![]() |
Kuş Üzümlü Kalamar (Mürekkep Balığı) Dolması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kuş Üzümlü Kalamar (Mürekkep Balığı) Dolmasıkuş üzümlü kalamar (mürekkep balığı) dolması ![]() Malzemeler 7-8 adet orta boy kalamar 2 adet orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 su bardağı pirinç 1 demet dereotu 1 yemek kaşığı kuru kuş üzümü 1 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı 1 çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı toz şeker 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz 1 su bardağı su 1 adet limonun suyu Tarif • Öncelikle temizlenmiş kalamarlar yıkanır ve süzgeçte bekletilir ![]() • Öte yandan derin bir tavaya zeytinyağının yarısı aktarılır ve orta ısıdaki ocağın üzerine oturtulur ![]() • Yağ kızmaya başladığında çok ince yemeklik doğranmış soğanlar eklenir ![]() • Soğanlar sararmaya başladığında fıstık ve üzüm eklenerek 1-2 dakika kadar kavrulur ![]() • Sonra da iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinçler katılarak kavurma işlemine devam edilir ![]() • 3-4 dakika sonra ocaktan alınır ![]() • Bu sefer de içine tüm baharatlar, tuz ve şeker de eklenir ![]() • Çok ince kıyılmış dereotuyla da karıştırarak soğumaya bırakılır ![]() • Bir taraftan da kalamarlar hazır edilir ![]() • Her bir kalamar kesesinin, torbasının içine 2 yemek kaşığı kadar pirinçli harçtan koyularak ağız kısmı kürdanla kapatılır ![]() • Ya da iğne iplikle dikilip kapatılır ![]() • Kalamar dolmaları bir tencereye yan yana dizilir ![]() • Üzerlerine yarım su bardağı zeytinyağı, su ve limon suyu gezdirilir ![]() • Orta ısıdaki ocağın üzerinde en az 35-40 dakika, kalamarlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ![]() • Ilık olarak servise sunulur alıntı |
![]() |
![]() |
|