Saz Kökü |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Saz KöküSaz Kökü Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Saz Kökü Yetiştiriciliği - Saz Kökü Hakkında SAZ KÖKÜ (Seirpus lacustris) Papirüsgiller familyasındandır ![]() 1-3 m boylarında , kalın kök saplı çok yıllık, otsu bir bitkidir Yeşil renkli gövde silindirik ve sünger gibidir Dipten çıkan yapraklar gövdeyi sarar Temmuz-ağustos aylarında salkımsı küçük kahverengi çiçekler açar,ağustos-eylül aylarında bunlardan oluşan tohumlar olgunlaşır![]() Ülkemizde dere ve göl kenarlarında , bataklıklarda , kumlu alanlarda,100 cm derinlikteki sularda kendiliğinden yetişir ![]() Üretimi tohumla yada ilkbaharda kökten ayırmayla yapılır ![]() Nişasta zengini köksaplarıyla taze süngerleri çiğ yada pişirerek yenebilir Tohumlar öğütülerek ekmek ve pasta ununa eklenir![]() Bitkinin şeker hastalığını iyileştirici ,idrar söktürücü,ishal giderici,asıl ilginci kanser iyileştirici etkileri vardır ![]() Bunun için bitkinin kök ve köksaplarından 20-50 gramı 1 litre kaynar suyla demlenir ve günde iki-üç kez birer bardak içilir ![]() Aynı şekilde kaynatılarak da içilebilir ![]() |
|
|
|