![]() |
Abartılan Çocuk Sevgisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abartılan Çocuk SevgisiAbartılan Çocuk Sevgisi Aşırı istenilen,geç kavuşulan,tek çocuk,ilk çocuk,tek erkek veya kız çocuk,en küçük çocuk,geniş bir sülalenin tek erkek çocuğu gibi çocuklar genellikle abartılmış sevginin odak noktası olurlar ![]() büyütülürler ![]() ![]() konuşup geç yürürler ![]() ![]() kral gibi her dediği hiç istisnasız anında yerine getirilmeye çalışılır ![]() çocukların üzerlerine titrenir ![]() yorulup incinmesin,mikrop kapmasın diye aile üyeleri ellerinden gelen tüm gayreti gösterir ![]() ![]() Abartılmış sevgi ve aşırı koruyuculuk daha çok anne çocuk ilişkisinde ortaya çıkmaktadır ![]() yalnızlığı ve hayattan özellikle de eşinden ve evliliğinden beklediğini bulamamış olmasıdır ![]() büyüdüğünü ve olgunlaşabileceğini asla kabul etmek istemez ![]() (Çocuklar genelde üç yaşından itibaren rahatlıkla kaşık kullanabilir)çocukları 8-9 yaşlarında olmasına rağmen yemeklerini kendileri yedirmek isterler ![]() çağında bulunan 13-14 yaşındaki çocuklarına kendileri banyo yaptırmak isterler ![]() ![]() konusunda pek söz hakkı verilmez ![]() anne çocuğuyla yatmak ister ![]() görür de, korkarsa ben onun sesini duyamam,onun yanın da olmalıyım ![]() bahaneleri vardır ![]() dile getirdiğini ve çocuğuna yardım ettiğini düşünmek- tedir ![]() yalnızlığını ve mutsuzluğunu ,çocuğuna kendisini adayarak telafi etmeye çalışmaktadır ![]() bulunmaz hissetmektedir ![]() almaktadır ![]() ![]() Aşırı koruyucu ve abartılı sevgisi olan anne babalar çocuklarına derin duygusal bağla bağlıdırlar ![]() içindedirler ![]() ![]() mutlu edemeyeceklerini düşündükleri için hep endişelidirler ![]() şefkat gösterirler ![]() Çiçeğin suya ihtiyacı vardır ama çok sularsanız ölür gider ![]() Bu tür ailelerde çocuğa doğal yaşam hakkı verilmez ![]() yaşı kaç olursa olsun fikri sorulmaz ![]() davranılmaz ![]() ise bertaraf edilmeye çalışılır ![]() davranış için duygu sömürüsü,(yemedim yedirdim,giymedim sana giydirdim,gençliğimi sana feda ettim ![]() ![]() kullanırlar ![]() Aşırı bağımlı bir çocuk kendine ait bir kişilik yapısı geliştirmekte çok zorlanır ![]() ![]() 8 yaşındaki A ![]() ![]() için başvurmuştur ![]() (Anemnez)alındıktan sonra çocuğun okul korkusu geliştirdiğini tespit ettim ![]() Aramızda şu konuşma geçti ![]() En çok hangi yemeği seversin A ![]() ![]() Çocuk çekingen ürkek bakışlarıyla önce annesine sonra bana baktı ![]() sorduğum soruya cevap vereceğini ümit ederek susmayı tercih etti ![]() Peki patates kızartmasını sever misin?Diye sorduğumda ise annesine yönelerek Anne ben patates kızartmasını seviyor muyum? dedi ![]() yemeği severek hangi yemeği ise sevmeden yediğinin farkında dahi değildi ![]() bu güne kadar ona bu konu hakkında hiç soru sorulmamıştı ![]() En iyiyi anne baba bilir ![]() almalıdır ![]() ![]() bulamadığı için okulu sevmiyor ve ders çalışmıyordu ![]() önce kovulmak ve evde rahat bir hayat sürmekti ![]() Bu konuda verebileceğim diğer bir örnekse: Çocuk 9 yaşında idi ![]() ![]() bozukluğu da bulunmuyordu ![]() ve aşırı koruyucu olduğu ,bu nedenle de ortalığı kirletecek düşün- cesiyle 5 yaşına kadar çocuğun devamlı altının bağlandığı ve 5 yaşından sonra ise gece bezlenmesine devam edildiği ,çocuk tuvaleti kullanmak istedi -ğinde ise normal temizliğinin kendisi tarafından değil de annesi tarafından yapıldığı öğrenildi ![]() etmişti ![]() alıyordu ![]() Bu somut örneklerde anne babanın aşırı koruyucu tavır ve yoğun sevgi bombardımana çocuğun tutulmasının ne kadar yanlış olduğu görülmek- tedir ![]() yeterli kas gelişimine sahip olduktan sonra tuvaletini kendi kendisine yapmasına ve kendi başına yemek yemesine ,uyumasına,giyinip soyunmasına,kendi seçimlerinin olmasına,arkadaşlarının davetlerine katılmasına ve onları davet etmesine,psiko-sosyal gelişiminin tamamlanmasına sevgi ve koruyuculukta ölçülü davranarak onlara yardımcı olmalıyız ![]() ![]() ABARTILMIŞ SEVGİ VE AŞIRI KORUYUCU ANNE BABA TUTUMUNUN ÇOCUĞUN KİŞİLİK GELİŞİMİ ÜZERİNDE KALICI ETKİLERİ Aşırı koruyucu ve abartılmış sevgi ile büyütülen çocuklar hayata ve sosyal yaşama gereğince hazırlanamazlar ![]() edinmeden hayatla karşı karşıya kaldıklarında uyum sağlamakta güçlük çekmektedirler ![]() ![]() çocuklaraAnne kuzusu veya Süt çocuğu gibi isimler takılmakta ve bu şekilde muamele görmektedirler ![]() ![]() başarma gücünden, kendilerini kabul ettirme istek ve yetene ğinden yoksundurlar ![]() ![]() başarısız ve mutsuz olurlar ![]() ![]() bu yarışta baştan yenilgiyi kabul eder ![]() görülmez ![]() ![]() Ailenin aşırı hoşgörüsü ve çocuğa olan düşkünlüğü çocuğu bencil yapar ![]() dünyanın merkezi olarak kendisini görür ![]() kişileri kendi emri altında tutup,hizmet ettirmeye çalışır ![]() uyumu vardır ![]() ![]() kendini topluma kabul ettirmek için zaman zaman isyankar davranışlar sergileyebilirler ![]() Çocuk ailesine olan bağımlılığını dış çevreye de genelleyebilir ![]() altına alabilecek herkese karşı bağımlı olmaya başlar ![]() devam eder ![]() ![]() büyümeyenYetişkin-çocuk olarak kalırlar ![]() Anne baba olarak çocuğa doğal yaşam fırsatını vermeliyiz ![]() için yardımcı olmalıyız ![]() imkanları sağlamalıyız ![]() Çocuklar hayatları boyunca kendi ayakları üzerinde kendileri durabil- melidirler ![]() rehberlik etmek ve kendi başlarına sağlıklı ,mutlu bir hayat sürmeleri için gerekli imkanları sağlamak ve eğitimi verebilmektir ![]() |
![]() |
![]() |
|