Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Makarna & Pilav

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
makarna, sosları, özel

Özel Makarna Sosları

Eski 07-16-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Özel Makarna Sosları



Tariflere geçmeden önce makarna pişirirken dikkat edilmesi gereken bir iki ayrıntıdan da bahsetmek gerek Her zaman büyük bir tencere kullanın 225 gr makarnaya 2,25 lt su kullanın Suya, bir yemek kaşığı tuz ekleyin Makarnayı eklemeden önce suyun yeterince kaynadığından emin olun Makarna tanelerinin birbirinden ayrılması için sadece 1 kez karıştırın Eğer spaghetti gibi uzun bir makarna pişiriyorsanız, tamamının suyun içerisine girmesini sağlayacak şekilde dibe doğru batırın


Mutfak saatinizi kurun Makarnanın ideal pişirme süresi 10-12 dakikadır Ancak bu süre makarnanın şekline ve kalitesine göre değişir En geçerli yol, tadına bakmaktır Bu nedenle pişirme sırasında 8, 9 ve 10 dakikada makarnanın tadına bakın Bu, özellikle yeni marka bir makarnayı denerken gerekmektedir Soslu bir makarna yapacaksanız, kaynama süresini 1 dakika kısaltıp onu pişirme süresine ekleyebilirsiniz


Lavabonun içinde süzgeciniz hazır olsun Süzgecin etrafından sıcak su akıtmaya başlayın ki, süzgeç sıcak makarnaya hazır olacak derecede ısınsın Süzgecin nemli kalması makarnanın kurumasını engelleyecektir

ZEYTİNYAĞ VE SARMISAKLI SPAGETTİ

Malzemeler:

1’er adet kırmızı ve yeşil sivri biber

4 - 6 diş sarmısak

1 demet maydanoz

400 gr spaghetti

100 ml zeytinyağı

60 gr parmesan

tuz


Hazırlanışı:

Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın Küçük küp doğrayın

Sarmısakları hafif tuz ilavesiyle dövün

Maydanoz yapraklarını yıkayıp ince kıyın

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın

Küp doğradığınız biberleri ve dövdüğünüz sarmısakları kızgın yağda kavurun İsterseniz biraz tuz serpip ateşten alın

Parmesan peynirinin yarısını ince, yarısını iri rendeleyin

Makarnanın 100 ml haşlama suyundan ayırıp makarnayı süzün

Önceden ısıtılmış büyük bir kasede makarna, ayırdığınız haşlama suyu, biberli yağ, maydanoz ve ince rendelenmiş peyniri karıştırın

Makarnanın üstüne iri rendelenmiş parmesan peynirini serpip servis yapın



KREMA SOSLU MAKARNA

Malzemeler:

1 demet yeşil soğan

30 gr tereyağı

20 gr toz şeker

500 ml domates püresi

150 ml sebze suyu

400 gr makarna

150 gr domates

150 ml krema

25 gr ince halka doğranmış frenk soğanı

40 gr parmesan peyniri rendesi

tuz

pul biber


Hazırlanışı:

Yeşil soğanları temizleyin Beyaz ve açık yeşil kısımlarını çok küçük küp doğrayın Tereyağında şeffaf oluncaya kadar kavurduktan sonra üzerine şeker serpin Açık kahverengi oluncaya kadar karıştırarak karamelize edin Domates püresini ve sebze suyunu ekleyin, üstü açık 10 dakika kaynatın

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın Domatesi 30 saniye kaynar suda bekletin Soğuk sudan geçirip kabuğunu soyun Dörde bölerek, çekirdeklerini çıkartın ve küp doğrayın Sosa kremayı ekleyin Tuz, pul biber ile tatlandırın Küp domatesleri ekleyin

Makarnayı süzdükten sonra sos ile karıştırın Üstüne frenk soğanını ve parmesan rendesi serpip servis yapın


SEBZELİ MAKARNA

Malzemeler:

150 gr havuç

150 gr pırasa

150 gr sap kereviz

200 gr soğan

1-2 yeşil sivri biber

2 diş sarmısak

60 ml zeytinyağı

15 gr salça

100 ml sebze suyu

400 gr makarna

15 gr şeker

tuz

karabiber


Hazırlanışı:

Havuç, pırasa, kereviz ve soğanı temizleyip küçük küp doğrayın

Havuç ve pırasayı kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlayın Soğuk sudan geçirip süzülmeye bırakın

Sivribiberleri uzunlamasına ikiye kesin Çekirdeklerini çıkartın

Tavaya zeytinyağını koyun Temizlenmiş ikiye kesilmiş biberleri ve sarmısakları küp doğrayıp zeytinyağında kavurun

Tavaya havuç, kerevizler, pırasa, soğan ve salçayı ekleyip kısa bir süre daha kavurun Sebze suyunu ilave ettikten sonra tencerenin üstü açık olarak 10 dakika kaynatın

Makarnayı pakette önerilen şekilde haşlayın Sosu tuz, karabiber ve şeker ile tatlandırın Makarnayı süzüp sosla karıştırdıktan sonra servis yapın



SOMONLU KELEBEK MAKARNA

Malzemeler:

100 gr arpacık soğanı

2 diş sarmısak

40 gr top karabiber

100 gr füme somon (dilimlenmiş)

30 ml Zeytinyağı

100 ml votka

250 ml krema

1 paket kelebek makarna

20 gr tereyağı

40 gr krem peynir

1/2 demet dereotu

tuz

karabiber


Hazırlanışı:

Soğanları küp, sarmısakları ince doğrayın

Top biberleri havanda irice dövün Somonu ince şerit doğrayın

Yağı bir tavada kızdırın Sarmısak ve soğanı orta ateşte renkleri değişmeyecek şekilde 3 dakika kavurun

80 ml votkayı tavaya ekleyin ve yarısı kalıncaya kadar kaynatın Kremayı ekleyip 6 dakika daha kaynatın Tuz serpin

Makarnayı haşlayıp süzülmeye bırakın 50 ml haşlama suyundan saklayın

Bir tavaya tereyağı, makarna, makarnanın haşlama suyunu koyun Tereyağı eriyinceye kadar karıştırın

Somon, kremalı sos, biber taneleri ve kalan votkayı makarnaya ekleyin Makarnayı yanında krem peynir ve dereotuyla servis yapın

Aynı tarifi isterseniz palamut füme ya da haşlanmış karidesle de yapmanız mümkün Votkayı isterseniz kullanmayabilirsiniz


MAKARNA OKULU








MAKARNA ÇEŞİTLERİ

Lazanya: Kare veya dikdörtgen tabaka şeklinde aralarına malzeme konularak pişirilen makarnadır

Penne: Domates, et veya sebze sosuna uygundur

Farfalle: Krema bazlı soslar için uygundur

Fusuli: Et ve domates sosları için uygundur

Spaghetti: Gerçekte Napoliten, özünde İtalyan makarnasıdır; her sosa uyum sağlar

Linguini: Deniz mahsullü soslara çok yakışır ve spaghetti gibi her sosa uyum sağlar

Tagliatelle: Et soslarıyla uygundur Sosta kullanılan iri malzemeleri tutar

Macaroni: Makarna salatası ve fırınlanmış makarna için uygundur

Conchiglie (küçük kabuklar): Makarna salatalarında veya tavuk çorbasında kullanılabilir

Conchiglie (büyük kabuklar): Et soslarıyla uygundur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.