ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=585369)

Prof. Dr. Sinsi 08-27-2012 02:15 AM

Hangi Tip Karbonhidrat Hangi Besinlerde Var?
 

Şekerler

Glukoz: Bal, meyveler, mısır şurubu, tatlı üzüm, şeker kamışı

Fruktoz: Bal, olgunlaşmış meyveler ve sebzeler

Galaktoz: Besinlere serbest halde bulunmaz. Laktozun parçalanması ile elde edilir.

Sukroz: Şeker kamışı, şeker pancarı, şeker pekmezinde bulunur. Sofra şekeri sukrozdur.

Maltoz: Nişastanın sindirilmesi ile önce maltoz sonra glikoz elde edilir.

Laktoz: Süt ve süt ürünlerinde bulunur.



Polisakkaritler

Sindirilebilir olanlar:

Glikojen: Et ve deniz ürünlerinde bulunur. Hayvan vücudunun polisakkaritleridir. Karbonhidratların depo formudur. Karaciğer ve kaslarda bulunur.

Nişasta: Taneli tahıl, olgunlaşmamış meyve, sebze, kuru baklagil, yumru sebzeler nişasta içerir. Bitkilerdeki karbonhidratların depo formudur. Amiloz ve amilopektinden oluşur, sindirim sonucunda glukoza parçalanır.

Kısmen sindirilebilenler:

İnülin: Kök ve yumrularda, enginar, soğan ve sarımsakta bulunur. Fruktoza parçalanabilir.

Sindirilemez olanlar:

Selüloz: Meyvelerin kabuğunda, sebzelerin yaprağında ve sapında bulunur. Kalın bağırsakta bakterilerin aktivitesi ile kısmen glukoza bölünür.

Hemiselüloz ve pektin: Ağaç lifleri ve yapraklarda bulunur.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.