![]() |
Kurb (Allah'a Yakınlık) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurb (Allah'a Yakınlık)KURB (ALLAH'A YAKINLIK) Allahu Teâlâ, peygamberi Hz ![]() ![]() ![]() "Secde et de rabbine yaklaş ![]() Hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: "Kulun rabbine en yakın olduğu an, secdede olduğu zamandır ![]() Secde eden kimse, kendisine secdelerin tadı tattırıl-dığı zaman Allah'a yakın olur; çünkü bu durumda kul, secdesiyle, kâinatta var olmuş ve olacak bütün varlıkları kalbinden silerek, yüce Allah'ın azameti önünde secde etmektedir ![]() Bir tanesi şöyle demiştir: "İlahi huzurda durduğumda, 'Yâ Allah, yâ rabbi! şeklinde hitap etmek bana dağlardan daha ağır geliyor ![]() 45 el-Alak 96/19 ![]() 46 Müslim, "Salât", 215; Ebû Dâvûd, "Salât", 147-148; Nesâî, "Tat-bîk", 78 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve huzurda olmayana yapılır ![]() Gerçekten bunlar, birtakım manevî işaretler, güzel düşünceler ve ince mânalardır ![]() ![]() ![]() Bu hal, manevî sarhoşluğun kendisine hâkim olması ve mahviyet halinin kuvvetinden dolayı, nefsi, ruhunun nuru içinde kaybolmuş kimsede olur ![]() ![]() ![]() Bu makamda ruh, söz etmekten uzak olgun haliyle manevî fetihleri müşahede ile meşgul olur ![]() ![]() ![]() ![]() Cüneyd-i Bağdadî (k ![]() Ebû Ya'kûb es-Sûsî ise şöyle der: "Kul, Allahu Te-âlâ'ya yaklaşma halinde olduğu sürece, bu yaklaşmasında, yaklaştığını görmesinden kaybolmayınca, gerçekten yakın olmuş olmaz ![]() ![]() Bir tanesi bu mânada şunları söylemiştir: Seni sırrımda bulunca, seslendi lisanım sana; Bir mâna için toplandık, ayrıldık aynı mânada ![]() Eğer yüceliğin seni saklasa benim gözümden; Aşkın bana yakın eder; seni ayırmam gönlümden ![]() Zünnûn el-Mısrî (rah) demiştir ki: "Allahu Teâlâ'ya yakınlığı artan herkesin gönlünde O'nun heybeti de artar ![]() Sehl b ![]() ![]() Nasrâbâdî (rah) der ki: "Sünnete uyarak marifete, farzları eda ederek Allah'a yakılığa, nafileleri yerine getirerek de Allah'ın muhabbetine ulaşılır ![]() Bütün hamdler sadece Allah'a aittir ![]() İmam Gazali ![]() |
![]() |
![]() |
|