07-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yumurtanın Bileşimi
Kanatlı hayvan ürünlerinin en önemlilerinden birisi olan yumurta, biyolojik değeri yüksek protein içeriği ve lezzetli olması nedeniyle insan beslenmesinde önemli yer tutmaktadır Protein kaynakları, vücut proteinine dönüşebilme bakımından sıralandığında, yumurta % 100’e yakın bir değerle birinci sırayı almaktadır Yumurta, mineral ve vitamin bakımından zengin olması yanında, kalori değerinin düşük olması ve kişiye doygunluk hissi vermesi nedeniyle kilo sorunu olanlara çekinmeden tavsiye edilebilecek uygun bir yiyecektir
Hayvansal ürünler değişen miktarlarda kolesterol içermektedir Böbrek üstü bezi 5000 mg/100 g’lık kolesterol içeriği ile (kuru maddede % 14) birinci sırada yer alırken, bir kanatlı ürünü olan yumurta 550 mg/100 g’lık kolesterol içeriği ile önemli miktarda kolesterol içeren hayvansal ürünlerden birisidir Gıda ve organların kolesterol içerikleri aşağıda gösterilmektedir Hayvan türlerine bağlı olarak yumurta ağırlığı, yumurta akı oranı, yumurta sarısı oranı ve yumurta kabuğu oranı da değişiklik göstermektedir
Yumurta akı oldukça fazla oranda su içermekte ve kuru maddesinin tamamına yakın bir kısmı proteinden oluşmaktadır Yumurta sarısı ise protein, yağ, kül bakımından oldukça zengindir ve yumurtadaki lipidin hemen hemen tamamını içerir Yumurta lipidinin % 65 5’i trigliserid, % 28 3’ü fosfolipid ve % 5 2’si kolesterolden (% 5’i serbest kolesterol, geri kalanı ise kolesterol esterleri) oluşur
Kolesterol miktarı, mg/100 g
Yumurta 550
Beyin 2000-3000
Karaciğer 300
Tereyağı 250
Midye, istiridye, istakoz vs 200
Balık eti 70
Koyun ve dana eti 60-90
Tavuk eti 60
Süt 10
Yağlı peynir 82
Bitkisel yiyecekler -
Kas, iskelet 120
Deri 300
Böbrek üstü bezi 5000
Yumurta
ağırlığı, g
Yumurta akı, %
Yumurta sarısı, %
Yumurta
kabuğu, %
Bıldırcın
13
59 5
32 2
8 3
Kaz
130
52 5
35 1
12 4
Ördek
65
52 6
35 4
12 0
Hindi
89
57 4
32 6
10 0
Tavuk
60
61 5
29
9 5
Yumurtanın sindirimi kolaydır ve yenildikten en fazla 2-3 saat sonra mideyi terk eder Yumurta, zayıf ve şişman bireyler ile dinlenme dönemindeki hastalar için hazırlanan diyetlerde önemli yer tutar ve yiyeceklerin besin değerini yükseltmek amacıyla kullanılır Gastrit, ülser, diyabet, gut ve anemi gibi hastalığı bulunanların diyetlerinde rahatlıkla kullanılabilir Demir eksikliği bulunan gebe ve emzirme dönemindeki bayanların haftada en az 2-3 adet yumurta yemeleri, demir eksikliğini gidermeye önemli katkı sağlamaktadır Anne sütü alamayan bebeklere üçüncü aydan itibaren katı yumurta sarısı verilmesi ile çocuk için gerekli olan kolesterol, esansiyel aminoasitler, P ve Fe gibi besin madde ihtiyaçları karşılanmaktadır
Dyt Gökmen Gök
|
|
|