ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Sebze Ve Meyve Grubu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=243021)

Prof. Dr. Sinsi 07-16-2012 09:38 PM

Sebze Ve Meyve Grubu
 
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır. İçeriklerinin büyük bir bölümünü su oluşturur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Bunun yanında mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler. Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı yiyecekler sebzeler ve meyvelerdir.

Sebze ve meyvelerin fonksiyonları:
  • Büyüme ve gelişmeye yardım ederler.
  • Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar.
  • Deri ve göz sağlığı için temel öğeler içerirler.
  • Diş ve diş eti sağlığını korurlar.
  • Kan yapımında görev alan öğelerden zengindirler.
  • Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.
  • Doygunluk hissi sağlarlar.
  • Dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltırlar.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.
Sebze Değişimleri (1 Porsiyon miktarları)

Pişmiş olarak 4-8 yemek kaşığı (bakla, bezelye, kereviz, yer elması gibi nişastası yüksek sebzeler 4 kaşık diğerleri 8 kaşık tüketildiğinde 1 porsiyon sebze alınmış olur.)Çiğ sebzelerin bir porsiyonu ortalama 100-150 gramdır.

Meyve Değişimleri (1 Porsiyon miktarları)


Meyve Türü

Ananas Pratik Ölçü

1 dilim (Gr)

75
Avokado 1/2 adet 125
Ahududu 1/2 su bardağı 75
Ayva 1/4 orta boy 75
Armut 1 küçük boy 75
Böğürtlen 1/2 su bardağı 75
Çilek 1 su bardağı 125
Dut 1/2 su bardağı 50
Elma 1 küçük boy 80
Erik - kırmızı erik 5 adet 60
Yeşil erik 10 adet 100
Mürdüm eriği ( taze ) 3-4 adet 50
Greyfurt ( x ) 1/2 adet 125
İncir ( taze ) 1 adet 50
Kavun 1 ince dilim 125
Kivi 1 orta boy 100
Karpuz 1 ince dilim 150
Kayısı 1-2 adet 100
Kiraz ( x ) 15 adet 75
Limon 1 orta boy 100
Mandalina 1 büyük boy 100
Muz 1/2 küçük boy 50
Nar 1/2 adet 75
Portakal 1 orta boy 125
Portakal 1 orta boy 125
Şeftali ( x ) 1 orta boy 100
Üzüm 15 iri tane 60
Vişne 15 adet 75
Malta eriği ( Yeni dünya ) 6 adet 60




Öneriler

Günde en az 5-7 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmelidir.

Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, limon gibi turunçgillerden seçilmelidir.

Sebzeler pişirilirken haşlama, buharda haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Kızartma veya kavurma yöntemi uygulanarak pişirilmemelidir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.