Gida Allerjisi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gida AllerjisiTanımlar Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır Bunlar gıdalar içinde bulunantoksik veya mikrobik maddelere bağlıdır ![]() Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur Genel olarak 2 gruba ayrılır: 1 Allerjik olmayanlar: Örnek; doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır) ![]() 2 Allerjik gıda reaksiyonlarıGıda allerjileri ne oranda görülür? Gıda allerjileri erişkinlerde %1, çocuklarda %2 5 oranında görülmektedir Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder: 1 Çocuklarda gıda allerjileri daha sıktır, 2 Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır ![]() Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır ![]() En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur? Gıda allerjilerinin %90ı; Çocuklarda Süt Yumurta Yerfıstığı Buğday Soya Fındık, ceviz ![]() ![]() Erişkinlerde Yerfıstığı Fındık, ceviz ![]() ![]() Balık Deniz kabukluları |
|
|
|