![]() |
Eski Türklerde Yemek Kültürü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eski Türklerde Yemek KültürüEski Türklerde Yemek Kültürü Türk mutfağı dünyanın sayılı zengin mutfakları arasındadır ![]() Çin ve Fransız mutfakları ile birlikte dünyanın en zengin üç mutfağından birisidir ![]() Türk mutfağının zenginlik sebepleri arasında yiyecek ve içecek maddelerinin bolluğu ve çeşitliliğinin yanı sıra, Türklerin eski bir tarihe sahip olmaları da sayılabilir ![]() Coğrafî, kültürel ve sosyolojik sebeplerle, Türkler, komşuluk münasebetlerinde bulundukları ve iç içe yaşamış oldukları farklı toplumlarla etnolojik anlamda hem etnikvericilik hem de etnik alıcılık yapmışlardır ![]() ![]() ![]() yağmalı toylar, imece toplantıları, doğumlar, ölümler, düğünlerde yenilen yemekleri belirtmiştir ![]() yemekler çıkarılır, bütün oymak, boy veya köy halkı birlikte yer, birlikte eğlenir veya acıyı paylaşılmaktadır ![]() ![]() Yine ona göre, Türk dünyasında, “yemek” isminin yerine “aş” ismi kullanılmaktadır ![]() Göktürk Kitabeleri’nde de “yemek” bu anlamda kullanılmıştır ![]() hayrı, yedi hayrı, kırk hayrı), “ölü aşı” ve düğünlerde de bulgur pilavını etli olarak yaparlar ![]() Aynı yemekler bir dileği, adağı olan kimsenin söz konusu dileği gerçekleştiğinde de pişirilir ![]() ![]() ve Hekimhan’da etli pilav pişirilerek “ölü aşı; kırk hayrı, üç hayrı, yedi hayrı şeklinde törenler” düzenlenir ![]() en şereflisinin baş köşeye oturtulduğu görülür ![]() Bir meclis şeklinde katılımcılığı öngören Anadolu’daki Hıdırellez şenliklerinde verilen yemekler, hayır dualarıyla yemeği veren ve yemeği yiyenin hayır sahibi olduğu inancı şeklindeki manzara, sadece tüketim yollarıyla yemek adabını değil, aynı zamanda bir çok kültür motifini gözler önüne sermektedir ![]() Türk hayatı ile Türk kültünün ana yiyecek maddelerinin başında süt ve et gelmek- tedir ![]() ten üretilmiş her türlü besin maddesini Türklerin icat etmiş olduğu söylenemez ![]() bir yaklaşım, çok dar çerçeveli bir görüşle hareket etmek demek olur ki, bu son derece yanlıştır Türk töresinde yemeğin çok önemli bir yeri vardır ![]() betlerin çoğunda yemek işin esası olmaktaydı ![]() bayramlar, yağmalı toylar, imece toplantıları ve ölüm hadiseleri hep yemekle birlikte qötürülmeye çalışılırdı ![]() ma biçimi tamamen geleneğin belirlediği şekilde yapılmaktaydı ![]() yemek gelenek ve görenekleri günümüzde Anadolu’nun pek çok yerinde aynı şekilde hayatiyetini sürdürmektedir ![]() Eröz, yemek kültürünün insan hayatında ve kültürel etkileşimdeki önemini vurgu- ladıktan sonra, eski Türk yemeklerinden bazı önemli olanlarını açıklamıştır ![]() Akıtmaç, bulamaç, keşkek, höşmerim, mantı, samsa, tutmaç, yufka, yoğurt ![]() ![]() ![]() Eröz’ün belirttiği yemekleri kendi ifadelerine dayanılarak aşağıda sırasıyla şu şekil- de açıklamak mümkündür Akıtmaç: Yörük ve Türkmenlerin saç üzerinde yaptıkları hafif bir hamur yemeği ![]() koyun sütünden yapılır ![]() ![]() tün unla karıştırılmasından saç üzerinde pişirilir ![]() Bulamaç: Un, yağ ve yoğurtla yapılır ![]() lamına geliyor ![]() Keşkek: En iyi buğdaydan ve etle pişirilerek yapılır, delikanlılar tarafından kepçelerle dövü- lür ![]() ![]() rek dökülür)Pek çok yerde buna herse de denilmektedir ![]() Höşmerim: Yörüklerin meşhur peynir tatlısıdır ![]() ![]() dağ’da tatlıcılar tarafından yapılıp satılır ![]() ![]() Mantı: Çok eski bir Türk yemeği olan mantıya, Orta Asya’da “Metni” adı verilmektedir ![]() Kayseri taraflarında çok meşhur olan bu yemeğe Anadolu’nun bazı yerlerinde “Tatar böreği” de denilmektedir ![]() konularak suda haşlanarak yoğurt içine konularak tüketimi yapılmaktadır ![]() Samsa: Uygur Türkleri, kuru bohça şeklindeki bir hamur yemeğine bu adı verirler ![]() ninesinin bu yemeğe “yaylankı” adını verdiğini ifade eder ![]() tatlısının varolduğunu, Bulgaristan Türklerinin baklava dilimine “Samsa” adını verdik- lerini belirtir ![]() Tutmaç: Kaşgarlı Mahmut tarafından Türklerin meşhur yemeği olarak belirlenmiştir ![]() murtalı hamurdan yapılmış yufka, et, tereyağı ile yapılan bir yemektir ![]() da yaylıyan bütün Yörükler ve Konya Ereğlisi’nde oturan Bekdik oymakları, halen bil- mekte ve yapmaktadırlar ![]() Yufka: Yörüklerin, Türkmenlerin ekmeğidir ![]() ![]() Göktürk Kitabelerinde yufkanın “yufka” diye geçtiğini ifade ediyor ![]() Yoğurt: Eski bir Türk yiyeceğidir ![]() Slavlaşmış Bulgarlardan geçmiş olmalıdır ![]() etmektedir ![]() Netice olarak Eröz, kaybolan Türk geleneklerinin en seçkin olanlarından birisine sahip olmak konusunda kollektif bilinç oluşturmanın gerekliliğini ifade etmek istemiştir ![]() Bu ve tüm kaybolan geleneklerimize sahip çıkmada sorumluluğun en başta Türk aydı- nına düştüğünü belirtmiştir |
![]() |
![]() |
|