![]() |
Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri Hatun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri HatunHiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz Mihri Hatun ![]() (Osmanlı Son Dönemi Kadın Şairlerinden Nigar Hanım ve Yakınları) Gerek tarihimize ve gerekse de edebiyatımıza damgasını vurmuş bazı şahıslar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihri Hatun, II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok Güzeldi Fakat Evlenmedi Mihri Hatun ömrü boyunca hiç evlenmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşk bâbında bizimle eyledi ol yâr bahs Can ile verdik cevabı itmedi tekrar bahs (Aşk hususunda o sevgili bizimle bahse girdi, fakat samimi olarak verdiğimiz cevaptan sonra tekrar bu meseleden bahsedemedi bile ![]() Neden evlenmediği üzerine şiirlerinde bir kayda ya da işarete rastlamadık ![]() ![]() Bunlardan biri şudur: Açılmamış bir çiçek olarak Cennet bahçesine gitti ![]() Diğer dikkat çeken benzetme ise; Altın gerdanlıktan başka, hiçbir nesne boynuna kol salmamıştır ![]() Fakat tarihimiz açısından üzücüdür ki, böyle bir şairimizin varlığı ilk olarak Rus kadın Türkologu Maştakova tarafından dünyaya duyurulmuştur ![]() ![]() ![]() Bazı Şiirleri Gazel Ben umardım ki seni yâr-ı vefâ-dâr olasın Ne bileydim ki seni böyle cefâ-kâr olasın Hele sen kaaide-î cevrde eksik komadın Dostluk hakkı ise ancağ ola var olasın Reh-i âşkında neler çektüğüm ey dost benim Bilesin bir gün ola aşka giriftâr olasın Sözüme uymadın ey asılası dil dilerim Ser-i zülfüne anın âhiri ber-dâr olasın Sen ki cân gül-şeninin bi gül-i nev-restesisin Ne revâdır bu ki her hâr ü hasa yâr olasın Beni âzâde iken aşka giriftâr itdin Göreyim sen de benim gibi giriftâr olasın Bed-duâ etmezem ammâ ki Huda’dan dilerim Bir senin gibi cefâ-kâra hevâ-dâr olasın Şimdi bir hâldeyüz kim ilenen düşmanına Der ki Mihrî gibi sen dahi siyeh-kâr olasın ![]() Ruhuñ envâr-ı savkından tolupdur bu cihân âtes Vücûdum mülkini yaksa ‘aceb mi her zamân âtes Yakup ‘askuñ odın sînemde dâ’im Yaklaram câna Anuñ′çün hâne-i dilde yanar her dem nihân âtes Firâkuñla viYâlüñle dil-i mecrûha ey dilber Olur her nâr bir gülsen olur her gülsitân âtes ilâhî gülsen-i hüsnin gözüm yasıyla sen şakla Tolupdur gerçi âhumdan zemîn ü âsumân âtes Çıkar cân rahtını şehr-i bedenden Mihrî dil-haste Fedâ kıl yâr yolunda ki ider nâ-gâh ziyân âtes Kaynak Şiir için kaynak ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri Hatunr Alıntı: Sultan II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O devirde siire verilen deger takdir edilse de, sonradan kendisini unutmusuz, ancak Rus Türkolog tarafindan hatirlatilmis tekrar ![]() Alıntı: Fakat tarihimiz açısından üzücüdür ki, böyle bir şairimizin varlığı ilk olarak Rus kadın Türkologu Maştakova tarafından dünyaya duyurulmuştur ![]() ![]() Tesekkürler Rukia, ellerine saglik ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri Hatun15 ![]() ![]() ![]() ![]() II ![]() ![]() Çorbada benim de tuzum olsun bari ve "Gazel" adlı şiirinin sadeleştirilmiş Türkçesini ekleyeyim ben de ![]() ![]() ![]() Ben umardım ki vefalı bir sevgili olasın Nerden bilirdim böyle cefakâr olacağını? Cevr yapma kaidelerinde eksik komadın Dostluk hakkı ise bu, ancak bu kadar olur, var olasın ![]() Ey dost, aşk yolunda neler çektiğimi Bir gün aşka tutulunca bilirsin ![]() Sözüme uymadın ey asılası gönül, dilerim ki Sonunda onun saçının teline aşılasın ![]() Beni, azade iken aşka düşürdün ![]() Sen de benim gibi aşka düş de göreyim ![]() Beddua etmiyorum amma Hûda'dan dilerim ![]() Senin gibi bir cefakâra düşesin ![]() Şimdi öyle bir haldeyiz ki düşmanına ilenen (beddua eden) "Sen de Mihrî gibi bahtsız olasın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri HatunMerak ettim araştırdım biraz ![]() ![]() ![]() Evlenmemiş olabilir ama dedim kesin işin içinde aşk yeniği var ![]() ![]() ![]() Haklı olabilirim ![]() ![]() ![]() Ne derece doğru bilmem ama nette bulduğum bazı bilgiler şöyle ![]() ![]() ![]() Gelgelelim Mihrî Hatun'u dünya çapında üne kavuşturan ise erkekleri peşinden sürüklemesi değil adını hiç vermediği bir kadına duyduğu ?ilgi? olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mihri Hatun'un ilgi duyduğu kadın uzun süre edebiyat ve tarih çevrelerince merak konusu olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynak Ama unutmamız ve onu bize yabancı birinin hatırlatması oldukça üzücü ![]() ![]() ![]() Paylaşım için teşekkürler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hiç Evlenmeyen Kadın Şairimiz | Mihri HatunGece, bunu yazan kisinin neye dayanarak yazdigini anlamadim ![]() Ilk olarak o fotograftaki Mihri Hanim olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arastirilmis iki kaynak var ![]() ![]() Ilgilenenler bakabilir ![]() http://www ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http://www ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|