![]() |
Kur!An İle Muhabbet |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur!An İle Muhabbetllah İbni mübarek anlatıyor; ''Bir gün hacca gidiyordum,Irak; Suriye topraklarından geçerken yalnız bir kadına rastladim ![]() Selamimi ''Söz olarak Rahim bir Rab'den selam sözüdür onlarin duyacagı''(Yasin:5) ayetiyle aldı ![]() ''Buralarda ne yapiyorsun? " diye sordum ![]() "Allah kimi yoldan çikarmissa,ona yol bulduracak yoktur" (A'raf:186) ayetini okudu ![]() ![]() ![]() Anladim ki,yolunu kaybetmis ![]() Allah'ı tesbih ederim" (Isra:1) ayetiyle karşılık verdi ![]() Anladım ki,geçtiğimiz hac mevsiminde haccını tamamlamış,Kudüs'e gidiyor ![]() ![]() "Tam üç gece (yani üç gündür) "(Meryem:10') dedi ![]() Yiyecek verme teklifinde bulundum ![]() "Sonra orucunuzu gün batıncaya kadar tamamlayın" (Bakara:187) ayetini okudu ![]() "iyide Ramazan da degiliz" dedim ![]() "Kim Allah için nafile bir hayır yaparsa,Allah her hayrın karşılığını verendir,her şeyi hakkıyla bilendir" (Bakara:15 ayetiyle cevap verdi ![]() "Yolculukta oruç açilabilir" dedim ![]() "Ama orucu tutarsanız,bu hakkinizda daha hayırlıdır" (Bakara:184) ayetini okudu ![]() ![]() "Ağzından tek bir söz bile çıkmasın ki,yanında onu gözleyen ve o sözü kaydetmeye hazır bir gözcü bulunmamış olsun" (Kaf:1 dedi ![]() "Kimlerdensin?" diye sordum ![]() "Bu konuda kesin bilgin yok(ailemi söylesem de tanimazsin) Sonra göz de kalp de(görmeden,kesin bilgiye dayalı olmadan verdiğin her hükümden) sorumludur ![]() ![]() "Bugün size kinama yok ![]() ![]() Deveme bindirip kafilesine ulastirma teklifinde bulundum ![]() "Hayır adına ne islerseniz Allah onu bilir" (Bakara:215) ayetiyle mukabele etti ![]() Devemi yanina getirdim,binecekken ![]() "Mü'min erkeklere söyle,bakışlarını sakınsınlar" (Nur:30) ayetini okudu ![]() Gözlerimi çevirdim; binecekken deve ürküp kaçtı, bu arada elbisesi az yirtildi ![]() "Basiniza musibet olarak ne gelirse,bu bizzat isleyip,onu hak etmeniz sebebiyledir" (Sura:30) ayetini mırıldandı ![]() "Sabret,deveyi baglayayım!" dedim ![]() "Bu hususta Süleyman'i anlayisli ve daha isabetli davranir kildik" (Enbiya:79) ayetini okuyarak,devemi yönlendirme konusunda benim daha basarılı olduğumu kasdetti ![]() Deveye bindi ve "Bunu bize baş eğdiren Allah'i tesbih ederim; yoksa bunu biz başaramazdık ![]() dönecegiz!" (Zuhruf:13-14) ayetlerini okudu "Haydi! " diye deveyi hızlandırdım ![]() "Yürüyüşünde (ve davranışlarında) vakur ol ve sesini yükseltme ![]() mukabelesinde bulundu ![]() Yürürken şiir okumaya başladım ![]() "Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun!" (Müzzemmil:20) dedi ![]() ![]() "Bu hususu ancak idrak ve basiret sahipleri düşünür anlar!" (Bakara:269) cevabini verdi ![]() Bir süre gittik; sonra evli olup olmadığını sordum ![]() "Ey iman edenler! Cevabı verildiğinde sizi üzecek meselelerden sormayın!" (Maide:101) ayetini okudu ![]() Derken kafilesine ulaştık ve "kafile içerisinde kimsen var mi?" dedim "Mal ve evlat dünya hayatinin süsüdür!" (Kehf:46) dedi ![]() ![]() ![]() "Allah İbrahim'i dost edindi; Allah Musa ile konustu; Ey Yahya,Kitab'a kuvvetle tutun!" (Nisa:125,164; Meryem:12) Ayetlerini okudu ![]() "Ey İbrahim,ey Musa,ey İsa!" diye kafileye seslendim ![]() Nur yüzlü üç genç "Buyur! " diye çıkageldi ![]() Onlara para verip,"Bununla içinizden birini sehre yollayin! Yemeklerin helal ve temiz olanina baksin ve size bir yiyecek getirsin ![]() ![]() karşılığında şimdi afiyetle yiyip için!" (Hakka:24) dedi ![]() Çocuklara,"Annenizin bu durumunu bana söylemezseniz bu yemekten yemem!" dedim ![]() "Annemiz" dediler ![]() gazabını çekecek yanlış bir söz çıkar korkusuyla 40 yıldır böyle sadece Kur'an'la konuşur ![]() İbn Mübarek,bu hadiseyi Kur'an'da her şeyin bulunduguna delil olarak anlatırdı |
![]() |
![]() |
|