Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?Şekerler Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz Laktozun parçalanması ile elde edilir![]() Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur Sofra şekeri sukrozdur![]() Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir ![]() Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur ![]() Polisakkaritler Sindirilebilir olanlar: Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur Hayvan vücudunun polisakkaritleridir Karbonhidratların depo formudur Karaciğer ve kaslarda bulunur![]() Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır![]() Kısmen sindirilebilenler: İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur Fruktoza parçalanabilir![]() Sindirilemez olanlar: Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur |
|
|
|