Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
altın, balık, kuralı, lezzetli, pişirmenin

Lezzetli Balık Pişirmenin 2 Altın Kuralı...

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Arkadaşlar, ister tava yapın, ister fırın, ister ızgara Pişirdiğiniz balığın lezzetli olması için aşağıdaki iki altın kuralı asla unutmayın

1 Balığınızı biraz fazla tuzlayın

2 Az pişirin

Açıklama:

Balığı normalden %30-50 fazla tuzlamak lezzetini bir misli artıracaktır Tuz ve balık eti birbirine çok uyumludur Yerken limon suyu ilave etmek ( gerçi tartışmaya açıktır ama) bu lezzeti daha da artırır Zira limon ve tuz da birbiri ile çok uyumludur

Yüksek tansiyon veya perhiz problemi olanlar için tabidir ki bu usul geçerli değildir Önemle belirteyim

Az pişirmeden kasıt balığın etinin suyunu kaybetmemesini sağlamaktır Çok pişmiş bir balığın eti amiyane tabir ile tahtaya döner Tüm lezzeti ve suyunu kaybeder Ancak bunun bazı istisnaları vardır Küçük tavalık balıklar örneğin ufak boy izmarit, kıraça, bazen ufak boy sardalya vs aksine biraz fazla kızartılıp kıtır kıtır hale getirilirse tadına doyum olmaz Az pişirme kuralı daha etli ve iri balıklar içindir

Yukarıda anlattıklarım benim şahsi görüşlerimdir ve tabi ki tartışmaya açıktır

Afiyetler dilerim

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Iskarmoz

Arkadaşlar, ister tava yapın, ister fırın, ister ızgara Pişirdiğiniz balığın lezzetli olması için aşağıdaki iki altın kuralı asla unutmayın

1 Balığınızı biraz fazla tuzlayın

2 Az pişirin

Açıklama:

Balığı normalden %30-50 fazla tuzlamak lezzetini bir misli artıracaktır Tuz ve balık eti birbirine çok uyumludur Yerken limon suyu ilave etmek ( gerçi tartışmaya açıktır ama) bu lezzeti daha da artırır Zira limon ve tuz da birbiri ile çok uyumludur

Yüksek tansiyon veya perhiz problemi olanlar için tabidir ki bu usul geçerli değildir Önemle belirteyim

Az pişirmeden kasıt balığın etinin suyunu kaybetmemesini sağlamaktır Çok pişmiş bir balığın eti amiyane tabir ile tahtaya döner Tüm lezzeti ve suyunu kaybeder Ancak bunun bazı istisnaları vardır Küçük tavalık balıklar örneğin ufak boy izmarit, kıraça, bazen ufak boy sardalya vs aksine biraz fazla kızartılıp kıtır kıtır hale getirilirse tadına doyum olmaz Az pişirme kuralı daha etli ve iri balıklar içindir

Yukarıda anlattıklarım benim şahsi görüşlerimdir ve tabi ki tartışmaya açıktır

Afiyetler dilerim

Paylaşım için teşekkürler Cihangir Abi

Kırmızıyla belirttiğim kısım için bi kaç söyleyeceklerim vargerçi gerek konu gerekse konu başlığı açısından amacın dışına çıkmış olmak istemem ama duramadım işte

Limon:C vitamini ve antioksidan özelliği bakımından özellikle şu kış ayları için çok faydalı bir üründür ve ben şahsen limonsuz balık düşünemiyorumÖyle hazır şişeli soslardan değil,direkt olarak limonu ikiye bölüp suyunu sıkmayı kasdediyorum

Bölgemizde bol mikltarda yetişen narenciyenin başında gelen limon son yıllarda ihracatta ki bazı olumsuz etkenlerden dolayı üreticinin ve tüccarın elinde rezil rüsva olmaktadırAğaçta ki meyve bir sonraki sezonun verimi açısından hiç ekonomik değeri olmasa bile toplanmak zorunda ve işçilik ve nakliye gibi bir dizi masrafın neticesinde boş bir arazi,ırmak kenarı vs yerlere dökülmektedir

Bu zorunlu israfın sebebi en başta kontrolsüz ve ihtiyaçtan fazla üretim gibi görünse de tüketim konusunda ki bilinçsizlik daha ön plandadır

Şöyle ki;Silifke'mizde bile lokanta,çorbacı vs nin yüzde ellisi masaya marketten hazır alınmış şişeli limon suyu(sosu) koyarEvlerde ki durumda cabası

Serbest piyasa mantığıyla düşünürsek bunun ters bir tarafı yok ama ben bir gıdacı olarak diyorum ki;bu şekilde ambalajlı olan limon sularının hiç birisi saf limon suyu değildir ve teknik olarak olamazdaZeten etiket üzerinde böyle olmadığıda açık şekilde belirtilmiştirBuralarda limon oldukça ucuz ama diğer bölgeler için fiyatın hazır soslara göre kıyaslandığında az bir miktar fazla olması da doğalı arayanlar için önemli bir fark değildir diye düşünüyorumNetice itibariyle kullanacağımız bir kaç damla limon suyu

Hangi mevsim olursa olsun alacağımız bütün limon biyolojik olarak taze olmayabilir ama kimyasal olarak suyu taze limon suyudurBu durumda bir dizi işlem sonucunda dokusundan çıkartılıp sitrik asit(doğal limonda da bulunan ekşiliği vermek için),sodyum benzoat(koruyucuÇoğu avrupa ülkesinde yasak),beta karoten(sarı rengi veren gıda boyası),su(bildiğimiz içme suyu),kıvam arttırıcı pektinler ve karışımı stabilize etmesi için emülgatörler le katkılandırılmış hazır şişeli limon soslarını kullanmak hem üreticimize zarar vermekte,hemde doğal limondan alacağımız faydaları önlemektedir

Ayrıca en fazla limon ithalatı olan ülke Rusya özellikle limon sosu değil limon ithal etmektedirRus halkı o kadar ekonomik sorunlarına rağmen bütün limondan vazgeçmiyorlar yani

Yanlış anlaşılmasın kendimin dikili tek bir limon ağacı dahi yokYakınlarımın daAma şu kasım ve aralık aylarında bahçe kenarlarına dökülmüş limonları gördükçe için sızlıyorBunuda burada belirtmek istedim naçizane olarak Affola

Şimdi bu yazıyı ilgili konuya bağlarsak;

Balık(ister kızartma ister ızgara),limon(gerçek limon),birde soğanİşte size muhteşem üçlü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com