08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evde Nar Ekşişi Nasıl Yapılır?
Nar Ekşisi Yapımı ve Faydaları

Nar taze olarak tüketildiğinde ve suyu içildiğinde çok faydalı bir meyve dir Bunun yanında yemeklerimize ve salatalarımıza lezzet verecek nar ekşiside çok yararlıdır Özellikle kısır patates salatası gibi yemekleri ayrı bir tat katar Nar ekşisini genellikle marketlerden alırız Fakat evde kendimiz yaparak daha sağlıklı ve güvenilir bir nar ekşisi elde edebiliriz Evet yapımı biraz zahmetlidir narın tanelerini ayıklamak zor olabilir Ama kısa bir uğraş sonrası sağlıklı nar ekşisinizi kendiniz yapabilirisniz
Yapılışı
Bıçakla ortalarindan ikiye ayrilan narlar, bir leğen içerisine sopalar yardımıyla kabuklarından ayrılir

Tadını değiştirmemesi için zarı ve uçları iyice temizlenir Sonrasında ise patates püresi yapilan ezici ile narları ezip, suyu çıkarılir ve süzgeç vasıtasıyla süzdürülür Orta ateşte, reçel suyu kıvamına gelene kadar kaynatılir Porselen bir tabağa damlattığınızda akmadan kalıyorsa olmuş demektir Bu aşamadan sonra bir süre güneşte bekletilir ve rengi koyulaştırılır
*Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactive kapların kullanılmaması gerekiyor Demir ve aluminyum kaplar bu kategoriye giriyor ve içlerinde pişen yiyeceklerin tadını bozuyorlar O yüzden bu tür asitli yiyecekleri çelik kaplarda pişirmekte yarar var

Nar Ekşisinin Faydaları
- Diş eti kanamalarına iyi gelir
- Tansiyonu yüksek olanlar için faydalıdır,
- Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler,
- Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur,
- Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır,
- Enerji verir yorgunluğu giderir,
- İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur,
- Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller,
- Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır iyi bakterilerin artmasını sağlar,
- İshali (diare) önler tedavide destek sağlar,
- Ciltte olumlu katkısı vardır pürüzsüz görünüm sağlar,
- Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır,
- Böbrek yaralarına karşı tatlı narın bol bol yenilmesi,
- Göz ağırısına karşı ekşi nar taneleri mercimek ve gül suyundan oluşan karışımın göz kapakları üzerine yarım saat konması,
- Göz kaşıntısında nar usaresinin pişirilerek süzüldükten sonra hazırlanan ılık sıvının sürme şeklinde göze sürülmesi,
- Dış basura karşı ekşi nar ile sirkeden kellik tedavisinde ise ekşi nar ile zeytinyağından oluşan bir terkibin kullanılması,
- Kalp çarpıntısına karşı nar tanelerinin dövülerek damıtılmış suyla şurup halinde içilmesi,
- Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde ağrı kesici özelliği bulunmaktadır

- Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir
Tatlı nar suyu ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır
- Yağ yakıcı özelliği vardır
Özellikle bel bölgesinde incelmeye yardımcıdır
|
|
|