Bengalce Gramer |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bengalce GramerGramer İyelik Zamirleri İyelik ZamirleriTürkçesi Tekil Şahış Türkçesi Çoğul Şahış 1 ŞahışBen Ami Biz Amra 2 Şahış, çok samimiSen Tui Siz Tora 2 Şahış, normalSen Tumi Siz Tomra 2 Şahış, saygılıSiz Apni Siz Apnara 3 Şahış, normal, yakındaO Şe Onlar Şera 3 Şahış, normal, uzaktaO O Onlar Ora 3 Şahış, saygılıO Tini Onlar Ta(n)ra Fiil Çekimleri Fiil çekimleri, aynen Türkçe'deki gibi sondan eklemelidir Sona gelen ekler zamirin tekil/çoğul oluşuna göre değil, zamirin hangisi olduğuna bağlıdır Yani Ben ve Biz aynı çekilir O ve Onlar da "ben ve biz"den farklıdır Zamirlere bağlı olarak beş çeşit çekim vardır:1 Şahıs (Ami, Amra)2 Şahış, çok samimi (Tui, Tora)2 Şahış, normal (Tumi, Tomra)3 Şahış, normal (Şe, Şera, O, Ora)Saygılı şahıslar (Apni, Apnara, Tini, Ta(n)ra) Bunlardan, kolaylık olması için, sırayla "1", "2a", "2b", "3" ve "S" diye bahsedeceğim ![]() Bengalce'de, fiiller mastar halde -a veya -wa ile biterler Fiiller çekilirken bunlar kalkıp yerine, çekim ekleri gelir![]() Örneğin, Bilmek = Cana Ekler 1 -i 2a -iş 2b -o 3 -e S -enYerine koyunca: Ami cani = Biliyorum Tui caniş = Biliyorsun (çok küçük bir çocuğa veya çok samimi arkadaşına) Tumi cano = Biliyorsun (arkadaşlarına) O cane = Biliyor (arkadaşın) Apni canen = Biliyorsunuz (büyüğün) Kaynak : Wikipedia |
|
|
|