07-25-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Cinsel Sorunların Dini Yönü
Bugün gazetesi yazarı Paksu, okurlarından gelen evlilikte cinsel sorunlarla ilgili soruları yanıtladı
-----------
Sayın hocam, affınıza sığınarak başlamak istiyorum Evli bir bayanım
Tansiyon nedeniyle eşimin kullandığı ilaçlar cinsel hayatımızı tamamen sıfırladı Eşim değil doktora görünmek, adının bile anılmasını istemiyor Cinsellik adına en küçük bir yaklaşımı yok "Ben ihtiyaç duymuyorum" diyerek beni yok sayıyor Ben ise sağlıklı bir bayanım ve eşimi seviyorum Eşim sorununa teslim olmuş ve çözüm adına hiçbir şey yapmıyor Ne yapmalıyım, kaderime razı mı olmalıyım? Dinimizin bu konudaki yaklaşımı nedir, ne tavsiye eder? (E Işık İstanbul)
Sormak ayıp değil, öğrenmek ise hiç ayıp değildir Kur'ân, özel hayatımızla ilgili soru sormaya teşvik ettiği gibi, Peygamberimiz de kendisine yöneltilen özel sorulara cevap vermiştir
Kur'ân diyor ki, " Sana kadınların ay halini soruyorlar De ki: O bir rahatsızlıktır Onun için ay halinde olan kadınlardan ayrı durun ve temizleninceye kadar onlarla ilişkiye girmeyin " (Bakara, 2:222)
Bir başka âyette de, " Oruç gecesinde kadınlarınızla ilişki size helal kılındı Onlar sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbisesiniz " (Bakara, 2:187) deniyor
Peygamberimizin uygulaması da aynı yöndedir Bir defasında Ümmü Süleym, Peygamberimize gelerek, kadınlara ait özel bir soru sordu:
"Yâ Resulallah, (Şüphesiz Allah hakkı beyan buyurmaktan hayâ etmez) erkeğin uyku esnasında gördüğünü kadın da görse; bundan dolayı erkeğin kendisinde gördüğünü kadın da görüyor" diyerek kadının ihtilâm olunca ne yapması gerektiğini öğrenmek istedi
Bu soruyu duyan Hz Âişe, "Ey Ümmü Süleym, kadınları rezil ettin, Allah hayrını versin (kadın ihtilâm olur mu?)" diye çıkıştı
Peygamberimiz de Hz Âişe'ye; "Tam tersine, sen  (Bu söze sen daha lâyıksın) Allah senin hayrını versin Evet, ey Ümmü Süleym, kadın da bunu gördüğü zaman yıkanmalıdır Kadınların suyu yoksa hangi sebeple çocuğu kendisine benzer?" buyurdu
Evliliğin sağlıklı bir biçimde yürümesinin bir şartı da karı kocanın cinsel hayatlarının düzenli olmasıdır Taraflardan birisi bu konuda ihmalkarlık gösteriyor veya yetersiz bir duruma gelmişse, ona göre bir çözümün getirilmesi gerekir
Bu konuda ihmalkar davranan sahabelerine Peygamberimiz uyarıda bulunmuştur Mesela, Abdullah İbn Amr evlendiğinde, " Bu kadın benim ibadetime engel olacak " diyerek beş-on gün hanımının yanına uğramamış ve ancak Efendimizin, " Hanımının da senin üzerinde hakkı vardır " ikazıyla gitmişti
Bunun için evlilik süresince eşlerin cinsel hayatı, evliliğin devamını sağlayacağı ve iyi geçinmeye yardımcı olacağı için, dini açıdan vacip görülmüştür
Hz Ömer , savaşa katılan mücahitlerin eşlerinden altı aydan fazla ayrı kalamamaları için emir vermişti Yine bir seferinde Hz Ömer, kızı Hz Hafsa 'ya genç bir kadının kocasından ne kadar süreyle ayrı kalmasının uygun olacağını sorunca, Hz Hafsa " Beş veya altı ay " diye cevap vermişti
Diğer taraftan erkeğin cinsel gücünü kaybetmesi, evliliği sona erdirmenin bir gerekçesi olarak belirlenmiştir
Size evliliği bitirin diyecek değilim Bir çözüm önerisi olarak, evvela, eşinizi ikna ederek bir psikologa gitmesini temin edin Daha olmazsa kendiniz psikologa giderek nasıl hareket edeceğinizi öğrenin Ama sabırlı olmayı da elden bırakmayın Çünkü herkesin farklı imtihan alanı vardır
Mehmet Paksu : mehmetpaksu@bugun com tr
www bugun com tr
Kaynak : Bayposta com
|
|
|