ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Enteral Beslenme Ürünleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=327094)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 12:44 AM

Enteral Beslenme Ürünleri
 

Enteral beslenme nedir, enteral beslenmenin ne olduğuna dair önemli bilgilerin tamamına ulaşarak enteral beslenmeyi öğrenebilirsiniz.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Malnütrisyon morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden
biridir. Hastanede takip edilen hastalar malnütrisyon gelişimi
açısından en riskli gruplardan biri olarak bilinir. Yapılan çalışmalarda
gelişmiş ülkelerde hastaneye yatırılarak tedavi edilen
hastalarda %50 oranında değişen derecelerde malnütrisyon olduğu
tespit edilmiştir .Yatan hastalarda malnütrisyon nedenleri:
hastalığa bağlı iştahsızlık, beslenmede güçlükler, besin
ihtiyacının artmış olması, hastane diyetlerinin yetersizliği, tanı
ve tedavi nedeniyle uzamış açlık periyotlarının olması ve hastalık
nedeniyle artmış metabolik stres sayılabilir. Hastanın metabolik
ve nütrisyonel değişimleri altta yatan hastalığın şiddeti,
yaralanmanın tipi, organ disfonksiyonunun varlığı ve hastanın
nütrisyon durumuna göre değişkenlik gösterir. Vücudun altta
yatan hastalığa ve hasara metabolik cevabı birçok sitokin (interlökin-
1, interlökin-6 ve tümör nekrozis faktör-alfa) ve karşı
etkili hormonların (katekolaminler, kortizol, glukagon ve
growth hormon) artmış üretim ve salınması şeklindedir. Tüm
bu etkiler vücut enerji depolarının hızlı kaybına neden olan
hiperkatabolizmayla sonuçlanır. Hastaya zamanında ve yeterli
miktarda nütrisyon desteği sağlanmazsa enerji ve protein açığı
ortaya çıkar . Malnütrisyon doku ve yara iyileşmesi, respiratuar,
kardiovasküler ve immün sistemi etkileyerek hastanede
kalış süresinde uzamaya, komplikasyon oranında, hastane maliyetlerinde
ve mortalitede artışa neden olur.


Günümüzdeki bilgi birikimi göstermektedir ki; hastanın nütrisyon
durumu klinik gidişi önemli ölçüde etkilemektedir.
Bu nedenle yatışından itibaren hastanın nütrisyonel durumunun
değerlendirilmesi ve nütrisyon desteğinin iyi planlanması
hasta tedavisinin bir parçası olarak görülmelidir. Yatan hastaların
nütrisyonel risk açısından değerlendirilmesi için çeşitli
nütrisyon değerlendirme yöntemleri geliştirilmesine rağmen,
rahatlıkla kullanılabilecek, üzerinde fikir birliği olan tek
bir test yoktur . Nütrisyon risk değerlendirilmesi için malnutrition
Universal Screening Tool, Nutritional risk screening
2002, mini nutritional assessment, short nutritional assessment
questionaire, malnutrition screening Tool ve subjective
global assessment testlerinden biri kullanılabilir. Ancak
kullanılan testin hasta popülasyonuna uygun, kolay uygulanabilir,
güvenilirlik oranın yüksek, malnütrisyonlu ve malnütrisyon
riskli hastaları kolayca ayırabilmesi göz önünde bulundurulmalıdır
.
Uygun testle nütrisyon desteğinden fayda görecek malnütrisyonlu,
orta derecede malnütrisyon riskli ve yüksek malnütrisyon
riskli hastalar belirlenir . Bundan sonraki aşama
hastaya nütrisyon durumuna göre verilecek kaloriyi hesaplamaktır.
Hesaplama için indirekt kalorimetri yöntemi altın
standart olarak kabul edilmektedir . Ancak bu yöntem için
gerekli sistemin pahalı olması, hasta uyumunun önemli olması
ve iyi eğitimli personel gerektirmesi yaygın kullanımını
ciddi şekilde kısıtlamıştır. Günümüzde en sık kullanılan ve en
iyi bilinen tahmini bazal metabolik hız ölçüm yöntemi Harris-
Benedict yöntemidir .
Harris-Benedict eşitliğiyle hesaplanan bazal metabolik hıza mevcut hastalığın stres faktörüne
karşılık gelen kalori artışı eklenerek total enerji ihtiyacı hesaplanır.
Hesaplanan total enerji miktarına hastanın fizik aktivite
derecesi ve vücut ısısı değişikliklerine göre ek düzeltmelerin
yapılması gerekmektedir. Çünkü artan her 1 ºC vücut
ısısının total enerji tüketimini %13 arttırdığı, fiziksel aktivitenin
ise derecesine göre %20?ye varan artışa neden olabileceği
bildirilmiştir .




Ulvi DEMİREL, İbrahim Halil BAHÇECİOĞLU



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.