![]() |
Sebze Ve Meyve Grubu
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubunda yer alır. İçeriklerinin büyük bir bölümünü su oluşturur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Bunun yanında mineraller ve vitaminler bakımından zengindirler. Folik asit, A vitaminin ön öğesi olan beta-karoten, E, C, B2 vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler. Vücuda zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı yiyecekler sebzeler ve meyvelerdir.
Sebze ve meyvelerin fonksiyonları:
Pişmiş olarak 4-8 yemek kaşığı (bakla, bezelye, kereviz, yer elması gibi nişastası yüksek sebzeler 4 kaşık diğerleri 8 kaşık tüketildiğinde 1 porsiyon sebze alınmış olur.)Çiğ sebzelerin bir porsiyonu ortalama 100-150 gramdır. Meyve Değişimleri (1 Porsiyon miktarları) Meyve Türü Ananas Pratik Ölçü 1 dilim (Gr) 75 Avokado 1/2 adet 125 Ahududu 1/2 su bardağı 75 Ayva 1/4 orta boy 75 Armut 1 küçük boy 75 Böğürtlen 1/2 su bardağı 75 Çilek 1 su bardağı 125 Dut 1/2 su bardağı 50 Elma 1 küçük boy 80 Erik - kırmızı erik 5 adet 60 Yeşil erik 10 adet 100 Mürdüm eriği ( taze ) 3-4 adet 50 Greyfurt ( x ) 1/2 adet 125 İncir ( taze ) 1 adet 50 Kavun 1 ince dilim 125 Kivi 1 orta boy 100 Karpuz 1 ince dilim 150 Kayısı 1-2 adet 100 Kiraz ( x ) 15 adet 75 Limon 1 orta boy 100 Mandalina 1 büyük boy 100 Muz 1/2 küçük boy 50 Nar 1/2 adet 75 Portakal 1 orta boy 125 Portakal 1 orta boy 125 Şeftali ( x ) 1 orta boy 100 Üzüm 15 iri tane 60 Vişne 15 adet 75 Malta eriği ( Yeni dünya ) 6 adet 60 Öneriler Günde en az 5-7 porsiyon sebze ya da meyve tüketilmelidir. Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, limon gibi turunçgillerden seçilmelidir. Sebzeler pişirilirken haşlama, buharda haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Kızartma veya kavurma yöntemi uygulanarak pişirilmemelidir. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.