve biraz salça ekleyin göz göz olunca altını kapatıp dolmaları tencereye dizin 1 bardak kadar kaynar su koyup pişirin Pişince limonu sıkın, 2 diş sarmısak ve bol nane ile karıştırın Eğer benim gibi ekşisi çok olsun isterseniz harca da limon koyabilirsiniz Bu sosu kaşıkla tenceredeki patlıcanların üzerine gezdirin ve kapağını kapatıp 5 dakika daha pişirin![]() Afiyet olsun |
|
|
|