Enteral Beslenme Ürünleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enteral Beslenme ÜrünleriEnteral beslenme nedir, enteral beslenmenin ne olduğuna dair önemli bilgilerin tamamına ulaşarak enteral beslenmeyi öğrenebilirsiniz ![]() ![]() Malnütrisyon morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir Hastanede takip edilen hastalar malnütrisyon gelişimiaçısından en riskli gruplardan biri olarak bilinir Yapılan çalışmalardagelişmiş ülkelerde hastaneye yatırılarak tedavi edilen hastalarda %50 oranında değişen derecelerde malnütrisyon olduğu tespit edilmiştir Yatan hastalarda malnütrisyon nedenleri:hastalığa bağlı iştahsızlık, beslenmede güçlükler, besin ihtiyacının artmış olması, hastane diyetlerinin yetersizliği, tanı ve tedavi nedeniyle uzamış açlık periyotlarının olması ve hastalık nedeniyle artmış metabolik stres sayılabilir Hastanın metabolikve nütrisyonel değişimleri altta yatan hastalığın şiddeti, yaralanmanın tipi, organ disfonksiyonunun varlığı ve hastanın nütrisyon durumuna göre değişkenlik gösterir Vücudun alttayatan hastalığa ve hasara metabolik cevabı birçok sitokin (interlökin- 1, interlökin-6 ve tümör nekrozis faktör-alfa) ve karşı etkili hormonların (katekolaminler, kortizol, glukagon ve growth hormon) artmış üretim ve salınması şeklindedir Tümbu etkiler vücut enerji depolarının hızlı kaybına neden olan hiperkatabolizmayla sonuçlanır Hastaya zamanında ve yeterlimiktarda nütrisyon desteği sağlanmazsa enerji ve protein açığı ortaya çıkar Malnütrisyon doku ve yara iyileşmesi, respiratuar,kardiovasküler ve immün sistemi etkileyerek hastanede kalış süresinde uzamaya, komplikasyon oranında, hastane maliyetlerinde ve mortalitede artışa neden olur ![]() Günümüzdeki bilgi birikimi göstermektedir ki; hastanın nütrisyon durumu klinik gidişi önemli ölçüde etkilemektedir ![]() Bu nedenle yatışından itibaren hastanın nütrisyonel durumunun değerlendirilmesi ve nütrisyon desteğinin iyi planlanması hasta tedavisinin bir parçası olarak görülmelidir Yatan hastalarınnütrisyonel risk açısından değerlendirilmesi için çeşitli nütrisyon değerlendirme yöntemleri geliştirilmesine rağmen, rahatlıkla kullanılabilecek, üzerinde fikir birliği olan tek bir test yoktur Nütrisyon risk değerlendirilmesi için malnutritionUniversal Screening Tool, Nutritional risk screening 2002, mini nutritional assessment, short nutritional assessment questionaire, malnutrition screening Tool ve subjective global assessment testlerinden biri kullanılabilir Ancakkullanılan testin hasta popülasyonuna uygun, kolay uygulanabilir, güvenilirlik oranın yüksek, malnütrisyonlu ve malnütrisyon riskli hastaları kolayca ayırabilmesi göz önünde bulundurulmalıdır ![]() Uygun testle nütrisyon desteğinden fayda görecek malnütrisyonlu, orta derecede malnütrisyon riskli ve yüksek malnütrisyon riskli hastalar belirlenir Bundan sonraki aşamahastaya nütrisyon durumuna göre verilecek kaloriyi hesaplamaktır ![]() Hesaplama için indirekt kalorimetri yöntemi altın standart olarak kabul edilmektedir Ancak bu yöntem içingerekli sistemin pahalı olması, hasta uyumunun önemli olması ve iyi eğitimli personel gerektirmesi yaygın kullanımını ciddi şekilde kısıtlamıştır Günümüzde en sık kullanılan ve eniyi bilinen tahmini bazal metabolik hız ölçüm yöntemi Harris- Benedict yöntemidir ![]() Harris-Benedict eşitliğiyle hesaplanan bazal metabolik hıza mevcut hastalığın stres faktörüne karşılık gelen kalori artışı eklenerek total enerji ihtiyacı hesaplanır ![]() Hesaplanan total enerji miktarına hastanın fizik aktivite derecesi ve vücut ısısı değişikliklerine göre ek düzeltmelerin yapılması gerekmektedir Çünkü artan her 1 ºC vücutısısının total enerji tüketimini %13 arttırdığı, fiziksel aktivitenin ise derecesine göre %20?ye varan artışa neden olabileceği bildirilmiştir ![]() Ulvi DEMİREL, İbrahim Halil BAHÇECİOĞLU |
|
|
|