![]() |
Sebze Ve Meyve Grubu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sebze Ve Meyve GrubuBitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebze ve meyvelerin fonksiyonları:
Pişmiş olarak 4-8 yemek kaşığı (bakla, bezelye, kereviz, yer elması gibi nişastası yüksek sebzeler 4 kaşık diğerleri 8 kaşık tüketildiğinde 1 porsiyon sebze alınmış olur ![]() ![]() Meyve Değişimleri (1 Porsiyon miktarları) Meyve Türü Ananas Pratik Ölçü 1 dilim (Gr) 75 Avokado 1/2 adet 125 Ahududu 1/2 su bardağı 75 Ayva 1/4 orta boy 75 Armut 1 küçük boy 75 Böğürtlen 1/2 su bardağı 75 Çilek 1 su bardağı 125 Dut 1/2 su bardağı 50 Elma 1 küçük boy 80 Erik - kırmızı erik 5 adet 60 Yeşil erik 10 adet 100 Mürdüm eriği ( taze ) 3-4 adet 50 Greyfurt ( x ) 1/2 adet 125 İncir ( taze ) 1 adet 50 Kavun 1 ince dilim 125 Kivi 1 orta boy 100 Karpuz 1 ince dilim 150 Kayısı 1-2 adet 100 Kiraz ( x ) 15 adet 75 Limon 1 orta boy 100 Mandalina 1 büyük boy 100 Muz 1/2 küçük boy 50 Nar 1/2 adet 75 Portakal 1 orta boy 125 Portakal 1 orta boy 125 Şeftali ( x ) 1 orta boy 100 Üzüm 15 iri tane 60 Vişne 15 adet 75 Malta eriği ( Yeni dünya ) 6 adet 60 Öneriler Günde en az 5-7 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmelidir ![]() Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, limon gibi turunçgillerden seçilmelidir ![]() Sebzeler pişirilirken haşlama, buharda haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|