![]() |
Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?
Şekerler Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz. Laktozun parçalanması ile elde edilir. Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur. Sofra şekeri sukrozdur. Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir. Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur. Polisakkaritler Sindirilebilir olanlar: Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur. Hayvan vücudunun polisakkaritleridir. Karbonhidratların depo formudur. Karaciğer ve kaslarda bulunur. Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir. Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur. Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır. Kısmen sindirilebilenler: İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur. Fruktoza parçalanabilir. Sindirilemez olanlar: Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur. Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür. Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.