![]() |
Lezzetli Balık Pişirmenin 2 Altın Kuralı...
Arkadaşlar, ister tava yapın, ister fırın, ister ızgara.. Pişirdiğiniz balığın lezzetli olması için aşağıdaki iki altın kuralı asla unutmayın..
1. Balığınızı biraz fazla tuzlayın. 2. Az pişirin.. Açıklama: Balığı normalden %30-50 fazla tuzlamak lezzetini bir misli artıracaktır. Tuz ve balık eti birbirine çok uyumludur. Yerken limon suyu ilave etmek ( gerçi tartışmaya açıktır ama) bu lezzeti daha da artırır. Zira limon ve tuz da birbiri ile çok uyumludur. Yüksek tansiyon veya perhiz problemi olanlar için tabidir ki bu usul geçerli değildir. Önemle belirteyim.. Az pişirmeden kasıt balığın etinin suyunu kaybetmemesini sağlamaktır. Çok pişmiş bir balığın eti amiyane tabir ile tahtaya döner. Tüm lezzeti ve suyunu kaybeder. Ancak bunun bazı istisnaları vardır. Küçük tavalık balıklar örneğin ufak boy izmarit, kıraça, bazen ufak boy sardalya v.s aksine biraz fazla kızartılıp kıtır kıtır hale getirilirse tadına doyum olmaz. Az pişirme kuralı daha etli ve iri balıklar içindir. Yukarıda anlattıklarım benim şahsi görüşlerimdir ve tabi ki tartışmaya açıktır.. Afiyetler dilerim.. |
Lezzetli Balık Pişirmenin 2 Altın Kuralı...
Iskarmoz Arkadaşlar, ister tava yapın, ister fırın, ister ızgara.. Pişirdiğiniz balığın lezzetli olması için aşağıdaki iki altın kuralı asla unutmayın.. 1. Balığınızı biraz fazla tuzlayın. 2. Az pişirin.. Açıklama: Balığı normalden %30-50 fazla tuzlamak lezzetini bir misli artıracaktır. Tuz ve balık eti birbirine çok uyumludur. Yerken limon suyu ilave etmek ( gerçi tartışmaya açıktır ama) bu lezzeti daha da artırır. Zira limon ve tuz da birbiri ile çok uyumludur. Yüksek tansiyon veya perhiz problemi olanlar için tabidir ki bu usul geçerli değildir. Önemle belirteyim.. Az pişirmeden kasıt balığın etinin suyunu kaybetmemesini sağlamaktır. Çok pişmiş bir balığın eti amiyane tabir ile tahtaya döner. Tüm lezzeti ve suyunu kaybeder. Ancak bunun bazı istisnaları vardır. Küçük tavalık balıklar örneğin ufak boy izmarit, kıraça, bazen ufak boy sardalya v.s aksine biraz fazla kızartılıp kıtır kıtır hale getirilirse tadına doyum olmaz. Az pişirme kuralı daha etli ve iri balıklar içindir. Yukarıda anlattıklarım benim şahsi görüşlerimdir ve tabi ki tartışmaya açıktır.. Afiyetler dilerim.. Paylaşım için teşekkürler Cihangir Abi... Kırmızıyla belirttiğim kısım için bi kaç söyleyeceklerim var..gerçi gerek konu gerekse konu başlığı açısından amacın dışına çıkmış olmak istemem ama duramadım işte... Limon:C vitamini ve antioksidan özelliği bakımından özellikle şu kış ayları için çok faydalı bir üründür ve ben şahsen limonsuz balık düşünemiyorum..Öyle hazır şişeli soslardan değil,direkt olarak limonu ikiye bölüp suyunu sıkmayı kasdediyorum.. Bölgemizde bol mikltarda yetişen narenciyenin başında gelen limon son yıllarda ihracatta ki bazı olumsuz etkenlerden dolayı üreticinin ve tüccarın elinde rezil rüsva olmaktadır.Ağaçta ki meyve bir sonraki sezonun verimi açısından hiç ekonomik değeri olmasa bile toplanmak zorunda ve işçilik ve nakliye gibi bir dizi masrafın neticesinde boş bir arazi,ırmak kenarı vs. yerlere dökülmektedir... Bu zorunlu israfın sebebi en başta kontrolsüz ve ihtiyaçtan fazla üretim gibi görünse de tüketim konusunda ki bilinçsizlik daha ön plandadır.. Şöyle ki;Silifke'mizde bile lokanta,çorbacı vs. nin yüzde ellisi masaya marketten hazır alınmış şişeli limon suyu(sosu) koyar..Evlerde ki durumda cabası... Serbest piyasa mantığıyla düşünürsek bunun ters bir tarafı yok ama ben bir gıdacı olarak diyorum ki;bu şekilde ambalajlı olan limon sularının hiç birisi saf limon suyu değildir ve teknik olarak olamazda..Zeten etiket üzerinde böyle olmadığıda açık şekilde belirtilmiştir..Buralarda limon oldukça ucuz ama diğer bölgeler için fiyatın hazır soslara göre kıyaslandığında az bir miktar fazla olması da doğalı arayanlar için önemli bir fark değildir diye düşünüyorum..Netice itibariyle kullanacağımız bir kaç damla limon suyu... Hangi mevsim olursa olsun alacağımız bütün limon biyolojik olarak taze olmayabilir ama kimyasal olarak suyu taze limon suyudur.Bu durumda bir dizi işlem sonucunda dokusundan çıkartılıp sitrik asit(doğal limonda da bulunan ekşiliği vermek için),sodyum benzoat(koruyucu..Çoğu avrupa ülkesinde yasak),beta karoten(sarı rengi veren gıda boyası),su(bildiğimiz içme suyu),kıvam arttırıcı pektinler ve karışımı stabilize etmesi için emülgatörler le katkılandırılmış hazır şişeli limon soslarını kullanmak hem üreticimize zarar vermekte,hemde doğal limondan alacağımız faydaları önlemektedir.. Ayrıca en fazla limon ithalatı olan ülke Rusya özellikle limon sosu değil limon ithal etmektedir.Rus halkı o kadar ekonomik sorunlarına rağmen bütün limondan vazgeçmiyorlar yani... Yanlış anlaşılmasın kendimin dikili tek bir limon ağacı dahi yok..Yakınlarımın da..Ama şu kasım ve aralık aylarında bahçe kenarlarına dökülmüş limonları gördükçe için sızlıyor..Bunuda burada belirtmek istedim naçizane olarak ..Affola.. Şimdi bu yazıyı ilgili konuya bağlarsak; Balık(ister kızartma ister ızgara),limon(gerçek limon),birde soğan...İşte size muhteşem üçlü |