![]() |
Saz Kökü
Saz Kökü Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Saz Kökü Yetiştiriciliği - Saz Kökü Hakkında
SAZ KÖKÜ (Seirpus lacustris) Papirüsgiller familyasındandır. 1-3 m boylarında , kalın kök saplı çok yıllık, otsu bir bitkidir.Yeşil renkli gövde silindirik ve sünger gibidir.Dipten çıkan yapraklar gövdeyi sarar.Temmuz-ağustos aylarında salkımsı küçük kahverengi çiçekler açar,ağustos-eylül aylarında bunlardan oluşan tohumlar olgunlaşır. Ülkemizde dere ve göl kenarlarında , bataklıklarda , kumlu alanlarda,100 cm derinlikteki sularda kendiliğinden yetişir. Üretimi tohumla yada ilkbaharda kökten ayırmayla yapılır. Nişasta zengini köksaplarıyla taze süngerleri çiğ yada pişirerek yenebilir.Tohumlar öğütülerek ekmek ve pasta ununa eklenir. Bitkinin şeker hastalığını iyileştirici ,idrar söktürücü,ishal giderici,asıl ilginci kanser iyileştirici etkileri vardır. Bunun için bitkinin kök ve köksaplarından 20-50 gramı 1 litre kaynar suyla demlenir ve günde iki-üç kez birer bardak içilir. Aynı şekilde kaynatılarak da içilebilir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.